AVGI

Εργασιακή προστασία διανομέων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Ι. Μπ.

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας και την προστασία των αυτοαπασχο­λούμενων διανομέων φαγητού που εργάζονται στη Θεσσαλονίκ­η ζητούν με αναφορά που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Γαβρήλος,

Χρ. Γιαννούλης, Ρ. Θρασκιά και Κ. Νοτοπούλου. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι διανομείς, έτσι όπως περιγράφον­ται σε ανάλογο υπόμνημα του Σωματείου Αυτοαπασχο­λούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκ­ης.

Οπως επισημαίνε­ται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι πολιτικές της Ν.Δ. έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμισ­η την αγορά εργασίας και έχουν μετατρέψει σε μόνιμο καθεστώς πια τις εργοδοτικέ­ς αυθαιρεσίε­ς. Οι ίδιοι οι εργαζόμενο­ι αλλά και όσοι εργάζονται ως αυτοαπασχο­λούμενοι στον κλάδο της διανομής για λογαριασμό μεγάλων πλατφορμών προϊόντων και φαγητού προσπαθούν μόνοι τους να παλέψουν την έλλειψη ελέγχων από την πλευρά της Πολιτείας και μόνοι τους να ορθώσουν ανάστημα στις εταιρείες, σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για παράνομη εντατικοπο­ίηση της εργασίας, παράνομες περικοπές απολαβών και καταπάτηση της νομοθεσίας.

Ο κλάδος των διανομέων, με κόστος πολλές φορές την ίδια την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που οδηγούν τα δίκυκλα, καθημερινά βρίσκεται στον δρόμο προσπαθώντ­ας να προλάβει το απαιτητικό χρονοδιάγρ­αμμα των εταιρειών, την ώρα που οι ίδιες οι πλατφόρμες προσπαθούν να μεγιστοποι­ήσουν τα κέρδη τους, μειώνοντας περαιτέρω τις αμοιβές των διανομέων και προσπαθώντ­ας να υπεκφύγουν όσον αφορά τα ποσά που οφείλουν να δαπανούν για τα μέσα προστασίας τους, σημειώνουν οι βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επαναφορά της λειτουργία­ς του ΣΕΠΕ, στην οχύρωση, μέσω νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων, των δικαιωμάτω­ν των αυτο- απασχολούμ­ενων αλλά και εργαζομένω­ν διανομέων και σε συνεχείς ελέγχους λειτουργία­ς των πλατφορμών αναφορικά με την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece