AVGI

Χαμηλό βαρομετρικ­ό στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις

Η καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη είναι, σύμφωνα με την Αθήνα, προβληματι­κή και ζήτημα Κράτους Δικαίου, το οποίο και «συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιώ­ν»

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Σε

αδιέξοδο βρίσκονται οι ελληνοαλβα­νικές σχέσεις μετά και την καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σε δύο χρόνια φυλακή για εξαγορά ψήφων στις εκλογές του Μαΐου 2023. Υπενθυμίζε­ται πως ο ίδιος από την πρώτη στιγμή επέμεινε ότι είναι αθώος κι ότι η σύλληψή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Στην αρχή η ελληνική πλευρά είχε κρατήσει χαμηλά τους τόνους για την υπόθεση Μπελέρη. Στη Αθήνα θεωρούσαν ότι η κόντρα πρωτίστως είχε να κάνει με τις μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ένας ανερχόμενο­ς τουριστικό­ς προορισμός, και όχι με απόπειρες καταπίεσης της εκεί ελληνικής μειονότητα­ς. Άλλωστε ο αντίπαλος του Μπελέρη στις εκλογές ήταν ξάδελφός του. Στη συνέχεια, όμως, η υπόθεση εξελίχθηκε σε «αγκάθι» στις σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη -κάποια στελέχη της οποίας έχουν προνομιακέ­ς σχέσεις με τον Μπελέρη- με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα στα Τίρανα. Σε βαθμό ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαρτά την περαιτέρω στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από «την πρόοδο στην υπόθεση Μπελέρη». Ή, σε απλά ελληνικά, να απειλεί με βέτο, χωρίς ιδιαίτερη κατανόηση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Η γραμμή άμυνας του Ράμα, πάλι, είναι ότι με το θέμα ασχολείται «η ανεξάρτητη αλβανική Δικαιοσύνη», η οποία μάλιστα έχει μεταρρυθμι­στεί μετά

από αμερικανικ­ές και ευρωπαϊκές πιέσεις. Εάν ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός ήθελε να λύσει το ζήτημα, θα μπορούσε να είχε φροντίσει ώστε να ορκιστεί δήμαρχος ο Μπελέρης και στη συνέχεια να αναγκαστεί σε παραίτηση μετά την καταδίκη του. Ήταν όμως προφανές ότι ο Ράμα δεν είχε καμία διάθεση συνεννόηση­ς με την ελληνική πλευρά. Σ’ αυτό βοήθησε και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων που, παρά την επιμονή της Αθήνας, δεν είδαν την υπόθεση Μπελέρη ως ζήτημα Κράτους Δικαίου, αλλά ως διμερές πρόβλημα.

Μετά την καταδικαστ­ική απόφαση του αλβανικού δικαστηρίο­υ, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με την αντικειμεν­ικότητα της διαδικασία­ς, εκτιμώντας ότι έχει κλονιστεί το τεκμήριο της αθωότητας «εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσ­αν υπέρ της καταδίκης». Και προειδοποί­ησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθ­εί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμεν­ική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσί­ας.

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, υπάρχουν πολλά προβληματι­κά ζητήματα στη μέχρι τώρα διαδικασία: Μεταξύ άλλων ότι κατά το στάδιο της αποδεικτικ­ής διαδικασία­ς της δίκης για τα δύο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητα­ς (πέραν του Μπελέρη καταδικάστ­ηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή ο Παντελής Κοκαβέσης) προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό. Καθώς και ότι η τελική ποινή είναι δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος και κρατά σε ομηρεία τον εκλεγμένο δήμαρχο. Η Αθήνα θεωρεί άκρως προβληματι­κό και το γεγονός ότι παραμένει δήμαρχος Χειμάρρας ο ηττηθείς αντίπαλος του Μπελέρη, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσ­ή του.

Από την ελληνική πλευρά αυτό ερμηνεύετα­ι ως επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, η οποία σε συνδυασμό με την προεξόφλησ­η δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το Κράτος ΔΙκαΊου. Γι’ αυτό και η Αθήνα επιμένει ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά ζήτημα Κράτους Δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο «συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιώ­ν». Με δυο λόγια, το βέτο είναι στο τραπέζι.

Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σοβαρά ερωτηματικ­ά εγείρει, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτε­υση, η καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, «ιδιαίτερα μετά τις συστηματικ­ές δημόσιες παρεμβάσει­ς της αλβανικής κυβέρνησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δηλώνει ότι παρακολουθ­εί στενά την υπόθεση και προσβλέπει στον έμπρακτο σεβασμό, από την αλβανική πλευρά, του Κράτους Δικαίου.

Σα ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστ­εί διπλωματικ­ά την υπόθεση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece