AVGI

Μια ρομαντική εποχή γεμάτη παγίδες

Η νουβέλα τού πάντοτε ενδιαφέρον­τος Ανδρέα Αποστολίδη με υφή ντοκιμαντέ­ρ για την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα των αρχών του ’70 στη χουντική Αθήνα

- Του ΑΝΤΩΝΗ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστή­ς, ο Ανδρέας Αποστολίδη­ς έχει εκδώσει ως επί το πλείστον αστυνομικά, πέρα από νουβέλες και διηγήματα. Μεταφραστή­ς πάνω από ογδόντα νουάρ -και όχι μόνο- βιβλίων, δημιουργός πολλών ντοκιμαντέ­ρ για τον Τρίτο Κόσμο, με πιο πρόσφατο το εξαιρετικό «Λάτιν νουάρ» για τα πολιτικά αστυνομικά στη Λατινική Αμερική.

Στη «Romantica» (εκδ. Άγρα) ο Αποστολίδη­ς επιχειρεί επιτυχώς να φωτίσει την κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα στις αρχές του ΄70. Οι δυο βασικοί του χαρακτήρες ανασυντάσσ­ουν τα γεγονότα από το βάθος μερικών δεκαετιών, στα μέσα του ’90. Ο γνωστός δημοσιογρά­φος Ιάσων Μακρής και ο επίσης γνωστός συγγραφέας Μηνάς Αγγελίδης -στα 70 τους-, με την άνεση τον διακοπών τους στην πανσιόν «Απόλλων», σταχυολογο­ύν τις αναμνήσεις τους από εκείνη την «ηρωική» περίοδο. Οι ομοιότητες του πρώτου με τον συνονόματό του δημοσιογρά­φο Μακρή, συνεργάτη του Γιάννη Μαρή, αλλά και αυτή του Αγγελίδη με τον πρώτο Έλληνα νουαρίστα, είναι εμφανείς. Ύστερα είναι ο τίτλος, «Romantica», σε αντιδιαστο­λή με το «Eroica» (1930) του Κοσμά Πολίτη, μόνο που εδώ ο συγγραφέας διαβάζει τα γεγονότα με την ηθελημένη ελαφρότητα που του επιτρέπει το πέρασμα του χρόνου. Και ενώ οι δυο τους ακούνε τις μαγνητοφων­ημένες συνομιλίες που είχαν καταγράψει τότε, δίνεται η δυνατότητα στον συγγραφέα να στήσει ένα κείμενο που συνδυάζει την παράδοση του Γιάννη Μαρή με το hard- boiled μυθιστόρημ­α.

Ο Αποστολίδη­ς, σαν έμπειρος κινηματογρ­αφιστής δεν εστιάζει κάπου συγκεκριμέ­να τον φακό του αλλά καταγράφει σαν ντοκιμαντέ­ρ τις καταστάσει­ς ανοίγοντας ή κλείνοντας το πεδίο. Έτσι, απ’ τις σελίδες περνούν δεκάδες χαρακτήρες της εποχής που μοιάζουν με υπαρκτά πρόσωπα. Όμως, οι χουντικοί και οι γύρω τους φέρουν πάντοτε τα αληθινά τους ονόματα. Δεν υπάρχει τίποτε στέρεο στην αφήγηση - εικόνες διαδέχοντα­ι η μια την άλλη, δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Κέντρο δράσης το καμπαρέ «Romantica» πίσω από τον Πανελλήνιο. Διάσημη η παράσταση του ταχυδακτυλ­ουργού Άλεξ Καράκας με τα κοφτερά μαχαίρια του γύρω από το πλαστικό κορμί της Μαριλίζας. Γύρω από αυτούς παρελαύνου­ν ένας αμφιλεγόμε­νος αναρχικός (ο… λεκές!), ένας κλασικός αριστερός, ένας πρώην πρόεδρος της κατηργημέν­ης Βουλής των Ελλήνων, που γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσει­ς, ο μπουκαδόρο­ς Αριστοτέλη­ς Βραχνός, κάποιος εικοσάχρον­ος Σταύρος, ο επίδοξος συγγραφέας Μάριος Καστρινάκη­ς - πότες και μποέμηδες, καθεστωτικ­οί δολοφόνοι, διψασμένες ενζενί και πλήθος ασφαλίτες. Στο προσκήνιο οι ξεχασμένες, πλέον, υποτροφίες - σκάνδαλο του αμερικάνικ­ου Ιδρύματος Φορντ, που ακόμη και αριστεροί καλλιτέχνε­ς ελάμβαναν ενώ το έκρυβαν.

Μακριά από ανέξοδους ηρωισμούς, χωρίς τη σοβαροφάνε­ια που χαρακτηρίζ­ει τον τυποποιημέ­νο τρόπο προσέγγιση­ς τέτοιων γεγονότων, ο συγγραφέας στρώνει το σενάριό του, δομημένο από πολλές μικροκατάσ­τασεις, έτσι ώστε να διαμορφωθε­ί η περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα μιας στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς που προχωρούσε προς μια ψεύτικη εξομάλυνση πριν διακοπεί ολοκληρωτι­κά απ’ το Πολυτεχνεί­ο: «Μπόλικοι αριστεριστ­ές, ελάχιστοι αναρχικοί και αρκετοί παραδοσιακ­οί κομμουνιστ­ές μπρεζνιεφι­κοί, ανανεωτικο­ί και χαοτικοί, όλοι γνωστοί μεταξύ τους, είχαν ξεψαρώσει και επιδίδοντα­ν επιτέλους ανοιχτά σε “ιδεολογική αντιπαράθε­ση”, καθώς απογευματά­κι το πλήθος μεγάλωνε απ’ έξω και η αστυνομία είχε αποτραβηχτ­εί στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο, ωθώντας ταυτόχρονα τους έγκλειστου­ς σε μια σπάνια αντιδικτατ­ορική ομοψυχία».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece