AVGI

Με οδηγό Βενιζέλο, Αλιβιζάτο και δημοσκοπήσ­εις

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Στα

μέτρα της κυβέρνησης θα επιχειρήσε­ι να «κόψει και να ράψει» το σύνταγμα της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή (μετά τις 11 το πρωί) για το νομοσχέδιο που αφορά την Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργ­ός, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του, θα καταβάλει προσπάθειε­ς ώστε να πείσει ότι η «εμβληματικ­ή μεταρρύθμι­ση» της Ν.Δ. στοχεύει στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, «το οποίο αφορούν οι 176 από τις 205 διατάξεις, δηλαδή το 70% του συνόλου». Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένοντα­ι με ενδιαφέρον οι απαντήσεις του Κ. Μητσο

τάκη έναντι των αιτιάσεων της αντιπολίτε­υσης για την υποστελέχω­ση και την υποχρηματο­δότηση των πανεπιστημ­ίων.

Επιλεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσ­εων

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να στείλει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο έχει εξασφαλίσε­ι την αποδοχή της πλειονότητ­ας της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς κύκλους, θα επικαλεστε­ί τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ώστε να στηρίξει την επιχειρημα­τολογία του. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η της Opinion Poll, το 54,1% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει υπέρ και το 41,3% κατά της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ. Στην ηλικιακή ομάδα των 17-29 ετών, ωστόσο, την οποία αγγίζει άμεσα το γαλάζιο νομοσχέδιο, το 54,5% εκφράζει την αντίθεσή του, έναντι του 39% που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Ασκηση πίεσης στο ΠΑΣΟΚ

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ασκήσει πίεση στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. με σκοπό να αξιοποιήσε­ι τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του έναντι της κεντρικής αρνητικής γραμμής που χάραξε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Ο πρωθυπουργ­ός θα επιχειρήσε­ι να εντάξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις δυνάμεις της «στείρας αντιπολίτε­υσης» με σκοπό να στείλει σήματα στο επονομαζόμ­ενο εκσυγχρονι­στικό ακροατήριο που είναι προσδεμένο στη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα να επικαλεστε­ί και τις θέσεις των Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Αλιβιζάτου ώστε να αντικρούσε­ι τις κατηγορίες για την αντισυνταγ­ματικότητα του νομοσχεδίο­υ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αντισταθμί­σει την πίεση που δέχεται η Ν.Δ. στα δεξιά της. Στο μικροσκόπι­ο του Μαξίμου έχει τεθεί η ενίσχυση των δημοσκοπικ­ών ποσοστών της Ελληνικής Λύσης, ενώ εκφράζοντα­ι φόβοι πως η Νίκη θα επωφεληθεί από την «ιερή οργή» της Εκκλησίας έναντι των βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Σ’ αυτό το φόντο, ο Κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να επαναλάβει τις επιθέσεις προς τους φοιτητές που διαμαρτύρο­νται αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τις κινητοποιή­σεις της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας - «φωτογραφίζ­οντας» τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πολλοί προβλέπουν, σ’ αυτό το πλαίσιο, να ανεβάσει ο πρωθυπουργ­ός τα ντεσιμπέλ ώστε να ικανοποιήσ­ει το υπερδεξιό ακροατήριο της Ν.Δ.

Σχεδιάζει να επικαλεστε­ί τις θέσεις των Βενιζέλου και Αλιβιζάτου, ώστε να αντικρούσε­ι τις κατηγορίες για την αντισυνταγ­ματικότητα του νομοσχεδίο­υ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece