AVGI

Ημέρα μνήμης Μελίνας με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία

-

μνήμης της Μελίνας

Μερκούρη η σημερινή, όπως έχει καθιερωθεί η ημέρα του θανάτου της σπουδαίας Ελληνίδας, και η είσοδος στα μουσεία, στα μνημεία και στους αρχαιολογι­κούς χώρους σε όλη τη χώρα που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη.

Η Μελίνα Μερκούρη της Τέχνης και των αγώνων, της αντιδικτατ­ορικής δράσης και της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή. Χαρισματικ­ή ηθοποιός και πολιτικός, η απόλυτη Ελληνίδα σταρ, όπως τη χαρακτήρισ­αν, χάρισε λάμψη σε ό,τι καταπιάστη­κε. Γεννημένη στις 18 Οκτωβρίου του 1920, διέγραψε μια θεαματική πορεία στο θέατρο και στον κινηματογρ­άφο, αγωνίστηκε με πάθος εναντίον του δικτατορικ­ού καθεστώτος και ως πολιτικός η παρουσία της στο υπουργείο Πολιτισμού συνδέθηκε, εκτός από την επιστροφή των Γλυπτών, με κομβικούς θεσμούς, όπως η Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τα ΔΗΠΕΘΕ.

Η είσοδος σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογι­κούς χώρους είναι επίσης ελεύθερη τη 18η Απριλίου, που είναι Διεθνής Ημέρα Μνημείων, τη 18η Μαΐου, που είναι Διεθνής

Ημέρα Μουσείων, το τελευταίο σαββατοκύρ­ιακο του Σεπτεμβρίο­υ, που γιορτάζετα­ι το Διήμερο

Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς, και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Επίσης, ελεύθερη είναι η είσοδος και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου ως τις 31 Μαρτίου. Έτσι εξηγούνται οι μεγάλες ουρές έξω από μουσεία κυρίως και μνημεία κάποιες Κυριακές μετά τη σοκαριστικ­ή αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων τους που εφαρμόζει σταδιακά η κυβέρνηση από την 1η Απριλίου. Σήμερα πάντως ελεύθερη είναι η είσοδος και στο Μουσείο της Ακρόπολης, που είναι ΝΠΔΔ, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece