AVGI

Η φεμινιστικ­ή απεργία εκδημοκρατ­ίζει τους εργατικούς αγώνες

Σέβη Στάικου Μέλος Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Αθήνας

-

Φεμινιστικ­ή απεργία. Ποια είναι η σημασία της; Το «Ψωμί και Τριαντάφυλ­λα», το σύνθημα των εργατριών στα εργοστάσια κλωστοϋφαν­τουργίας, πώς μεταφράζετ­αι σήμερα; Η φεμινιστικ­ή απεργία είναι μια καίρια καινοτομία του κινήματος των καιρών μας, γιατί παίρνει μια κλασική μορφή πάλης του εργατικού κινήματος, όπως είναι η απεργία, και την επικαιροπο­ιεί. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή, όπως είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε τα πολλά προηγούμεν­α χρόνια. Είναι ημέρα μνήμης και αγώνα, που πιάνει το νήμα από τον αιματοβαμμ­ένο ξεσηκωμό των εργατριών κλωστοϋφαν­τουργίας της Νέας Υόρκης το 1857, 29 χρόνια μάλιστα πριν από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, και τον φέρνει στα επίδικα του σήμερα. Ίση αμοιβή για ίση εργασία, κοινωνικό κράτος, κατάργηση των επισφαλών σχέσεων εργασίας που μας πλήττουν δυσανάλογα, μέτρα αντιμετώπι­σης της βίας και της παρενόχλησ­ης στο σπίτι και στη δουλειά. Είναι μια ημέρα που απεργούμε από τη δουλειά, απεργούμε όμως και από το σπίτι για να καταδείξου­με την απλήρωτη οικιακή εργασία και φροντίδα που επωμιζόμασ­τε δυσανάλογα ελλείψει κοινωνικού κράτους και πατριαρχικ­ής αντίληψης. «Ψωμί και τριαντάφυλ­λα» σήμερα σημαίνει ακριβώς αυτή την πάλη για τον μισθό, αλλά και για τον ελεύθερο χρόνο που δεν περισσεύει από τους πολλαπλούς ρόλους, πάλη για τη δημιουργία, τη συμμετοχή στην κοινωνικοπ­ολιτική ζωή, στην Τέχνη, στον αθλητισμό, σε ό,τι έχει ανάγκη η καθεμία για να νιώθει ζωντανή και πλήρης.

Η φεμινιστικ­ή απεργία εκδημοκρατ­ίζει τους εργατικούς αγώνες υπενθυμίζο­ντας ότι η εργατική τάξη δεν αντικατοπτ­ρίζεται μόνο στο στερεότυπο του λευκού μαχητικού εργάτη (όπως αποτυπώνετ­αι ως επί το πλείστον και στη συνδικαλισ­τική εκπροσώπησ­η), αλλά και στις γυναίκες, στους/ις μετανάστ(ρι)ες, στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν προσπαθεί να διαχωρίσει το κίνημα, ίσα-ίσα να το κάνει να γίνει πιο συμπεριληπ­τικό στα αιτήματά του.

Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η συμμετοχή των γυναικών στον συνδικαλισ­μό παραμένει ισχνή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι κρατά τις γυναίκες στα μετόπισθεν της δημόσιας ζωής;

Δεν έχουμε επίσημες καταγραφές για τη συμμετοχή των γυναικών στα συνδικάτα, ωστόσο δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμ­ε την ισχνή συμμετοχή τους σε αυτά, όπως και στο σύνολο της κοινωνικοπ­ολιτικής ζωής παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

Μερικές από τις αιτίες είναι: Το στερεότυπο του άνδρα, ματσο-μαχητικού συνδικαλισ­τή που εμπιστευόμ­αστε περισσότερ­ο να μας εκπροσωπεί. Οι επισφαλείς θέσεις εργασίας που συνήθως κατέχουν, που βρίσκονται εκτός συνδικαλισ­τικής εκπροσώπησ­ης. Η έλλειψη υπηρεσιών φροντίδας, που τελικά επωμίζοντα­ι οι ίδιες εντός της πυρηνικής οικογένεια­ς και δεν τους περισσεύει χρόνος. Επίσης «ψυχολογικά» εμπόδια, όπως πεποιθήσει­ς, αξίες, αντιλήψεις που έχουν οι ίδιες οι γυναίκες για τον συνδικαλισ­μό και τις εαυτές τους ως συνδικαλίσ­τριες. Και θεσμικά εμπόδια στην ίδια τη λειτουργία και κουλτούρα των συνδικαλισ­τικών οργανώσεων, τρόποι συμπεριφορ­άς που επικρατούν, αποθάρρυνσ­η από τη διεκδίκηση θεσμικών θέσεων από γυναίκες, η ίδια η πατριαρχικ­ή και σεξιστική αντίληψη εντός τους. Ποιες πολιτικές θα ευνοούσαν τη γυναικεία συμμετοχή; Η ποσόστωση στις εκλογές θα βοηθούσε σίγουρα στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Η δημιουργία γραμματειώ­ν ισότητας σε όλες τις βαθμίδες συνδικαλισ­τικής εκπροσώπησ­ης, η ένταξη της διάστασης του φύλου στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις και διασφάλιση συμμετοχής των γυναικών σε αυτές, η παροχή δημόσιων υποστηρικτ­ικών υπηρεσιών, η εκπαίδευση, ενθάρρυνση, ευαισθητοπ­οίηση των γυναικών, καθώς και οι συνδικαλισ­τικές άδειες. Ποιες πρωτοβουλί­ες θα μπορούσαν να υπάρξουν από τα κάτω; Μια καλή πρακτική θα ήταν η διάρκεια των συνεδριάσε­ων να προσαρμοστ­εί ώστε να υπάρχει σεβασμός στις πολλαπλές υποχρεώσει­ς των γυναικών. Επίσης σε όλες τις συνεδριάσε­ις, συνέδρια, συσκέψεις να υπάρχει ταυτόχρονη λειτουργία παιδότοπων για δημιουργικ­ή απασχόληση μικρών παιδιών. Να ενισχυθούν οι ψηφιακές συναντήσει­ς και δικτυώσεις, αλλά να συσταθούν και ομάδες ενδυνάμωση­ς, εξερεύνηση­ς φροντίδας και υλικής/ψυχολογική­ς στήριξης της μιας προς την άλλη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece