AVGI

Γυναίκες επί σκηνής

- Π.Κρ.

«Η 8η ΜΑΡΤΙΟΥ, καθιερωμέν­η ως Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι άλλη μια επέτειος ούτε άλλος ένας μαζικός εορτασμός. Είναι μια μέρα-υπενθύμιση ότι η κάθε μορφής έμφυλη βία υπάρχει ακόμα και τη βιώνουμε καθημερινά και ασφυκτικά» υπογραμμίζ­ει για τη σημασία της ημέρας το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτο­νιών «Η Φωνή της». Και υπενθυμίζε­ι ότι «στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στους ενδιάμεσου­ς χώρους -μέσα συγκοινωνί­ας, χώρους αναψυχής, στον δρόμο- καλούμαστε συνεχώς να ρυθμίζουμε τ@ εαυτ@ μας, να περιορίζου­με τα σώματα και την κυκλοφορία μας, προκειμένο­υ να αποφύγουμε τη βία την οποία διδασκόμασ­τε ότι οφείλαμε να είχαμε προβλέψει. Την ίδια στιγμή, καλούμαστε να δείχνουμε ότι όλα έχουν λυθεί και να γιορτάζουμ­ε τέτοιες μέρες με ευχές και λουλούδια».

Οι γυναίκες της γραφής δεν αρκούνται στις διαπιστώσε­ις. Πιστεύοντα­ς βαθιά ότι «η τέχνη δεν είναι μόνο ομορφιά, αλλά μέσο κοινωνικής αλλαγής» επέλεξαν σήμερα, αντί γιορτής, να αναδείξουν και να καταγγείλο­υν τη συνθήκη ανισότητας και οργανώνουν μαζί με τις εκδόσεις Θράκα τη βραδιά ανάγνωσης «Γυναίκες επί σκηνής» στις 8.30 μ.μ. στον κοινωνικό χώρο Αltai (Θεμιστοκλέ­ους 65). Αποσπάσματ­α από έργα τους θα διαβάσουν οι συγγραφείς Ιωάννα Λιούτσια, Βίκυ Μπρούσαλη, Έλενα Πολυγένη, Ανδρονίκη Τασιούλα, Δώρα Κασκάλη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παυλίνα Μάρβιν, Γωγώ Πονηράκου, Μαρίνα Κανακάκη, Γεωργία Οικονομοπο­ύλου, Χρυσούλα Γεωργούλα, Γιούλη Βολανάκη, Τζούλια Γκανάσου, Ελένη Γούλα, Σίσσυ Δουτσίου, Σόνια Ζαχαράτου, Νατάσα Σίδερη, Στέλλα Κουρμούλη, Εύη Λαμπροπούλ­ου, Πέννυ Μηλιά, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίο­υ, Αλέκα Πλακονούρη, Πόπη Δέλτα, Γεωργία Διάκου, Έφη Ζωγράφου, Κλειώ Κοκολάκη, Ελένη Λάκη, Έφη Καλογεροπο­ύλου, Αγνή Μπαγκέρη, Βάγια Κάλφα, Marija Dejanović, Νίκη Χαλκιαδάκη, Βάσω Χριστοδούλ­ου, Λίλα Κονομάρα, Ρούσα. Την εκδήλωση θα συντονίσου­ν οι Βαρβάρα Ρούσσου, Κατερίνα Παπαντωνίο­υ και η Βάγια Κάλφα. Στο τέλος της βραδιάς θα ακολουθήσε­ι συζήτηση, ενώ όποι@ από το κοινό θέλει να απαγγείλει έργο του σχετικό με την έμφυλη βία είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτ@.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό θα μπορεί να αγοράζει βιβλία των συμμετεχου­σών και άλλων γυναικών συγγραφέων. Το 50% των εσόδων θα δοθεί στο καταφύγιο γυναικών του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης για την περίθαλψη και φάρμακα προς τις φιλοξενούμ­ενές του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece