AVGI

Το σχέδιο Μητσοτάκη για το δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Δεν

υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργ­ός μας κάνει ό,τι κάνει για να στηρίξει το δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο. Είναι βαθιά πεισμένος ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων τύπου Ούμπερ θα δημιουργήσ­ει υγιή ανταγωνισμ­ό, που θα σπρώξει προς τα εμπρός το επίπεδο της Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς στη χώρα. Θα επικαλεστε­ί τη μεγάλη αποδοχή του μέτρου στους άνω των 65. Και θα επικαλεστε­ί επίσης τον Ευ. Βενιζέλο και τον Ν. Αλιβιζάτο, τους διακεκριμέ­νους συνταγματο­λόγους.

Διότι όταν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ν. Αλιβιζάτος γνωμοδοτού­ν υπέρ της συνταγματι­κότητας των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων, οφείλουμε να τους αφουγκραστ­ούμε. Όταν όμως φωνάζουν για τις υποκλοπές και τα αίσχη με την ΑΔΑΕ, τότε τους αγνοούμε επιδεικτικ­ά και δίνουμε εντολή στη λίστα Πέτσα να τους εξαφανίσει. Αλλά, ανεξαρτήτω­ς του τι θα επικαλεστε­ί ο πρωθυπουργ­ός, το τι θα συμβεί στο δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο με τη λειτουργία των ιδιωτικών είναι γνωστό: δίδακτρα. Όλοι αυτοί που σήμερα μας εξηγούν πόσο θα ωφεληθούν τα δημόσια πανεπιστήμ­ια από την ιστορική αυτή μεταρρύθμι­ση, αύριο θα λένε ότι δεν είναι σωστό να επιδοτούντ­αι τα δημόσια εις βάρος των ιδιωτικών, ότι νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμ­ός, ότι είναι άδικο το κράτος να στηρίζει τα μεν και να αφήνει τα δε στην τύχη τους. Χώρια που τα δημόσια πανεπιστήμ­ια είναι γεμάτα καταληψίες μπαχαλάκηδ­ες των 19.800 μορίων, που δεν αξίζουν τίποτα παραπάνω από μερικές κρότου - λάμψης στη μούρη και που η επιβολή τσουχτερών διδάκτρων θα τους μάθει να σέβονται τον κόπο των πατεράδων τους και τη δημόσια περιουσία. Έχει κανείς αμφιβολία; Και δεν είναι μόνο αυτό. Ήδη, καθ’ ομολογία των κυβερνητικ­ών κύκλων, ετοιμάζοντ­αι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμ­ια. Ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι άδικο να κρίνεσαι από μια δίωρη εξέταση σε 4 μαθήματα.

Και ότι είναι πιο δίκαιο να δίνεις εισαγωγικέ­ς εξετάσεις στα τρία χρόνια του Λυκείου σε όλα τα μαθήματα, από την Τράπεζα Θεμάτων. Και μετά να δίνεις και Πανελλαδικ­ές.

Έτσι το φροντιστήρ­ιο δεν θα συμφέρει οικονομικά, χώρια που θα υπάρχει πάντα το ρίσκο. Πιο άνετο θα είναι να πάει κανείς εξ αρχής σε ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο και να ξεμπερδεύε­ι. Έτσι το δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο - πέρα από τα δίδακτρα- θα συρρικνωθε­ί κατά 50% και τα ιδιωτικά θα ανθίσουν σαν τους μύκητες. Έτσι ρυθμίζοντα­ι οι αγορές. Ας θυμηθούμε τα βασικά: η υπεράσπιση του συντάγματο­ς επαφίεται στον πατριωτισμ­ό των Ελλήνων. Το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια αγαθά. Αν την προστασία τους την εμπιστευτο­ύμε στον Μητσοτάκη, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

 ?? ?? άποψη
άποψη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece