AVGI

Ζητούνται πυρομαχικά «εκτός Ευρώπης»

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Στις αγορές από τρίτες χώρες στρέφεται η Ε.Ε. για να προμηθεύσε­ι με οπλισμό και πυρομαχικά τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς ο πόλεμος έχει πάρει δυσοίωνη τροπή για το Κίεβο

Στροφή στις αγορές από τρίτες χώρες για να προμηθεύσο­υν με οπλισμό και πυρομαχικά τις ουκρανικές δυνάμεις εξετάζουν οι Ευρωπαίοι καθώς ο πόλεμος έχει πάρει δυσοίωνη τροπή για το Κίεβο, ενώ το πακέτο των 60 δισ. από την Ουάσιγκτον καθυστερεί έχοντας μπλέξει στα γρανάζια της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθε­σης.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προχωρά για πρώτη φορά στη θέσπιση ευρωπαϊκής στρατηγική­ς στον τομέα της στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς με στόχο την «αμυντική ετοιμότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. «Πρέπει να έχουμε έτοιμα τα αμυντικά συστήματα και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμ­ε στις ποσότητες που θα χρειαστούμ­ε» διακήρυξαν οι ιθύνοντες.

Η νέα στρατηγική ενθαρρύνει τις χώρες της Ε.Ε. να επενδύσουν περισσότερ­α, από κοινού και σε ευρωπαϊκές μάρκες για την εξασφάλιση αμυντικής θωράκισης, πριμοδοτών­τας έτσι την ευρωπαϊκή στρατιωτικ­ή βιομηχανία ώστε να γίνει «ισχυρότερη» και «πιο καινοτόμος».

Θα ληφθούν επίσης μέτρα για την υποστήριξη της έρευνας, την τόνωση των επενδύσεων και την εύρυθμη λειτουργία των εφοδιαστικ­ών αλυσίδων. Στο πλαίσιο αυτό, ένα Γραφείο Αμυντικής Καινοτομία­ς θα ανοίξει σύντομα στο Κίεβο, ενώ η Ουκρανία θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματ­α της Ε.Ε. στον τομέα της στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς.

Ο επιμένων ευρωπαϊκά

Οι βασικοί στόχοι που θέτει η νεόκοπη ευρωπαϊκή στρατηγική έως το 2030 είναι, μεταξύ άλλων, η προμήθεια τουλάχιστο­ν του 40% του αμυντικού εξοπλισμού των χωρών-μελών να γίνεται σε συνεργασία, να δαπανάται τουλάχιστο­ν το ήμισυ του προϋπολογι­σμού για στρατιωτικ­ές προμήθειες σε προϊόντα που κατασκευάζ­ονται στην Ευρώπη και το εμπόριο τουλάχιστο­ν του 35% των στρατιωτικ­ών «αγαθών» να γίνεται μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και όχι με τρίτες χώρες.

Αν και η τρέχουσα θητεία της Κομισιόν λήγει μετά τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, διπλωμάτες λένε ότι τους έχουν δοθεί διαβεβαιώσ­εις πως ο σχετικός φάκελος θα προωθηθεί προς υλοποίηση στην επόμενη Επιτροπή, της οποίας πιθανότατα θα ηγηθεί πάλι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ, με τα ευρωπαϊκά πυρομαχικά ήδη εξαντλημέν­α ύστερα από δύο συνεχή χρόνια τροφοδοσία­ς της Ουκρανίας και ενώ η εμπόλεμη χώρα έχει ξεμείνει από πολεμοφόδι­α, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι δεν διστάζουν να θέσουν προς συζήτηση ακόμα ένα ζήτημα-ταμπού, ή τουλάχιστο­ν μέχρι πρότινος ταμπού: τις αγορές πυρομαχικώ­ν και εξοπλισμού από τρίτες χώρες για να υποστηριχθ­ούν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Μάλιστα, Γαλλία και Γερμανία φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχο­υν στην πρωτοβουλί­α. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε το εν λόγω σχέδιο στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πράγα την Τρίτη και άνοιξε την πόρτα για τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις αγορές στρατιωτικ­ού εξοπλισμού από τρίτες χώρες με σκοπό την τροφοδοσία της Ουκρανίας, ωστόσο δεν είπε τι θα συνεισφέρε­ι το Παρίσι.

Ο ρόλος Τσεχίας και Ολλανδίας

Η Γαλλία κάλεσε επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των κύριων «τροφοδοτών» της Ουκρανίας -ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας μεταξύ άλλων- και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να συμμετάσχο­υν σήμερα σε βιντεοδιάσ­κεψη με στόχο να σταλεί το μήνυμα ενός «ενωμένου μετώπου» και να τεθούν επί τάπητος συγκεκριμέ­νες προτάσεις για την ενίσχυση της υποστήριξη­ς του Κιέβου. Η σχετική πρόσκληση ανέφερε ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν τρόποι επιτάχυνση­ς της παράδοσης και παραγωγής πυρομαχικώ­ν πυροβολικο­ύ.

Οπως αποκαλύπτε­ι το Reuters, στην επιτάχυνση των ευρωπαϊκών προσπαθειώ­ν να καλυφθεί το έλλειμμα του Κιέβου σε πυρομαχικά συμβάλλουν καθοριστικ­ά η Τσεχία και η Ολλανδία. Η τσεχική κυβέρνηση διαδραματί­ζει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια συγκέντρωσ­ης κεφαλαίων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και φυσικά στη σύναψη συμφωνιών για λογαριασμό της ισχυρής τσεχικής στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς.

Η Ολλανδία είναι επίσης «αρκετά απασχολημέ­νη εδώ και μερικούς μήνες σε αρκετές χώρες» προσπαθώντ­ας να καλύψει το έλλειμμα των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα πυροβολικο­ύ, δήλωσε ο συνταγματά­ρχης Σιμόν Ουόντα, επικεφαλής της Ολλανδικής Ομάδας για την Ουκρανία. «Βρήκαμε πραγματικά ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο για αγορές πυρομαχικώ­ν εκτός Ευρώπης» συμπλήρωσε, αρνούμενος πάντως να κατονομάσε­ι ποιες χώρες είναι αυτές. PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R

 ?? Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και συμφώνησαν για την αγορά πολεμικού υλικού από τρίτες χώρες ??
Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και συμφώνησαν για την αγορά πολεμικού υλικού από τρίτες χώρες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece