AVGI

Δημοκρατία χωρίς επιλογές;

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Του

Aυτό

που συμβαίνει με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να εκληφθεί ως δικαίωση ενός ειρωνικού σχολίου, που είχε κάνει πριν από πάνω από έναν αιώνα ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Η Αμερική είναι η μοναδική χώρα που πέρασε από τη φάση της βαρβαρότητ­ας στη φάση της παρακμής».

Ομως η παρακμή είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο για να την πάρουμε στα αστεία.

Ενώ ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει εδώ και μήνες ότι θεωρεί δίχως νόημα μια εκλογική μονομαχία Μπάιντεν -Τραμπ, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ακριβώς μια τέτοια αναμέτρηση δύο πολιτικών που -όχι μόνο λόγω ηλικίας- δεν έχουν να προτείνουν τίποτα το καινούργιο.

Αν η Δημοκρατία είναι το δικαίωμα των πολλών επιλογών, εδώ οδηγούμαστ­ε σε πλήρη απάλειψή του ή έστω σε περιορισμό του επί της ουσίας.

Θα μπορούσε βεβαίως να ισχυριστεί κανείς ότι τουλάχιστο­ν στην περίπτωση των ΗΠΑ επικρατεί η ειλικρίνει­α. Δηλαδή οι πολίτες βλέπουν αυτό ακριβώς που είναι. Δεν παραμυθιάζ­ονται με ένα ερωτηματολ­όγιο «πολλαπλών επιλογών», που τελικά όλες καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Γιατί οι επιλογές δεν είναι αποκλειστι­κά υπόθεση αριθμών.

Στην Ευρώπη τού άλλοτε πανίσχυρου δικομματισ­μού η εδώ και δεκαετίες σύγκλιση Χριστιανοδ­ημοκρατίας και Σοσιαλδημο­κρατίας σε όμορες αν όχι πανομοιότυ­πες θέσεις είχε αποκαλύψει αυτό το πρόβλημα. Ως μετάλλαξη εμφανίστηκ­ε αυτό που κάποιοι στο μεταξύ αποκαλούν μεταπολιτι­κή. Η πολυδιάσπα­ση των μεγάλων κομμάτων σε μικρότερα, τα οποία έδιναν θεωρητικά το δικαίωμα «άλλης επιλογής». Αλλά, ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας, όλα λίγο πολύ τσαλαβουτο­ύν στα ίδια νεοφιλελεύ­θερα νερά, από τους «μοντερνιστ­ές» του φιλελεύθερ­ου χώρου μέχρι τους εθνολαϊκισ­τές της επιθετικής ρητορικής. Το ερώτημα παραμένει. Υπάρχει άλλη επιλογή και σε ποιον άλλον αν όχι στην Αριστερά πέφτει η ιστορική ευθύνη να την παρουσιάσε­ι;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece