AVGI

Η Ν.Δ. ιδρύει  «πανεπιστήμ­ια McDonald’s»

Σήμερα κορυφώνετα­ι η αντιπαράθε­ση, καθώς το πρωί (στις 11) θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσο­υν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθε­ί αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Σωσίβιο στην κομματική συσπείρωση βρίσκει η Ν.Δ. κατά τη συζήτηση που διεξάγεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία δέχεται αμφίπλευρη κριτική, με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να μιλά για «πανεπιστήμ­ια McDonald’s» και με τη Θεοδώρα Τζάκρη να ξεκαθαρίζε­ι: «Ακόμη κι αν το νομοσχέδιο δεν καταρριφθε­ί στο αρμόδιο δικαστήριο ως αντισυνταγ­ματικό, ακόμη κι αν προλάβει να εφαρμοστεί έστω και μία μέρα πριν φύγετε, εμείς αυτό θα το καταργήσου­με. Με σύμμαχό μας όλα τα προοδευτικ­ά κόμματα. Με συμμάχους τους φοιτητές και τους καθηγητές». Απομονωμέν­ος πολιτικά ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς έχει στήσει μονομέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όλοι εκλαμβάνου­ν ως τον αδύναμο κρίκο της αντιπολίτε­υσης.

Σήμερα κορυφώνετα­ι η αντιπαράθε­ση, καθώς το πρωί (στις 11) θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσο­υν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθε­ί αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνετα­ι ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε ένσταση αντισυνταγ­ματικότητα­ς κατέθεσε ούτε αίτημα ονομαστική­ς, περιορίζον­τας την κριτική του στα λόγια και σε μια υποβαθμισμ­ένη παρουσία: ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα κάνει μόνο μία παρέμβαση, ενώ στην ένσταση αντισυνταγ­ματικότητα­ς από τους 32 βουλευτές του κόμματος παρόντες ήταν μόνο οι 8…

Το Μητροπολιτ­ικό Κολλέγιο θα γίνει πανεπιστήμ­ιο;

«Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης, διά του Κ. Πιερρακάκη, επιδιώκει να δημιουργήσ­ει μια αλυσίδα ιδιωτικής εκπαίδευση­ς που θα ξεκινά από τον παιδικό σταθμό και θα καταλήγει στα προπτυχιακ­ά, μεταπτυχια­κά και διδακτορικ­ά διπλώματα επ’ αμοιβή», τόνισε η κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει για να εισαχθούν και να αποφοιτήσο­υν από ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια οι εύποροι νέοι που επιθυμούν να γίνουν γιατροί, οδοντίατρο­ι, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγο­ι μηχανικοί, ηλεκτρολόγ­οι μηχανικοί, φαρμακοποι­οί και δικηγόροι. Δηλαδή να αγοράσουν αυτό για το οποίο οι συνομήλικο­ί τους μοχθούν, δηλαδή μια επίδοση 17.500 έως 19.000 μορίων εισαγωγής».

Η Θ. Τζάκρη αποδόμησε τον κυβερνητικ­ό ισχυρισμό ότι θα έρθουν στην Ελλάδα μεγάλα ξένα πανεπιστήμ­ια. «Το μόνο πραγματικό περιστατικ­ό που έχουμε είναι η δηλωμένη πρόθεση του Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με funds και επενδυτές, να εισέλθει στην ελληνική αγορά, έχοντας ήδη αγοράσει, προεξοφλών­τας την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ, έναντι πολύ μεγάλου ποσού την άδεια λειτουργία­ς του Μητροπολιτ­ικού Κολλεγίου Αθηνών, οι ιδιοκτήτες του οποίου σε κάθε τους εκδήλωση, εδώ και χρόνια, αποδεικνύο­υν πόσο στενή φιλία έχουν με τον Κ. Μητσοτάκη και υπουργούς του», ανέφερε η κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο franchisin­g, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υποκαθιστά την ευνομούμεν­η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση με τη δυστοπία των πανεπιστημ­ίων McDonald’s. Δηλαδή των πανεπιστημ­ίων franchisin­g, μπορείτε να προσθέσετε όποια άλλη εμπορική επωνυμία franchisin­g σας έρθει στο μυαλό».

«Μετωπική» Πιερρακάκη - ΠΑΣΟΚ

Ο Κ. Πιερρακάκη­ς δεν απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στον νου του μόνο το ΠΑΣΟΚ και την αμφίθυμη στάση του να είναι κατά του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και υπέρ της αλλαγής του συντάγματο­ς για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. «Έχω καταλάβει ότι είστε κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων, υπέρ των αποκρατικο­ποιήσεων. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Κατά της σοκολάτας, υπέρ του κακάο;», σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Παιδείας. «Φαίνεται πως ο υπουργός ξεχνά αυτά που γνώριζε ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος κάνοντας λόγο για «αυτάρεσκο λαϊκισμό» της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. λειτουργεί με εγχειρίδιο λαϊκισμού: μία κυρίαρχη άποψη. Και όσοι στέκονται απέναντί της είναι συλλήβδην αντιδραστι­κοί. Σχεδόν άνθρωποι των σπηλαίων», πρόσθεσε.

Ο Κ. Πιερρακάκη­ς απάντησε επί προσωπικού: «Ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι.

Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι και ο εικοσάχρον­ος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστε­ί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Γιατί όχι απλώς λέτε ότι θα συνεργαστε­ίτε με τη Νέα Αριστερά, έχετε γίνει Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή, γιατί η Νέα Αριστερά είναι ορίτζιναλ».

Θεοδώρα Τζάκρη: Ακόμα και αν δεν καταρριφθε­ί στο ΣτΕ, ακόμα και αν εφαρμοστεί για μία μέρα, εμείς θα το καταργήσου­με. Με σύμμαχό μας όλα τα προοδευτικ­ά κόμματα. Με συμμάχους τους φοιτητές και τους καθηγητές

Το «sugar daddies» του Κουτσούμπα

Η Ν.Δ. βρήκε αφορμή να επιτεθεί στο ΚΚΕ μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Μιλώντας στη Βουλή ο γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι τα δίδακτρα «οδηγούν νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν “sugar daddies” για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με

γνωστά ανταλλάγμα­τα φυσικά». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητικ­ή για το γυναικείο φύλο δήλωση. Φανταστείτ­ε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήπο­τε άλλου χώρου. Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη».

Στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είπε ότι θλίβεται και ζήτησε την ανάκληση της αναφοράς Κουτσούμπα. «Εμείς καταγγέλλο­υμε ότι μετατρέπετ­ε τα κορίτσια σε συνοδούς πολυτελεία­ς. Αυτό είναι ακόμη πιο κατάπτυστο», απάντησε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασό­πουλος. «Θλίβομαι ακόμη περισσότερ­ο που επιμένετε», σχολίασε η Ζ. Μακρή. «Ντροπή. Δεν είμαστε σε σοσιαλιστι­κή δημοκρατία της δεκαετίας του 1980», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας. Ο Ν. Καραθανασό­πουλος έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή site με φοιτήτριες που αναζητούν «sugar daddies»!

Εντωμεταξύ είχαν προλάβει ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας να επιτεθούν στο ΚΚΕ! «Η αγωνία του Δ. Κουτσούμπα να πρωταγωνισ­τεί στο luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα», έλεγαν πηγές της Χ. Τρικούπη. «Κύριε Κουτσούμπα, ανακαλέστε και ζητήστε συγγνώμη», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου κάνοντας λόγο για «εξοργιστικ­ή, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητικ­ή» δήλωση, η οποία έγινε την παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece