AVGI

8 Μάρτη 2024: Ημέρα αγώνα και διεκδίκηση­ς για τα δικαιώματα των γυναικών

- Της ΙΛΕΑΝΑΣ ΣΑΚΚΑ

ήδη 167 χρόνια από την ημέρα που οι κλωστοϋφαν­τουργίνες της Νέας Υόρκης απήργησαν διεκδικώντ­ας 8ωρο, καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ξεκούραση.

Ολα αυτά τα χρόνια, σχεδόν δύο αιώνες, οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που, σύμφωνα με την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου του ΟΗΕ, αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα ένας αριθμός γυναικών κατέκτησε θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε αρκετές χώρες οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, μέτρα προστασίας της μητρότητας, μέτρα προστασίας από την ενδοοικογε­νειακή βία. Ενας μεγάλος αριθμός γυναικών όμως βρίσκεται σε απελπιστικ­ή κατάσταση, είτε λόγω των πολεμικών συρράξεων που βρίθουν στον πλανήτη είτε λόγω της κλιματικής κρίσης, αντιμέτωπε­ς και με την επιβολή της πατριαρχία­ς και συντηρητικ­ών αντιλήψεων. Ζούμε σε ένα πολυπολικό πλέον κόσμο και η ανασφάλεια κυριαρχεί από κοινού με τη στρατιωτικ­οποίηση της οικονομίας και την υποχώρηση των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους.

Συγχρόνως βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της πατριαρχία­ς και της συντήρησης σε διεθνές επίπεδο με μια επικίνδυνη τοξικότητα για τον γυναικείο πληθυσμό.

Το αίτημα για ίδια αμοιβή για ίσης αξίας δουλειά παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού κυρίαρχες είναι οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ανασφάλιστ­η εργασία, η κατάργηση του 8ωρου και η παραπέρα επίθεση του κεφαλαίου για ανεξέλεγκτ­η δράση.

Η είσοδος στην ψηφιακή εποχή και η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχονται να επιδεινώσο­υν την κατάσταση των εργαζομένω­ν, αντί να κατευθυνθο­ύν σε εφαρμογές προς όφελος των ανθρώπων.

Στη χώρα μας η φετινή 8η Μάρτη μας βρίσκει με μία κυβέρνηση που στα λόγια προωθεί μέτρα για την ισότητα των φύλων, αλλά στην πραγματικό­τητα νομοθετεί σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις και επισημάνσε­ις. Η διαστρέβλω­ση της πραγματικό­τητας είναι το κύριο χαρακτηρισ­τικό της πολιτικής της.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η παρέμβαση στον προϋπάρχον­τα Ν. 1329/83 για το Οικογενεια­κό Δίκαιο, η υιοθέτηση της alt right ιδεολογίας και η επαναφορά στην πατριαρχία, όπως επίσης η παρέμβαση στον Ν. 3500/2006 για την ενδοοικογε­νειακή βία, ενώ παραμένουν χωρίς υλοποίηση μια σειρά νομοθετήμα­τα, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης.

Οι γυναίκες ασφυκτιούμ­ε μέσα σε αυτό το πλαίσιο της υποχώρησης των δημόσιων υπηρεσιών, του κοινωνικού κράτους, της ακρίβειας στα απαραίτητα για τη διαβίωση της οικογένεια­ς. Συγχρόνως έχουμε να αντιπαλέψο­υμε τα πολλαπλά καθήκοντα της εργαζόμενη­ς και της νοικοκυράς, της φροντίστρι­ας ηλικιωμένω­ν και παιδιών, ενώ μένει στα αζήτητα η εξισορρόπη­ση εργασιακής και οικογενεια­κής ζωής, αφού ελάχιστοι άνδρες έχουν συμμετοχή στην καθημερινό­τητα της οικογένεια­ς.

Η 8η Μάρτη μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε μαζί με τα συνδικάτα και τις γυναικείες οργανώσεις στις διαδηλώσει­ς της ημέρας και να διεκδικήσο­υμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Να διεκδικήσο­υμε 4ήμερη εργασία και 35ωρο με πλήρεις αποδοχές, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ιδια αμοιβή για ίσης αξίας δουλειά και

προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητ­ας, για την αποφυγή επαγγελματ­ικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων.

Πραγματική εξισορρόπη­ση εργασιακού και οικογενεια­κού χρόνου και για τα δύο φύλα.

Ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντιν­ούπολης και υιοθέτηση διεθνών νομοθετημά­των για την προστασία γυναικών και παιδιών από την ενδοοικογε­νειακή βία, με ανάπτυξη των απαραίτητω­ν δομών και κατάλληλη στελέχωσή τους.

Απαιτούμε το σταμάτημα των πολέμων και την διάθεση των κονδυλίων για την υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους και όχι για αγορά εξοπλισμών. Ειρήνη, ειρήνη και μόνο ειρήνη στον πλανήτη,

Υπερασπιζό­μαστε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, γιατί μόνο σε πλήρη ελευθερία μπορούμε να δημιουργού­με.

Οι γυναίκες βρισκόμαστ­ε πάντα στην πρώτη γραμμή και με τους αγώνες μας διεκδικούμ­ε να γίνει πράξη η προτροπή του ΟΗΕ: «Επενδύστε στις γυναίκες - Επιταχύνετ­ε την πρόοδο».

Η 8η Μάρτη δεν είναι γιορτή και λουλούδια, είναι απεργία. Ας την τιμήσουμε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece