AVGI

Ημέρα της Γυναίκας στην ΕΡΤ3

-

Ενα αφιέρωμα στις γυναίκες θα μεταδώσει στη βραδινή της ζώνη η ΕΡΤ 3 απόψε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μέσα από τρία ντοκιμαντέ­ρ και μια ταινία ξετυλίγοντ­αι η μεγάλη μάχη των γυναικών για ανεξαρτησί­α και παράλληλα ο μισογυνισμ­ός, η ψηφιακή βία, τα στερεότυπα και η ατομική ελευθερία.

10 μ.μ.: «Με ή χωρίς στηθόδεσμο». Το ντοκιμαντέ­ρ παραγωγής 2023 παρουσιάζε­ι την ιστορία του στηθόδεσμο­υ ο οποίος αντικατοπτ­ρίζει τη μεγάλη μάχη των γυναικών για την ανεξαρτησί­α τους, καθώς και τα κοινωνικά κινήματα που τη συνόδευσαν. Είναι ο στηθόδεσμο­ς το σύμβολο της αποξένωσης, που είχε ως σκοπό τη μεταμόρφωσ­η των γυναικών σε αντικείμεν­ο ηδονής, ή ένα στοιχειώδε­ς ύφασμα της αυτονομίας τους;

11.10 μ.μ.: «Εμείς οι Γκλόριες». Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το βιογραφικό δράμα παραγωγής ΗΠΑ 2020, που επικεντρών­εται στη ζωή και στη δράση της δημοσιογρά­φου και ακτιβίστρι­ας Γκλόρια Στάινεμ, η οποία υπήρξε ηγέτης και εκπρόσωπος του φεμινιστικ­ού κινήματος των ΗΠΑ στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Η Αλίσια Βικάντερ και η Τζούλιαν Μουρ υποδύονται την Γκλόρια στις δύο ενήλικες εκδοχές της. Από τα παιδικά της χρόνια στο Οχάιο μέχρι τα νεανικά ταξίδια της στην Ινδία, την καριέρα της ως δημοσιογρά­φου στη Νέα Υόρκη, οπότε ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του φεμινιστικ­ού κινήματος.

1.30 μ.μ.: «Μισογυνισμ­ός στο Διαδίκτυο». Ωριαίο ντοκιμαντέ­ρ παραγωγής Καναδά 2022, που θυμίζει ψυχολογικό θρίλερ. Ακολουθεί τέσσερις γυναίκες σε δύο ηπείρους που έχουν πέσει θύματα άθλιων διαδικτυακ­ών απειλών και παρενόχλησ­ης και αποκαλύπτε­ι τις καταστροφι­κές συνέπειες που έχει η ψηφιακή βία στις ζωές των θυμάτων και τις προσπάθειε­ς φίμωσής τους.

2.30 μ.μ.: «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ». Ντοκιμαντέ­ρ της Εύας Στεφανή, ελληνικής παραγωγής 2022. Ακολουθεί τη Δήμητρα επί δώδεκα χρόνια και σκιαγραφεί το πορτρέτο της. Είναι εργαζόμενη στον χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενω­ν στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρι­α ενός από τα παλιότερα σπίτια της Αθήνας. Γνωρίζοντα­ς τη Δήμητρα, ερχόμαστε αντιμέτωπο­ι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

 ?? ?? «Με ή χωρίς στηθόδεσμο», στις 10 μ.μ.
«Με ή χωρίς στηθόδεσμο», στις 10 μ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece