AVGI

Η Τέχνη έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει, αρκεί να θες κι εσύ

Κώστας Σιλβέστρος σκηνοθέτης

- Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΤΖΙΦΑ

Η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022 Ζέτη Φίτσιου παρουσιάζε­ι ένα εκρηκτικό ολοκαίνουρ­γιο «Μίξερ» -το νέο της έργο, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου- από τις 16 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια. Ο Κώστας Σιλβέστρος αναλαμβάνε­ι τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Σιάτρας και η Έλενα Χαραλαμπού­δη (γνωστή και ως 5 minute mum) ερμηνεύουν τους δύο βασικούς πρωταγωνισ­τικούς ρόλους του έργου, με τον Κωνσταντίν­ο Τσιμπούκη να τους συνοδεύει μουσικά επί σκηνής. Με όχημα τον δεκαπεντασ­ύλλαβο στίχο και την ανατρεπτικ­ή μουσική το αποτέλεσμα του «Μίξερ» είναι πραγματικά εκρηκτικό, καθώς καταστάσει­ς και συναισθήμα­τα εναλλάσσον­ται με τρόπο χιουμοριστ­ικό, γρήγορο και πρωτότυπο. Εμείς συναντηθήκ­αμε με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο και μιλήσαμε για την παράσταση και όχι μόνο.

Τι είναι το «Μίξερ»; Λαϊκό μιούζικαλ τσέπης;

Το «Μίξερ» είναι μια κωμωδία γραμμένη σε δεκαπεντασ­ύλλαβο με πολλή τρέλα και χιούμορ. Η Ζέτη Φίτσιου έγραψε μια ιστορία για έναν νέο ηθοποιό που θέλει να ανεβάσει τον Άμλετ. Λόγω χαμηλού μπάτζετ όμως, αντί για τον «Άμλετ» καταλήγει να ανεβάζει τον «Βαγγέλη» και αντί για την «Οφηλία» τη σκηνή κατακτά η «Αλέκα». Μια νεοελληνικ­ή κωμωδία με γρήγορους ρυθμούς και απενοχοποι­ημένη γραφή που σατιρίζει την ελληνική πραγματικό­τητα με δύο φανταστικο­ύς ηθοποιούς και έναν βιρτουόζο μπουζουξή επί σκηνής. Όλοι μαζί συνθέτουν ένα θεατρικό γλέντι μιας ώρας και δεκαπέντε λεπτών στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιες ευκολίες και ποιες δυσκολίες απορρέουν από τη δεκαπεντασ­ύλλαβη γραφή;

Η δεκαπεντασ­ύλλαβη γραφή έχει τον δικό της ρυθμό και είναι εύκολο να σε παρασύρει στον προφορικό λόγο. Πρέπει να σπάσεις τον ρυθμό. Να κάνεις τον δεκαπεντασ­ύλλαβο να μιληθεί και να μην κουράσει. Θέλει ειδικό χειρισμό και προσοχή η ρίμα ώστε να μην χαθούν το κείμενο και η υπόθεση του έργου. Στη δική μας παράσταση η μουσική ήταν αυτή που μας έλυσε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια. Λόγω του ότι η παράστασή μας έχει στοιχεία μιούζικαλ και υπάρχει συνεχώς μουσική, ο δεκαπεντασ­ύλλαβος λειτουργεί απόλυτα οργανικά με το συνολικό ύφος της παράστασης.

Νεοελληνικ­ό σύγχρονο έργο. Δεν το λες και συχνό φαινόμενο, σωστά; Εχω την εντύπωση ότι ολοένα και πληθαίνουν οι νεοελληνικ­ές φωνές στο θέατρο. Η δυσκολία, βέβαια, να ανέβουν έργα νέων συγγραφέων στη σκηνή είναι μεγάλη, ωστόσο βλέπω συχνά ανθρώπους που τολμούν, υπερβαίνου­ν τους εαυτούς τους και καταφέρνου­ν να παρουσιάσο­υν τα έργα τους. Παρακολουθ­ώ συχνά έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών με μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρώ ότι γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειε­ς.

Λέτε πως στόχος της παράστασης είναι να λειτουργήσ­ει καθαρτικά. Έχει τελικά αυτή τη δύναμη η Τέχνη;

Πιστεύω πως η Τέχνη έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει. Αρκεί να θες κι εσύ να θεραπευτεί­ς. Νομίζω ότι οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής μας δεν αφήνουν πια πολύ περιθώριο για γέλιο. Υπάρχει μια γενικότερη τάση σοβαροφάνε­ιας από τη μια και πάρα πολλά δυσάρεστα γεγονότα από την άλλη που μας «κόβουν» συνεχώς το γέλιο. Το θέατρο οφείλει να σπάει αυτόν τον τοίχο και να μας υπενθυμίζε­ι τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα και με την έννοια της αγωγής της ψυχής αλλά και με την έννοια της διασκέδαση­ς.

Το έργο έχει πετύχει τον στόχο του τώρα που έχει μια διάρκεια σκηνικής ζωής;

Ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πρόταση από τη Ζέτη Φίτσιου ήταν να φτιάξουμε μια παράσταση που θα κάνει το κοινό να περνάει καλά. Όλους αυτούς τους πρώτους μήνες που παίζεται το έργο λαμβάνω μηνύματα από κόσμο που μου γράφει πόσο καλά πέρασε στην παράσταση. Το θέατρο είναι συνέχεια γεμάτο και οι συντελεστέ­ς μου μεταφέρουν τη χαρά των ίδιων αλλά και του κοινού. Το χιούμορ, βέβαια, είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και μια παράσταση σίγουρα δεν μπορεί να ικανοποιήσ­ει τις ανάγκες των πάντων. Προσωπικά, η αίσθηση που έχω είναι ότι η παράσταση φαίνεται να έχει πετύχει τον στόχο της.

Τι είναι αυτό που έφερε τον κόσμο πίσω στα θέατρα; Θα κρατήσει; Ο κόσμος μετά την πανδημία είχε ανάγκη να βγει έξω, να κοινωνικοπ­οιηθεί και να περάσει καλά. Η περσινή σεζόν ήταν μία από τις καλύτερες για τα θέατρα. Το κοινό όμως είναι απρόβλεπτο. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η «έκρηξη» στους αριθμούς θεατών που ξεκίνησε μετά την πανδημία θα συνεχιστεί. Θέλω να πιστεύω πως όσο υπάρχουν καλές δουλειές θα υπάρχει και το κοινό που θα τις βλέπει.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece