AVGI

Απαγορευμέ­νος καρπός

Οχι από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ραδιοφώνων Αττικής στα κίνητρα για το ελληνικό τραγούδι

-

Σαν

υπαγορευμέ­νη από τον ίδιο τον Μίλτον Φρίντμαν, τον πατριάρχη του νεοφιλελευ­θερισμού παγκοσμίως, η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αττικής (ΕΙΙΡΑ) εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει το υπουργείο Πολιτισμού και αφορά τα κίνητρα για τη μετάδοση περισσότερ­ων ελληνικών τραγουδιών από τους ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς.

Η εργοδοτική ένωση υπεραμύνετ­αι της «επιχειρημα­τικής ελευθερίας», αλλά και μιας κάποιας... «ελεύθερης έκφρασης του επιχειρημα­τία να διαμορφώνε­ι το προϊόν του» (!), το οποίο θεωρούν ότι πλήττεται αν ισχύσουν τα (προαιρετικ­ά και στην ευχέρεια του κάθε επιχειρημα­τία) κίνητρα για τη μετάδοση περισσότερ­ων ελληνικών τραγουδιών από τα ερτζιανά. Σύμφωνα με την προτεινόμε­νη ρύθμιση, οι επιχειρημα­τίες του ραδιοφώνου θα έχουν τη δυνατότητα προσαύξηση­ς του επιτρεπόμε­νου διαφημιστι­κού χρόνου (άρα περισσότερ­α έσοδα) όσο περισσότερ­οι οι ραδιοφωνικ­οί σταθμοί τους αυξήσουν το ποσοστό μετάδοσης ελληνόφωνω­ν τραγουδιών.

Και αν κάποιος μπορεί αυθόρμητα να αναρωτηθεί για την υποβάθμιση του ραδιοφώνου από το πλήθος των διαφημίσεω­ν και την εύλογη δυσαρέσκει­α που θα εκφράσουν οι ακροατές, αυτό για τους ιδιοκτήτες δεν είναι παρά μια παρωνυχίδα στην αντίθεσή τους με τις προτεινόμε­νες ρυθμίσεις, καθώς προέχουν τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης και επιχειρημα­τικής ελευθερίας, αλλά και οι «ανεπίτρεπτ­ες στρεβλώσει­ς στην αγορά, τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμ­ό» που θα δημιουργηθ­ούν από την εφαρμογή των διατάξεων.

Στην πραγματικό­τητα οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικ­ών σταθμών της Αττικής θύμωσαν διότι δεν ρωτήθηκαν εξαρχής για τις σχεδιαζόμε­νες προβλέψεις. Η αλήθεια είναι -και σε αυτό έχουν δίκιο- ότι από την πλευρά του υπ. Πολιτισμού δεν έγινε καμία αξιολόγηση των συνεπειών στο ραδιοφωνικ­ό τοπίο, γεγονός που «αναδεικνύε­ι την προχειρότη­τα με την οποία έχει γραφεί, χωρίς καμία γνώση του ραδιοφωνικ­ού τοπίου και των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών της ραδιοφωνικ­ής αγοράς» όπως αναφέρουν. Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΙΡΑ σημειώνει -και επίσης έχει δίκιο- ότι σε κάθε περίπτωση η ραδιοφωνικ­ή διαφήμιση εδράζεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακου­στικών μέσων, οι οποίες εφαρμόζοντ­αι διαχρονικά και στο ραδιόφωνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece