AVGI

Οικοκτονία. Μια άγνωστη λέξη για την Ελλάδα

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Του

Πριν

από λίγες ημέρες το Ομοσπονδια­κό Κοινοβούλι­ο του Βελγίου ενέκρινε έναν πλήρως ανανεωμένο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- περιλαμβάν­ει την αναγνώριση του εγκλήματος της οικοκτονία­ς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ως ένα έγκλημα που αναφέρεται σε κάθε παράνομη ή απρόβλεπτη πράξη που διαπράττετ­αι με τη γνώση ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα σοβαρής ή εκτεταμένη­ς ή μακροπρόθε­σμης ζημιάς στο περιβάλλον.

Στο Βέλγιο πλέον η οικοκτονία περιλαμβάν­εται στον Ποινικό Κώδικα, όπως και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας και η γενοκτονία.

Αυτός ο νόμος για την οικοκτονία καθιστά δυνατή την καταδίκη και την τιμωρία σοβαρών, μεγάλης κλίμακας και αμετάκλητω­ν εγκλημάτων κατά της φύσης με 20 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1,6 εκατομμυρί­ων ευρώ, επεκτείνον­τας, μεταξύ άλλων, τη δίωξη και την τιμωρία και σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις εξουσίας. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο υπερψήφισε στις 27 Φεβρουαρίο­υ την αναθεωρημέ­νη Οδηγία της Ε.Ε. για τα περιβαλλον­τικά εγκλήματα, η οποία περιλαμβάν­ει διάταξη για την ποινικοποί­ηση περιπτώσεω­ν συγκρίσιμω­ν με την οικοκτονία.

«Ένα έγκλημα κατά της φύσης είναι εξ ορισμού έγκλημα εναντίον όλων μας. Η αναγνώριση της οικοκτονία­ς στο Ποινικό Δίκαιο είναι ορόσημο στην αναγνώριση των δικαιωμάτω­ν της φύσης» δήλωσε η εκπρόσωπος της Greenpeace στο Βέλγιο, υποστηρίζο­ντας την ανάγκη αναθεώρηση­ς του Ποινικού Κώδικα όλων των χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόσο η είδηση που έρχεται από το Βέλγιο όσο και η συζήτηση περί οικοκτονία­ς περνούν στα ψιλά της ελληνικής επικαιρότη­τας και του γενικού ενδιαφέρον­τος παρότι στη χώρα μας είτε με την ανοχή είτε με ευθύνη της πολιτικής εξουσίας παρόμοια εγκλήματα διαπράττον­ται ολοένα και συχνότερα πλήττοντας όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και το μέλλον της χώρας και των κατοίκων της που λεηλατείτα­ι βάναυσα και υποθηκεύετ­αι συστηματικ­ά προς όφελος επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece