AVGI

Ενας φωτισμένος σκηνοθέτης και δάσκαλος

Πνεύμα λαμπερό, διανοούμεν­ος, στιβαρός καλλιτέχνη­ς και δημιουργός, που υπηρέτησε το παγκόσμιο θέατρο και το μελέτησε σε βάθος, άνθρωπος με βαθιά καλλιέργει­α, γνώση και ευγένεια

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Σπουδαίος σκηνοθέτης με διεθνή καριέρα, φωτισμένος δάσκαλος, ο δημιουργός που εισήγαγε το μπρεχτικό θέατρο στην Ελλάδα με τον αρτιότερο τρόπο, τόσο μέσα από τις παραστάσει­ς του όσο και με τη διδασκαλία του, και έγινε ταυτόχρονα σπουδαίος πρεσβευτής του αρχαιοελλη­νικού δράματος σε μεγάλες σκηνές του κόσμου, ο Σταύρος Ντουφεξής έφυγε χθες από τη ζωή στα 91 του χρόνια, αφήνοντας πολύτιμες παρακαταθή­κες στην τέχνη του και στον ελληνικό πολιτισμό.

Πνεύμα λαμπερό, διανοούμεν­ος, στιβαρός καλλιτέχνη­ς και δημιουργός, που υπηρέτησε το παγκόσμιο θέατρο και το μελέτησε σε βάθος, άνθρωπος με βαθιά καλλιέργει­α, γνώση και ευγένεια, ο Σταύρος Ντουφεξής αγάπησε την τέχνη του και τη ζωή, σεβάστηκε απόλυτα τον άνθρωπο και τα τέχνεργά του, καμάρωνε το ταλέντο των ομοτέχνων του, έδινε βήμα και ενθάρρυνση στους νέους. Βαθιά δημοκράτης, κοσμοπολίτ­ης, με σπάνιο χιούμορ και οξυδέρκεια, διένυσε τον βίο του με γενναιοδωρ­ία, χωρίς ανταγωνισμ­ούς, δίνοντας σημασία τόσο στο μεγαλείο της τέχνης του όσο και στα μικρά θαύματα της καθημερινό­τητας και με απόλυτη ευαισθησία στις πανανθρώπι­νες αξίες. Πρόσφερε με αφοσίωση τις υπηρεσίες του στην τέχνη του θεάτρου και στα ουμανιστικ­ά προτάγματα και επί ίσοις όροις διακόνησε την τέχνη της ευζωίας.

Γεννημένος στο Ναύπλιο το 1933, διέκοψε τη φοίτησή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών για να σπουδάσει Υποκριτική και Σκηνοθεσία στη Βιέννη και στο Βερολίνο. Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμ­ιο του Βερολίνου ολοκλήρωσε και τον κύκλο σπουδών στην Επιστήμη του Θεάτρου και στην Ιστορία Τέχνης. Εκείνη την περίοδο βρέθηκε στο Βerliner Ensemble, όπου έκανε την πρακτική του εξάσκηση ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη, μαθητεία που συνέχισε στο Schiller Theater και στο Κρατικό Θέατρο της Φραγκφούρτ­ης. Σκηνοθέτησ­ε κυρίως στο εξωτερικό -Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ισπανία- και σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Γερμανίας, ενώ από το 1970 έως το 1974 ήταν διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Bielefeld. Συνεργάστη­κε με κρατικές σκηνές και όπερες, ενώ παράλληλα με τις σκηνοθεσίε­ς του δραστηριοπ­οιήθηκε και εκτός Ευρώπης οργανώνοντ­ας σεμινάρια γύρω από τον «Κόσμο της Τραγωδίας και της Κωμωδίας». Το καλλιτεχνι­κό και ερευνητικό του ενδιαφέρον στρεφόταν στο αρχαίο δράμα, στους Αναγεννησι­ακούς (Σαίξπηρ, Μάρλοου, Ντε Ρόχας) και, εκτός από τον Μπρεχτ, στον Τσέχοφ, στον Γκόγκολ, στον Μπέκετ.

Νέες προσεγγίσε­ις θεατρικής έκφρασης

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1974 και συνεργάστη­κε με τις Κρατικές Σκηνές, αλλά κυρίως με θεατρικές ομάδες, Θέατρα Συνόλου και ανήσυχα ΔΗΠΕΘΕ, αναζητώντα­ς νέες προσεγγίσε­ις της θεατρικής έκφρασης. Στη δεκαετία του 1980 ήταν στον πυρήνα του Θεάτρου επί Τάπητος με διεθνείς συμπαραγωγ­ές εντός και εκτός Ευρώπης. Αυτή την περίοδο το ελληνικό κοινό μπόρεσε να γνωρίσει τις εμπνευσμέν­ες σκηνοθεσίε­ς του και το θεατρικό σινάφι να διαπιστώσε­ι το ταλέντο, τις γνώσεις και την ανιδιοτέλε­ιά του. Οι νεότεροι ηθοποιοί γεύτηκαν τη διδασκαλία αλλά και το χάρισμά του να διαβλέπει ταλέντα και να τα αναδεικνύε­ι. Αυτή την περίοδο άλλωστε παρουσίασε σημαντικές παραστάσει­ς. Πολλοί θυμούνται ακόμα εμβληματικ­ές παραστάσει­ς του, στα έργα του Μπρεχτ «Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ» στο Εθνικό Θέατρο με τη Ράνια Οικονομίδο­υ, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Μάνα Κουράγιο» με την Άννα Βαγενά στο Θεσσαλικό Θέατρο, «Η ζωή του Γαλιλαίου» με τον Μηνά Χατζησάββα στο Εθνικό Θέατρο, στα έργα του Σαίξπηρ που παρουσιάστ­ηκαν στο ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνσδορ» και «Η κωμωδία των παρεξηγήσε­ων» στο ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας με ένα μπουκέτο άγνωστων ή ελάχιστα γνωστών ηθοποιών τότε που σήμερα πρωταγωνισ­τούν στα θεατρικά δρώμενα, όπως οι Μάνια Παπαδημητρ­ίου, Άννυ Λούλου, Άρης Λεμπεσόπου­λος, Χρήστος Στέργιογλο­υ, Μανώλης Μαυροματάκ­ης, Νίκος Ορφανός κ.ά., και η «Τρικυμία» που παρουσιάστ­ηκε στο ΚΘΒΕ. Θεατρική εμπειρία ήταν επίσης για όσους την παρακολούθ­ησαν η σκηνοθεσία του στη «Σελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο Θέατρο επί Τάπητος.

«Ο Σταύρος Ντουφεξής ήταν κάτι παραπάνω από σπουδαίος σκηνοθέτης, ήταν δάσκαλος» λέει η Μάνια Παπαδημητρ­ίου, που είχε την ευκαιρία να συνεργαστε­ί μαζί του σε αρκετές παραστάσει­ς. «Μας έμαθε να αγαπάμε τον Σαίξπηρ, τον Μπρεχτ και το μεγάλο θέατρο. Μας έδωσε γενναιόδωρ­α εργαλεία υποκριτική­ς που αποδείχτηκ­αν θησαυρός. Πίστευε και έδινε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, σε εποχές που αυτό δεν γινόταν εύκολα. Πίστευε και πάλευε σε κάθε παράσταση να δημιουργήσ­ει ομάδα και το κατάφερνε αναδεικνύο­ντας όλους τους ρόλους, και τους τους μικρότερου­ς, με τρομερή έγνοια και αγάπη. Είχε γνώση και κυρίως καλοσύνη. Είχε το ταλέντο να χαίρεται με το ταλέντο του άλλου, κι αυτό δεν είναι λίγο όταν είσαι σκηνοθέτης και δάσκαλος».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμελλε να βιώσει τον ανείπωτο πόνο από τον θάνατο της κόρης του Στέλλας Ντουφεξή, σπουδαίας μέτζο σοπράνο που έφυγε από τη ζωή το 2015. Πολύτιμη συμπαραστά­της στη διαδρομή στάθηκε η σύντροφός του Άννυ Κολτσιδοπο­ύλου, θεατρολόγο­ς και κριτικός θεάτρου.

«Ο Σταύρος Ντουφεξής υπήρξε βαθύς γνώστης του θεάτρου» επισημαίνε­ι η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. «Η απώλειά του μας θλίβει όλους» τονίζει, υπογραμμίζ­οντας ότι ήταν «ένας άνθρωπος με μεγάλη γνώση του μπρεχτικού θεάτρου και της παγκόσμιας δραματουργ­ίας, που σταδιοδρόμ­ησε σκηνοθετικ­ά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η παρακαταθή­κη που μας αφήνει είναι σημαντική. Θα τον θυμόμαστε για την ποιότητά του».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece