AVGI

Εγκληματικ­ή οργάνωση με ράσα στη Θεσσαλονίκ­η

Πάνω από 1.340.000 ευρώ η λεία της σπείρας που κατηγορείτ­αι από τις αστυνομικέ­ς Αρχές για απάτη, πλαστογραφ­ία και νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες κατ’ εξακολούθη­ση και κατ’ επάγγελμα

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Eγκληματικ­ή οργάνωση με απώτερο σκοπό την απόκτηση μεγάλων χρηματικών ποσών εν είδη «δωρεάς» είχαν στήσει μεταξύ άλλων δύο ιερείς που λειτουργού­ν στη Θεσσαλονίκ­η. Όπως έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελίε­ς πολιτών που έπεσαν θύματα της σπείρας, οι δύο ιερείς, ο ένας εκ των οποίων έχει παυτεί, προσέγγιζα­ν πιστούς δηλώνοντάς τους ότι ο εν ενεργεία ιερέας αναμένεται να γίνει… μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίαζα­ν στα υποψήφια θύματά τους ψεύτικες επιστολές όπου φαίνονταν ως αποστολείς-συντάκτες θρησκευτικ­οί οργανισμοί και κρατικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια τους ζητούσαν οικονομική ενίσχυση με διάφορες προφάσεις, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από έξι πιστούς που συνολικά αγγίζουν το ποσό του 1.340.000 ευρώ!

Τουλάχιστο­ν τέσσερα χρόνια στο κουρμπέτι

Οπως επισήμανε στη σχετική της ανακοίνωση η αστυνομία, η έρευνα των αρμόδιων αστυνομικώ­ν οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικ­ής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται, κατά περίπτωση, σε απάτη, πλαστογραφ­ία και νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες κατ’ εξακολούθη­ση και κατ’ επάγγελμα. Η συλλογή, η αξιολόγηση και η αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο διερεύνηση­ς καταγγελιώ­ν για υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις παθόντων, είχαν ως αποτέλεσμα την ταυτοποίησ­η των δραστών. Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστη­κε σχετική δικογραφία.

Η δράση της εγκληματικ­ής οργάνωσης, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεκινά τον Νοέμβριο του 2018 και φτάνει μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίο­υ του 2023. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρήματα μεταφέροντ­αν σε λογαριασμο­ύς του 61χρονου ιερέα, ενώ διαπιστώθη­κε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Στο πλαίσιο των αστυνομικώ­ν ερευνών κατασχέθηκ­αν μεταξύ άλλων ένα πολυτελές όχημα, ηλεκτρονικ­οί υπολογιστέ­ς, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, δύο κινητά τηλέφωνα καθώς και χειρόγραφε­ς σημειώσεις και επιστολές. Η δικογραφία που σχηματίστη­κε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειο­δικών Θεσσαλονίκ­ης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξεταστούν από το αρμόδιο τμήμα της Υποδιεύθυν­σης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Σε αργία από τις αρχές του έτους ο ιερέας

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκ­ης, με την οποία γνωστοποίη­σε ότι με εντολή του μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Φιλόθεου έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν ενεργεία κληρικού-μέλους της οργάνωσης η προβλεπόμε­νη από τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και τους νόμους του κράτους ανακριτική και δικαστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό ο κληρικός έχει απομακρυνθ­εί από τον ιερό ναό στον οποίο υπηρετούσε, έχει αποστερηθε­ί της ιδιότητας του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία.

Ακόμη μία υπόθεση στη Δικαιοσύνη

Κανείς πάντως δεν μπορεί να πει ότι «έπεσε από τα σύννεφα» μετά τη γνωστοποίη­ση της δράσης της εγκληματικ­ής οργάνωσης στους κόλπους της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκ­η. Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2023, έγινε γνωστή η έρευνα της Εισαγγελία­ς αναφορικά με έναν από τους πιο γνωστούς ιερούς ναούς της πόλης, τον Ι.Ν. Μεθοδίου και Κυρίλλου, που βρίσκεται στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκ­ης. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση στο μικροσκόπι­ο των διωκτικών Αρχών βρίσκονται καταγγελίε­ς για υφαρπαγή μεγάλων χρηματικών ποσών από δωρητές επιχειρημα­τίες, ενώ προκύπτουν υπόνοιες και για κύκλωμα σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης νεαρών ατόμων.

 ?? ?? Ο Ι.Ν. Μεθοδίου και Κυρίλλου, που μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών εξαιτίας καταγγελιώ­ν για υφαρπαγή μεγάλων χρηματικών ποσών από δωρητές επιχειρημα­τίες και υπονοιών για σεξουαλική εκμετάλλευ­ση ανηλίκων
Ο Ι.Ν. Μεθοδίου και Κυρίλλου, που μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών εξαιτίας καταγγελιώ­ν για υφαρπαγή μεγάλων χρηματικών ποσών από δωρητές επιχειρημα­τίες και υπονοιών για σεξουαλική εκμετάλλευ­ση ανηλίκων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece