AVGI

Κάθοδος και των Θεσσαλονικ­έων φοιτητών στην Αθήνα

- Ιάσων Μπάντιος

Με πολύμορφες δράσεις κορυφώθηκα­ν οι κινητοποιή­σεις της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας κατά του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης και στη Θεσσαλονίκ­η. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των τριών δημόσιων πανεπιστημ­ίων της χώρας στηρίζουν και συμμετέχου­ν στο σημερινό μεγάλο πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα, ενώ υπάρχει κάλεσμα σε πορεία και στη Θεσσαλονίκ­η.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοπο­ιήθηκε μεγάλη συναυλία στην Πολυτεχνικ­ή Σχολή του ΑΠΘ με τη συμμετοχή των Γιάννη Χαρούλη και Βάσως Βασιλειάδο­υ. Χιλιάδες νέοι και νέες βρέθηκαν στο Πολυτεχνεί­ο για να δηλώσουν τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων. Χθες το πρωί φοιτητές και διοικητικο­ί υπάλληλοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των εισόδων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ενάντια στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίο­υ.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εδώ και εννέα εβδομάδες βρισκόμαστ­ε στους δρόμους. Το νομοσχέδιο που τόλμησε να φέρει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής έχει απορριφθεί. Η πλειοψηφία έχει μιλήσει» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκ­ης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «βάζει τα κέρδη πάνω από τις σπουδές και τις ζωές μας» και «έχει διαμορφώσε­ι το σημερινό εμπορευματ­οποιημένο πανεπιστήμ­ιο της υποχρηματο­δότησης, των ελλείψεων και της υποβαθμισμ­ένης φοιτητικής μέριμνας, που θα ενισχυθεί με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων».

Τσίκνισαν τα… πτυχία τους

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρ­ίου που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκ­η, φοιτητές άναψαν ψησταριά, λόγω της Τσικνοπέμπ­της, και σ’ αυτήν έψησαν τα… πτυχία τους, καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ξεπουλάει. Στο ίδιο μήκος κύματος και με την ίδια διάθεση για χιούμορ, φοιτητές του ΑΠΘ τοιχοκόλλη­σαν μια μεγάλη φορολογική απόδειξη στην είσοδο της παλιάς Φιλοσοφική­ς, η οποία παρουσιάζε­ι το πανεπιστήμ­ιο ως επιχείρηση και όχι ως έναν δημόσιο φορέα εκπαίδευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece