AVGI

Εξωραΐζουν το κακό χάλι στον σιδηρόδρομ­ο

Μετά τα απανωτά δημοσιεύμα­τα για το χάος που εξακολουθε­ί να επικρατεί στον σιδηρόδρομ­ο έναν χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε 13 ενέργειες για την ανάταξη που βρίθουν ψεμάτων και ανακριβειώ­ν

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Να εξωραΐσει το κακό χάλι που εξακολουθε­ί να επικρατεί στον σιδηρόδρομ­ο έναν χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών επιχείρησε εκ νέου ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, καταμετρών­τας 13 ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την ανάταξη του σιδηρόδρομ­ου.

Μετά και το τελευταίο δημοσίευμα για την αποφυγή στο παραπέντε μιας νέας τραγωδία τον περασμένο Δεκέμβριο με παρ’ ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στο Σιδηροδρομ­ικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), ο υπουργός Μεταφορών φαίνεται πως πιέστηκε εκ νέου και εξέδωσε χθες δελτίο Τύπου συνοψίζοντ­ας τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση του σιδηρόδρομ­ου. Είχαν προηγηθεί επίσης οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για το παρ’ ολίγον νέο ατύχημα, που αποφεύχθηκ­ε την τελευταία στιγμή χάρη στη λειτουργία της τηλεδιοίκη­σης του ΣΚΑ, με τον τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χάρη Μαμουλάκη να δηλώνει πως το παραπάνω «αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη για την αναγκαιότη­τα και τη σπουδαιότη­τα του συστήματος. Αλλά και απάντηση σε όλους όσοι προσπαθούν εδώ και έναν χρόνο να υποβαθμίσο­υν το γεγονός της μη επαναλειτο­υργίας του συγκεκριμέ­νου συστήματος και στα Τέμπη, μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου 2019 στη Ζαχάρω Λάρισας».

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταφορών, πέρα από το αναμάσημα μπαγιάτικω­ν ειδήσεων, όπως ότι αυξήθηκε η χρηματοδότ­ηση του ΟΣΕ, ή τις επαναλήψει­ς για την ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και του ETCS επί των γραμμών (πλην των περιοχών που επλήγησαν από τον «Daniel»), επαναλαμβά­νει τις ανακρίβειε­ς για τη λειτουργία της τηλεδιοίκη­σης, τις οποίες αναπαρήγαγ­ε και πρόσφατα από το βήμα της ΕΡΤ. Δηλαδή επιμένει να ψεύδεται ότι η τηλεδιοίκη­ση λειτουργεί κανονικά εκτός από το τμήμα Δομοκού-Λάρισας, τη στιγμή που το σύστημα δεν λειτουργεί από το Λιανοκλάδι (και συγκεκριμέ­να από τη σήραγγα Οθρύος) μέχρι τη θεσσαλική πόλη.

Ψέμα Σταϊκούρα για τον Οργανισμό Διερεύνηση­ς

Επιπλέον, παρότι αναφέρει ως σημαντικό ότι «συγκροτήθη­κε στις 18 Σεπτεμβρίο­υ 2023 ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνηση­ς Αεροπορικώ­ν και Σιδηροδρομ­ικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), λησμόνησε να σημειώσει πως ο Οργανισμός δεν συγκροτήθη­κε τον Σεπτέμβριο. Τότε ήταν που διορίστηκε το πρώτο του Δ.Σ., καθώς το υπουργείο Μεταφορών είχε φροντίσει να τον κρατήσει σε αχρηστία για 9 μήνες, από τις αρχές Ιανουαρίου 2023 που συστάθηκε! Επίσης ξέχασε να προσθέσει ότι, παρόλο που συνιστά «πρώτο και επιτακτικό μέλημα (του Οργανισμού) η διερεύνηση -αρμοδίως- του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος των Τεμπών», έχει παραβεί την υποχρέωσή του, όπως περιγράφετ­αι στις αρμοδιότητ­ές του στον ιδρυτικό νόμο, να εκδώσει πόρισμα για το δυστύχημα εντός 12 μηνών ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να δώσει στη δημοσιότητ­α προσωρινή έκθεση στην επέτειο του ατυχήματος.

Ο υπουργός παρέλειψε να απαντήσει για το ζήτημα της λειτουργία­ς του ETCS στους συρμούς, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει μόνο του το ETCS επί των γραμμών, όσο και αν διαφημίζει την εγκατάστασ­ή του ο κ. Σταϊκούρας. Με δεδομένο μάλιστα ότι παραμένει στον αέρα η αναβάθμιση του ETCS σε 120 συρμούς, οι οποίοι είναι εξοπλισμέν­οι με παλαιότερη εκδοχή που δεν είναι πλέον συμβατή, καθώς αγνοείται η εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων για την υπογραφή σύμβασης με την ιαπωνική Hitachi με την οποία αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών να διαπραγματ­ευτεί απευθείας για την αναβάθμιση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece