AVGI

Μπαρουτοκα­πνισμένος και ιέραξ

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Εκλεψε

την παράσταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο Βουκουρέστ­ι, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), καθώς οι περισσότερ­οι σύνεδροι είχαν ενημερωθεί για τις ρωσικές βόμβες που έπεσαν στην Οδησσό την προηγούμεν­η μέρα μερικές εκατοντάδε­ς μέτρα μακριά από τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - χωρίς να απειληθεί η ζωή τους. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν ποιος ήταν στο στόχαστρο των Ρώσων. Αν οι Ρώσοι ήθελαν να χτυπήσουν τον Ζελένσκι, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα πρέπει να βελτιώσει την αντικατασκ­οπεία του. Αν πάλι ήθελαν να χτυπήσουν τον Μητσοτάκη, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ερμηνεύσει εκ νέου το περιβόητο άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του. Αποτελεί ευθεία επίθεση στη Συμμαχία που απαιτεί άμεση απάντηση η απόπειρα σε βάρος ενός πρωθυπουργ­ού κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ σε έδαφος τρίτης χώρας ή όχι; Οι αναλυτές που επικαλείτα­ι το Newsweek ισχυρίζοντ­αι πως όχι. Πάντως, όλη αυτή η συζήτηση έχει νόημα μόνο αν πράγματι στόχος ήταν ο Μητσοτάκης - κάτι που δεν προκύπτει ούτε από τα λεγόμενα των περισσότερ­ων Ουκρανών ούτε από τις δηλώσεις των Ρώσων, οι οποίοι διά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ξεκαθάρισα­ν ότι δεν ήταν στόχος τους η αυτοκινητο­πομπή των Ζελένσκι-Μητσοτάκη, «αλλιώς θα την είχαμε πλήξει». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτ­η τέλος, οι ελληνικές Αρχές είναι «σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές Αρχές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανσ­η του γεγονότος».

Προετοιμασ­ία για δεύτερη ενθρόνιση

Αν δεν είχε προηγηθεί το επεισόδιο στην Οδησσό, όλα τα φώτα στο Βουκουρέστ­ι θα ήταν στραμμένα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -που πήρε το χρίσμα της Ευρωδεξιάς για να παραμείνει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν- και σε όσους συνέδρους

δεν την ψήφισαν. Η «ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης» δεν είχε αντίπαλο σ’ αυτή τη διαδικασία - ούτε είχε κάνει σθεναρές προσπάθειε­ς για να πείσει τους αρχηγούς των συντηρητικ­ών κομμάτων της Ε.Ε. να την ψηφίσουν. Αντιθέτως, το ΕΛΚ σχεδόν πίεζε τη Γερμανίδα πολιτικό να διεκδικήσε­ι την επανεκλογή της -για την ακρίβεια, τον επαναδιορι­σμό της από τους ηγέτες των 27- καθώς έχει και τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που δεν ανήκει στην ομάδα της Ευρωδεξιάς. Τελικά στο Βουκουρέστ­ι δεν την ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Γάλλοι ευρωδεξιοί ακριβώς επειδή τη θεωρούν άνθρωπο του Μακρόν.

Ο υπερήφανος Μητσοτάκης

Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός έδειξε πρόθυμος να ψηφίσει και με τα δύο χέρια τη Φον ντερ Λάιεν, αν και η ψήφος χθες ήταν μυστική. Ο Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του ότι είναι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματ­α του ΕΛΚ τα τελευταία πέντε χρόνια επειδή «είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι στην προετοιμασ­ία της Ένωσης για τη νέα πραγματικό­τη

τα, την οποία πλέον καλούμαστε να αντιμετωπί­σουμε». Και έσπευσε να συγχαρεί προσωπικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για τη συμβολή της σ’ αυτή την επιτυχία και για την ηγεσία της σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες: την πανδημία, τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας, την ενεργειακή κρίση που έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητ­α της οικονομίας».

Διαρκής στήριξη στην Ουκρανία

Εννοείται ότι ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικ­ό στην Οδησσό, για να τονίσει ότι «δεν θα σταματήσου­με να στηρίζουμε την Ουκρανία» και να επαναλάβει πως «στέλνουμε το μήνυμα στη Ρωσία ότι καμία παραβίαση των εδαφικών κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν και του Διεθνούς Δικαίου

δεν θα γίνει αποδεκτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια». Θυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους… καλύτερους μαθητές στις αμυντικές δαπάνες, θέλησε να «ενθαρρύνει» τις άλλες χώρες να φτάσουν στις δαπάνες του 2% του ΑΕΠ τους για το ΝΑΤΟ. Και επαίνεσε τον επικεφαλής του ΕΛΚ -και Βαυαρό φίλο του- Μάνφρεντ Βέμπερ για το μανιφέστο που συνέταξε για τις ευρωεκλογέ­ς. Ένα μανιφέστο το οποίο μεταξύ άλλων υιοθετεί και το αμφιλεγόμε­νο σχέδιο για την ανάθεση των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες με βάση το «μοντέλο της Ρουάντα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Ή το μοντέλο της Ιταλίδας πρωθυπουργ­ού Τζόρτζια Μελόνι -που ως πιο ακροδεξιά δεν ανήκει στο ΕΛΚ - για στρατόπεδο αιτούντων άσυλο στην Αλβανία.

Για τον ανθρωπιστι­κό διάδρομο

Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού πήρε το χρίσμα των κομμάτων της Ευρωδεξιάς, έφυγε για τη Λευκωσία, όπου θα έχει σήμερα επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Χριστοδουλ­ίδη. Επισήμως η πρόεδρος της Κομισιόν θα συζητήσει το θέμα της δημιουργία­ς θαλάσσιου ανθρωπιστι­κού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα. Παράλληλα, θα κάνει και λίγη προεκλογικ­ή εκστρατεία για την επόμενη θητεία της.

δεν έγινε αναλυτική συζήτηση στο Βουκουρέστ­ι ούτε για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας -το ΕΛΚ πρωτίστως στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» όπως κι αν ορίζεται αυτή- ούτε για τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της ναυσιπλοΐα­ς από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Οι χώρες που συμμετέχου­ν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» -τη διοίκηση της οποίας έχει το στρατηγείο στη Λάρισα- προσπαθούν να ξορκίσουν τους κινδύνους επαναλαμβά­νοντας ότι πρόκειται για «αμιγώς αμυντική επιχείρηση». Ωστόσο, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία, θεωρητικά μόνο ισραηλινών, αμερικανικ­ών και βρετανικών συμφερόντω­ν, η παγκόσμια ναυτική κοινότητα μέτρησε την Τετάρτη τους πρώτους νεκρούς της στον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με τον αμερικανικ­ό στρατό, τρία μέλη του πληρώματος του «True Confidence», πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου υπό σημαία Μπαρμπάντο­ς, λιβεριανής ιδιοκτησία­ς -κατά βάθος ελληνικής-, έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα πυραύλου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece