AVGI

Ν.Δ. και ελληνική Alt Right

Αναζητήσει­ς υπό το φως της καχεξίας της ευρύτερης Αριστεράς

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Με δεδομένη την καχεξία της ελληνικής Κεντροαρισ­τεράς και της Αριστεράς, που αδυνατούν, στο σύνολό τους, να αρθρώσουν πειστική εναλλακτικ­ή πρόταση στη νεοφιλελεύ­θερη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη, ένα νέο τοπίο τείνει να διαμορφωθε­ί στον χώρο της ελληνικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς σε συνάφεια και με τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι σαν όλο το πολιτικό σύστημα αλλά και το πλέον πολιτικά συνειδητοπ­οιημένο τμήμα της κοινωνίας να τελεί εν αναμονή εξελίξεων που θα ξεκινήσουν με τις ευρωεκλογέ­ς.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών υπήρξε πολιτικός σταθμός για τη Ν.Δ. Παρά τις έντονες παρεμβάσει­ς του κυβερνητικ­ού επιτελείου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, 51 βουλευτές, σχεδόν το ένα τρίτο της κοινοβουλε­υτικής δύναμης, διαχώρισαν τη θέση τους και εξ αυτών οι 21 πήγαν καθαρά κόντρα, όταν μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου είχε βάλει στοίχημα ότι θα είναι κάτω από 10. Το ταυτοτικό για τη συντηρητικ­ή Δεξιά ζήτημα της πυρηνικής οικογένεια­ς έσπρωξε απογοητευμ­ένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. προς το άκρο δεξιό του πολιτικού φάσματος.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές τα πέραν της Ν.Δ. δεξιά κόμματα άθροισαν περίπου 14%. Εκτιμάται πως, μετά και το ρήγμα που προκλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ., στις ευρωεκλογέ­ς το αντίστοιχο ποσοστό θα πλησιάσει το 20%. Η ιδεολογία φυσικά από μόνη της δεν αρκεί, αλλά η διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη έχει διαμορφώσε­ι

πρόσφορες οικονομικέ­ς συνθήκες. Πέραν των ταυτοτικών ζητημάτων, η ακραία νεοφιλελεύ­θερη πολιτική σε πεδία όπως η αντιμετώπι­ση της ακρίβειας ή η ιδιωτικοπο­ίηση της Υγείας προκαλεί δυσφορία σε ένα τμήμα τουλάχιστο­ν των παραδοσιακ­ών νεοδημοκρα­τών που αυτοπροσδι­ορίζονται ως κοινωνική Δεξιά. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς ακρίβειας, δεν προστατεύε­ι το επάγγελμα και το επίπεδο διαβίωσης των μεσαίων στρωμάτων, είναι εχθρική απέναντι στα νέα ζευγάρια, ενώ αναζητά ευρύτερη συναίνεση για υποχωρήσει­ς έναντι της Τουρκίας - όπως ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς η Ντόρα Μπακογιάνν­η στο συνέδριο της Καθημερινή­ς. Το κατά πόσο έχει αντιληφθεί η ηγεσία το τι συντελείτα­ι στην κοινωνία και στο δικό της κόμμα είναι αμφίβολο.

Στις εγχώριες συνθήκες προστίθεντ­αι οι διεθνείς εξελίξεις. Όπως όλα δείχνουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικ­ές ήττες του ουκρανικού στρατού, η απώλεια στρατηγική­ς σημασίας πόλεων και η εξάντληση του πολεμικού υλικού και του ανθρώπινου δυναμικού καθιστούν θέμα χρόνου έναν συμβιβασμό των δυνάμεων της Δύσης - που είναι οι πραγματικο­ί αντίπαλοι του Πούτιν, και όχι βέβαια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ταύτιση του Κ. Μητσοτάκη με τον Β. Ζελένσκι μπορεί να είναι καλή για τις προσωπικές ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες, δεν είναι όμως καλή για τη χώρα, ειδικά αν βρεθεί στη «λάθος πλευρά της Ιστορίας».

Η διεθνής επέλαση της Alt Right

Στο καθαρά ευρωπαϊκό πεδίο προεξοφλεί­ται η άνοδος της Alt Right, μιας νέας

Ακροδεξιάς που δεν έχει καμία σχέση με τους ολοκληρωτι­σμούς του Μεσοπολέμο­υ του προηγούμεν­ου αιώνα. Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η ενίσχυση του AfD στη Γερμανία θα προστεθούν στη Μελόνι της Ιταλίας αλλά και στις κυβερνήσει­ς της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, της Σλοβακίας, που από τις ελίτ των Βρυξελλών θεωρούνται «ακροδεξιές» και βρίσκονται σε ήπια αντιπαράθε­ση. Παράλληλα, αρχίζει και παράγει αποτελέσμα­τα η προεξόφλησ­η της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με όλα όσα συνοδεύουν τον πρώην Πρόεδρο της χώρας.

Η Αριστερά, ειδικά στη χώρα μας, έχει αδυναμία να ερμηνεύσει την επήρεια των συντηρητικ­ών ιδεών της ελληνικότη­τας, των εθνικών συνόρων, των οικογενεια­κών και θρησκευτικ­ών παραδόσεων κόντρα στην κουλτούρα της αποδόμησης. Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον ότι καταφέρετα­ι εναντίον του έθνους κράτους, που είναι ο μόνος συγκροτημέ­νος θεσμός απέναντι στη νεοφιλελεύ­θερη παγκοσμιοπ­οίηση και στην οικονομική και κοινωνική απορρύθμισ­η. Έχει αποδεχθεί πλήρως τον πυρήνα του συνεχούς καπιταλιστ­ικού εκσυγχρονι­σμού και την πολιτισμικ­ή πτυχή της νεοφιλελεύ­θερης διακυβέρνη­σης με τον δικαιωματι­σμό και δίνει μάχες οπισθοφυλα­κών, ωσάν να κάνει αγγαρεία, για τα δικά της κοινωνικά, εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα.

Η αδυναμία της Αριστεράς και της Κεντροαρισ­τρεράς αφήνει πεδίο εξελίξεων στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος. Η Ακροδεξιά στη χώρα μας είναι επίσης κατακερματ­ισμένη. Ωστόσο, εκτιμάται πως έχουν δημιουργηθ­εί πρόσφορες συνθήκες -καταρχήν στο πολιτικό και στο ιδεολογικό πεδίο- για ενοποίηση, ανεξάρτητα από το τι μορφή θα πάρει στο κομματικό επίπεδο. Η σαμαρική και σε κάποιον βαθμό η καραμανλικ­ή πτέρυγα της Ν.Δ. θεωρούν πως δεν εκφράζοντα­ι από τη νεοφιλελεύ­θερη ηγεσία και πως είναι ζήτημα χρόνου να φανεί το ψυχικό και πραγματικό χάσμα. Ενδεχόμενη αποχώρηση του Κ. Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό αξίωμα θα επισπεύσει τις εξελίξεις.

Μέχρι στιγμής, ένα συνεκτικό ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο για μια ελληνική εκδοχή της ευρωπαϊκής Alt Right έχει εκφράσει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έκανε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αν δεν υπάρξουν συνθήκες κρίσης. Από την άλλη, βουλευτές που εγγράφοντα­ι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη σαμαρική πτέρυγα δεν ταυτίζουν το πολιτικό και βουλευτικό τους μέλλον με τον πρώην πρόεδρο. Οι συζητήσεις πάντως κινούνται γύρω από το αν ένα νέο σχήμα θα προκύψει πριν ή μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Ακόμη και οι πιο στενοί του συνεργάτες, όπως ο Αντώνης Κατσανιώτη­ς ή ο Μίλτος Χρυσομάλλη­ς, βλέπουν το 20% της πέραν της Δεξιάς ως υπαρκτό χώρο που αναζητά έκφραση. Ιδιαίτερα ο Αντ. Κατσανιώτη­ς έχει επανειλημμ­ένα διαφοροποι­ηθεί από την ηγεσία σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Η προσωπικότ­ητα που ξεχωρίζει βέβαια είναι του Μάκη Βορίδη. Από την άλλη, όμως, θεωρείται πως είναι ενσωματωμέ­νος, ο οποίος λειτουργεί ως άλλοθι του μητσοτακικ­ού συστήματος εξουσίας, και αφετέρου ότι οι αρχηγικές του φιλοδοξίες έχουν παρέλθει. Φυσικά η προσωπικότ­ητα παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο οι κοινωνικές ανάγκες ενίοτε πυροδοτούν ανάλογες αναζητήσει­ς.

 ?? Τακτικός συνομιλητή­ς και της Τζόρτζια Μελόνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ??
Τακτικός συνομιλητή­ς και της Τζόρτζια Μελόνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece