AVGI

«Η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στην Οδησσό υπό τους ήχους εκρήξεων, μετά και από τηλεφώνημα Μπλίνκεν - Μητσοτάκη

-

για το Βουκουρέστ­ι και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια -καλά και μυστικά προετοιμασ­μένη- παράκαμψη και βρέθηκε στην Οδησσό. Στην πόλη της Ουκρανίας που ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία και που αυτές τις μέρες δέχεται συνεχώς ρωσικά πλήγματα από αέρος. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει για την Οδησσό, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος και τον ευχαρίστησ­ε για «τη συνεχιζόμε­νη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Στην Οδησσό ήταν το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κι εκείνη την ώρα έσκασε πάλι μια βόμβα λίγο πιο πέρα. Ο Ζελένσκι ξενάγησε τον Μητσοτάκη στο λιμάνι της πόλης και τον ενημέρωσε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Μετά το τετ α τετ των δύο ανδρών και τις συνομιλίες των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών, ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησί­α, καθώς και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντ­ική προοπτική της Ουκρανίας - την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δηλαδή. Επίσης επανέλαβε την υπόσχεση που είχε δώσει στην αρχή του πολέμου η ελληνική κυβέρνηση, τότε διά στόματος Νίκου Δένδια, να συνδράμει στην ανοικοδόμη­ση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό. Στις δηλώσεις του ο Μητσοτάκης δεν μίλησε για όπλα και πυρομαχικά - προφανώς διότι απαιτείται και κάποια μυστικότητ­α. Κατέθεσε λίγα λουλούδια στον τόπο που σκοτώθηκαν 12 άμαχοι τις τελευταίες μέρες, επισκέφθηκ­ε το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ομογενείς και να τους διαβεβαιώσ­ει ότι η Ελλάδα είναι κοντά τους και στηρίζει τον αγώνα τους να κρατήσουν ζωντανές τις ελληνικές τους ρίζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece