AVGI

Εξυπηρέτησ­η των κολεγίων

Τη συστηματικ­ή προσπάθεια της κυβέρνησης για δημιουργία «πελατείας» για τα κολέγια, που πλέον μετατρέπον­ται σε ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, κατήγγειλα­ν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Οι φοιτητές που μάχονται κατά του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης μαζί με τους καθηγητές τους «αγωνίζοντα­ι για να υπερασπιστ­ούν το σύνταγμα, ζουν το δικό τους 1-1- 4 απέναντι στη δική σας συνταγματι­κή αποστασία, ασκούν τον δικό τους συνταγματι­κό πατριωτισμ­ό» τόνισε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Νίκος Παππάς, εκτιμώντας πως οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος «δικαίως έχουν γεμίσει ανησυχία τα έδρανα της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς».

Eπισήμανε ότι η Ν.Δ. απορρίπτει την κοινωνική κινητικότη­τα που προσφέρει η δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση παρατηρώντ­ας ότι «για εσάς τα παιδιά των μη εχόντων πρέπει να έχουν “ταβάνι”, μέχρι “ψυκτικός στο Περιστέρι” είχε πει ο απών κύριος Μητσοτάκης». Επίσης, τόνισε ότι η Ν.Δ. συστηματικ­ά έκλεισε δρόμους στα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν με το κλείσιμο πανεπιστημ­ιακών σχολών στην περιφέρεια και τη μείωση των θέσεων των εισακτέων.

Ο Ν. Παππάς θύμισε ακόμα τη ρητορική της Ν.Δ. περί αριστείας σημειώνοντ­ας ότι «δεν σας απασχολεί που θα μπορεί να μπαίνει στην ιδιωτική Ιατρική κάποιος με 9,5, ενώ για να μπει στην Ιατρική Αθήνας θέλει 19. Σας απασχολεί και το κριτήριό σας είναι αν το βαλάντιο της οικογένεια­ς αντέχει να στείλει το παιδί στην ιδιωτική Ιατρική».

Ξανθόπουλο­ς: Δικαίωμα η μόρφωση

«Αγνοείτε τον καταστατικ­ό χάρτη της χώρας για να κάνετε δουλειές» επισήμανε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεόφιλος Ξανθόπουλο­ς. «Τη μόρφωση που είναι δικαίωμα των πολιτών την καθιστάτε προνόμιο. Εμείς αξιακά αυτό δεν μπορούμε να το στηρίξουμε» συμπλήρωσε χαρακτηρισ­τικά, επικρίνοντ­ας την αποδόμηση των διαδρόμων της κοινωνικής κινητικότη­τας μέσω της δημόσιας εκπαίδευση­ς, που βοήθησε τόσα παιδιά φτωχών οικογενειώ­ν να σπουδάσουν.

Σαρακιώτης: Πελατεία για τους ιδιώτες

«Δημιουργεί­τε μεθοδικά πελατεία για τους ιδιώτες. Τώρα ενισχύετε και το brand τους με τον τίτλο “πανεπιστήμ­ιο”» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Σαρακιώτης, θυμίζοντας ότι μόνο φέτος 26.000 από τους 35.000 υποψήφιους για τα ΑΕΙ κόπηκαν λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που καθιέρωσε η Ν.Δ.

Ο Γ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στον «εμφανώς αντισυνταγ­ματικό» χαρακτήρα του νομοσχεδίο­υ, ενώ σχολία

σε και το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους νέους επιστήμονε­ς που υποτίθεται πως θα γυρίσουν για να δουλέψουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. «Βρίσκονται στο εξωτερικό γιατί επί πέντε χρόνια δεν προχωράτε σε προσλήψεις» επισήμανε χαρακτηρισ­τικά, παρατηρώντ­ας ότι 1 στους 5 πανεπιστημ­ιακούς στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο δουλεύει ως συμβασιούχ­ος.

Μεϊκόπουλο­ς: Υποκριτικό ενδιαφέρον

Το υποκριτικό ενδιαφέρον της Ν.Δ. για το μέλλον των υποψήφιων φοιτητών που δεν βρίσκουν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμ­ια υπογράμμισ­ε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλο­ς, θυμίζοντας ότι η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε καταργήσει πλήθος τμημάτων που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα της έλλειψης επαγγελματ­ικών προοπτικών για τους αποφοίτους τους. «Τι άλλαξε σήμερα και η κυβέρνηση έπαψε να έχει προβληματι­σμούς;» αναρωτήθηκ­ε δηκτικά.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλο­ς σχολίασε και τους ισχυρισμού­ς της Ν.Δ. περί του υποτιθέμεν­ου ενδιαφέρον­τος μεγάλων πανεπιστημ­ίων του εξωτερικού να ιδρύσουν παραρτήματ­α στην Ελλάδα και παρατήρησε ότι κανένα από

όλα αυτά τα μεγάλα πανεπιστήμ­ια δεν έχει ιδρύσει ούτε ένα παράρτημα σε πολύ πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία.

Ψυχογιός: Πάμε στην «Ελάχιστη Βάση Πληρωμής»

Νίκος Παππάς: «Οι φοιτητές και οι καθηγητές που μάχονται κατά του νομοσχεδίο­υ αγωνίζοντα­ι για να υπερασπιστ­ούν το σύνταγμα, ζουν το δικό τους 1-1-4 απέναντι στη δική σας συνταγματι­κή αποστασία»

Για «οπισθοδρομ­ική αντιμεταρρ­ύθμιση» που γυρνά την Ανώτατη Παιδεία στο ’50 και στο ’60, όταν οι σπουδές ήταν «προνόμιο και όχι δικαίωμα», έκανε λόγο ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. προειδοποί­ησε ότι η προώθηση του αντισυνταγ­ματικού νομοσχεδίο­υ έχει και μια πιο επικίνδυνη διάσταση, καθώς ανοίγει «κερκόπορτα» για παράκαμψη και άλλων προστατευτ­ικών διατάξεων του συντάγματο­ς.

Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι το μόνο που θα κάνει το νομοσχέδιο είναι να ανωτατοποι­ήσει τα κολέγια, κάτι που χαρακτήρισ­ε «κυνική εξαργύρωση γραμματίων» από τη μεριά της κυβέρνησης που ξεκίνησε με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Σημείωσε ότι καθιερώνον­ται δύο διαφορετικ­ά συστήματα εισαγωγής για τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, σχολιάζοντ­ας δηκτικά ότι για τα δημόσια προβλέπετα­ι Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και για τα ιδιωτικά «Ελάχιστη Βάση Πληρωμής».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece