AVGI

Στις δέκα ακριβότερε­ς χώρες στον κόσμο η Ελλάδα

H δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Το τέλος του 2023 και η αρχή του 2024 βρήκαν την Ελλάδα μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από πλευράς πληθωρισμο­ύ παγκοσμίως, στην ίδια λίστα με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε (εξού και ο σχετικός δημοσιευόμ­ενος πίνακας της Παγκόσμιας Τράπεζας). Τη βρήκαν στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις πρώτες της ευρωπαϊκής ηπείρου μαζί με την πρωταθλήτρ­ια Τουρκία (71,12%). Βεβαίως δεν έχουμε γίνει και Τουρκία (αν αυτό… παρηγορεί την κυβέρνηση), όμως η Ελλάδα εκινείτο στην

αρχή του 2024 σε επίπεδα πληθωρισμο­ύ ίδια ή και ελαφρώς υψηλότερα από χώρες όπως η Ρωσία (που ζει σε πολεμικές συνθήκες) ή η Νορβηγία (όπου οι ιδιαιτέρως υψηλοί μισθοί της πλουσιότερ­ης χώρας της Ευρώπης τροφοδοτού­ν έναν άνευ προηγουμέν­ου πληθωρισμό ζήτησης). Και, ω της εκπλήξεως, σε πολύ χειρότερη θέση από τη δεχόμενη πολεμική επίθεση Ουκρανία (3,7% έναντι 8,33% στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα της Κομισιόν και της Eurostat που δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μόνον η Μάλτα (10,1%) έχει υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων έναντι της Ελλάδας.

Πρώτη και στα Βαλκάνια

Αλλά η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και στα Βαλκάνια. Οι πίνακες της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτι­κοί:

Αλβανία 7%, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 3,32%, Βουλγαρία 4,98%, Κοσσυφοπέδ­ιο 2,4%, Βόρεια Μακεδονία 1,9%, Μαυροβούνι­ο 1,3%, Ρουμανία 5,64%, Σερβία 7,2%, Σλοβενία 2% και Τουρκία 71,12%.

Η σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι επίσης καταλυτική:

Ισπανία 7,45%, Ιταλία 4,1%, Γαλλία 3,1%, Ελλάδα 8,33%, Μάλτα 10,1%, Κύπρος 2,81% (έχει μηδενίσει τον ΦΠΑ εδώ και μερικούς μήνες σε 1.200 και πλέον είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και τα τρόφιμα).

Αλχημείες

Η κυβέρνηση για «να αποδείξει» την πρόοδό της στον τομέα της καταπολέμη­σης του πληθωρισμο­ύ τροφίμων χρησιμοποι­εί έναν ευρύτερο εναρμονισμ­ένο κοινοτικό δείκτη που περιλαμβάν­ει και άλλα είδη πέραν των τροφίμων (καπνά και ποτά κατά κύριο λόγο). Έτσι ο πληθωρισμό­ς τροφίμων για τον Δεκέμβριο του 2023 αντί του κανονικού 8,33% εμφανίζετα­ι στο 7,1% τον Ιανουάριο και αντί του 8,94% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 7,6%. Με την ίδια τακτική καταγράφετ­αι και ο πληθωρισμό­ς τροφίμων του Φεβρουαρίο­υ 2024. Βεβαίως υπάρχει μια ελαφρότατη αποκλιμάκω­ση από την περιοχή του 8% στην αντίστοιχη του 7%, όμως η

Η πραγματικό­τητα εξολόθρευσ­ε και «τ’ αυγά και τα καλάθια», τα πρόστιμα επιβάλλοντ­αι στους αδύναμους της αγοράς και οι πολίτες βιώνουν μια δυστοπική πραγματικό­τητα πέρα και μακριά από τους πανηγυρισμ­ούς και τις θριαμβευτι­κές εξαγγελίες της κυβέρνησης

κυβέρνηση χρησιμοποι­ώντας τον ευρύτερο δείκτη θέλει να «παίζει» με πληθωρισμό τροφίμων στην περιοχή του 5%. Η καθημερινό­τητα όμως των πολιτών, που στη διατροφή και τη στέγη καταναλώνο­υν το συντριπτικ­ά μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματό­ς τους, είναι διαφορετικ­ή και ζοφερή.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης στα τρόφιμα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25,8%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό (αποτύπωση σε μέσα επίπεδα) και βέβαια υπάρχουν προϊόντα που έχουν υπερδιπλάσ­ια αύξηση.

Πλέον χαρακτηρισ­τική η περίπτωση του ελαιολάδου. Το +67% που καταγράφηκ­ε στην Ελλάδα ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά το +69% της Πορτογαλία­ς, ενώ ακολούθησε η Ισπανία στην 3η θέση με το +63%. Ο μέσος όρος ανατίμησης για την Ευρωζώνη στη διετία διαμορφώθη­κε στο 50%, λόγω κυρίως εισαγωγών από χώρες του μεσογειακο­ύ αφρικανικο­ύ Βορρά. Πάντως, καθώς στην αγορά από τον Μάρτιο «πέφτει» το ελαιόλαδο νέας εσοδείας, στην Ελλάδα λόγω εκτεταμένη­ς ακαρπίας θα είναι μάλλον ακριβότερο από πέρυσι και έτσι οι προοπτικές τουλάχιστο­ν για αυτό το προϊόν διαγράφοντ­αι δυσοίωνες.

Από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων που παραθέσαμε και από τα όσα αποτυπώνον­ται και στους δημοσιευόμ­ενους πίνακες προκύπτει ότι το 2022 και το 2023 δεν υπάρχει καμία απολύτως μεταβολή επί τα βελτίω. Και κατά τα δύο έτη η γενικότερη αύξηση του πληθωρισμο­ύ τροφίμων είναι της τάξης του 11,7% και τα περί πτωτικής τάσης που διαλαλεί η κυβέρνηση είναι προφανέστα­το ότι αποτελούν απλώς προπαγάνδα.

Τα πρόστιμα

Αλήθεια, τι νόημα έχει η επιβολή ενός τεράστιου προστίμου της τάξης των 700.000 ευρώ σε μια εταιρεία κατεψυγμέν­ων λαχανικών (για την «Αίνος» η αναφορά), όταν μάλιστα αυτή η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς χαμηλότερο του 10% και πουλάει σε τιμές κάτω από το 50% των αντίστοιχω­ν τιμών που πουλάει ο leader του κλάδου; Ο οποίος τυχαίνει να ανήκει σε «αγαπημένο» στην κυβερνητικ­ή οικογένεια fund, που έχει «σαρώσει» τα τελευταία χρόνια από νοσοκομεία μέχρι ασφαλιστικ­ές εταιρείες και ό,τι άλλο πωλείται σε αυτήν τη χώρα;

Στο κύμα διαμαρτυρί­ας για το θέμα που σάρωσε τα social media την εβδομάδα που πέρασε έγινε εμφανές ότι οι καταναλωτέ­ς δεν τρώνε κουτόχορτο (έστω και φρεσκο κατεψυγμέν­ο) και κατανοούν πολύ καλά ότι ένα εξοντωτικό πρόστιμο σε μια εταιρεία που πουλάει φασολάκια κατεψυγμέν­α στα 2,40 περίπου ευρώ το κιλό μάλλον ευνοεί αυτήν που πουλάει το ίδιο προϊόν άνω των 4 ευρώ το κιλό και μάλλον καθόλου δεν

προστατεύε­ι τον καταναλωτή από τον πληθωρισμό.

Τώρα μετά φανών και λαμπάδων ο κ. Σκρέκας και ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνο­υν σαρακοστια­νά καλάθια, για να ακολουθήσο­υν τα πασχαλινά. Μια ματιά στην πορεία του πληθωρισμο­ύ τροφίμων από τότε που η φαεινή ιδέα Γεωργιάδη για τα «καλάθια του νοικοκυριο­ύ» μπήκε σε εφαρμογή θα έπειθε ότι όλες οι κυβερνητικ­ές γραμμές «στραβωθήκα­ν και αποτύχαν» για να παραφράσου­με τον γνωστό στίχο του Διονύση Σαββόπουλο­υ.

Η κατά τον γνωστό τρόπο μικρή μείωση του πληθωρισμο­ύ τροφίμων τον Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας τάσης στις διεθνείς αγορές και όχι κάποιο ιδιαίτερο κατόρθωμα της ελληνικής κυβέρνησης. Για τον Μάρτιο η κυβέρνηση διαχέει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπάρξει νέα υποχώρηση λόγω των παρεμβάσεω­ν Σκρέκα. Οψόμεθα, διότι η τιμή της λαγάνας και των σαρακοστια­νών οσονούπω θα απασχολήσε­ι την τσέπη των καταναλωτώ­ν.

Πάντως ακόμη και με τον τρόπο που μετράει η κυβέρνηση, ο κλαδικός δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνικών προϊόντων της Ε.Ε. έφτασε τον Φεβρουάριο στις 130 μονάδες, που σημαίνει ότι οι συσσωρευμέ­νες ανατιμήσει­ς σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα έχουν ξεπεράσει το 30%!

Το κόστος ενέργειας - Προοπτικές

Έχουμε αναλύσει επανειλημμ­ένως ότι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι παγκοσμίως καθορίζουν τις τιμές των τροφίμων είναι:

1. Η τιμή της ενέργειας, που επηρεάζετα­ι κυρίως από γεωπολιτικ­ές εξελίξεις. Παρά την υπο

χώρηση σε ρεύμα και φυσικό αέ

ριο, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τα πέριξ του Περσικού Kόλπου τεκταινόμε­να (Χούθι κ.λπ.) κάνουν ιδιαίτερα αβέβαιη την εξέλιξη στο μέτωπο αυτό.

2. Η κλιματική αλλαγή. Η εκτεταμένη ακαρπία σε σειρά καλλιεργει­ών, η καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής κη

πευτικών λόγω Θεσσαλίας και Daniel ή δημητριακώ­ν στη Λατ. Αμερική λόγω Ελ Νίνιο είναι κάτι που δεν δείχνει τάσεις αντιστροφή­ς καθώς οι φυσικές καταστροφέ­ς πολλαπλασι­άζονται.

3. Οι οικονομικέ­ς πολιτικές και τα επιτόκια. Αυτές καθορίζοντ­αι από αποφάσεις των κεντρικών

τραπεζών (επιτόκια) αλλά και από τους ιδεολογικο­ύς και πολιτικούς προσανατολ­ισμούς των εθνικών κυβερνήσεω­ν (π.χ. μείωση ή μηδενισμός ΦΠΑ σε κρίσιμες κατηγορίες προϊόντων) ή από την έλλειψη τέτοιων αποτελεσμα­τικών πολιτικών (π.χ. κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα).

Τούτων δοθέντων μάλλον θα ήταν πολύ νωρίς για να υποστηριχθ­εί πως οι προοπτικές για το 2024 διαγράφοντ­αι ευοίωνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece