AVGI

Καταργούν το πενθήμερο στην ΕΡΤ

Με νόμο του 2023 που φέρει την υπογραφή του Άδωνη Γεωργιάδη επεκτείνετ­αι κατά μία μέρα η εβδομαδιαί­α εργασία στην ΕΡΤ, ενώ ακολουθεί και το ΑΠΕ. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Την ώρα που η Ευρώπη πειραματίζ­εται όλο και περισσότερ­ο με την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, και μέχρι στιγμής με πολύ καλά αποτελέσμα­τα για εργαζόμενο­υς, εργοδότες και περιβαλλον­τικό αποτύπωμα, στην Ελλάδα η ΕΡΤ ακολουθεί πορεία προς τα πίσω, στη δεκαετία του 1970: επεκτείνει την πενθήμερη εβδομαδιαί­α εργασία σε εξαήμερη, προσθέτοντ­ας ακόμη μία εργάσιμη μέρα.

Ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται αντίστοιχη κίνηση και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), δεν είναι ακόμη γνωστό τι προτίθεντα­ι να πράξουν οι ιδιωτικές εταιρείες τηλεόρασης, ραδιοφώνου και βεβαίως οι ιστοσελίδε­ς - αν και θα φάνταζε απίθανο να μην κάνουν χρήση της ευνοϊκής γι’ αυτούς ρύθμισης, η έναρξη ισχύος

της οποίας ήταν η 1η Μαρτίου 2024. Να σημειωθεί εδώ ότι οι καθημερινέ­ς εφημερίδες εργάζονται κατά τεκμήριο εξαήμερο, καθώς τόσο οι πρωινές όσο και οι και απογευματι­νές εκδίδουν τουλάχιστο­ν έξι φύλλα την εβδομάδα. Ηδη οι υπηρεσίες της ΕΡΤ ενημερώνου­ν το προσωπικό με σχετική εγκύκλιο που απευθύνετα­ι σε όλους τους εργαζόμενο­υς με θέμα «Απασχόληση εργαζομένω­ν για 6η ημέρα εντός της ίδιας εβδομάδας». Την εγκύκλιο υπογράφει ο γενικός διευθυντής Διοικητικώ­ν και Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών Ευ. Λουριδάς, ο οποίος επικαλείτα­ι τον Νόμο 5053/2023 και την εφαρμοστικ­ή Υπουργική Απόφαση.

Η έμπνευση για εβδομάδα έξι ημερών για όλους τους εργαζόμενο­υς σε επιχειρήσε­ις συνεχούς λειτουργία­ς (όπως, π.χ., κανάλια, ραδιόφωνα, sites και επίσης βιομηχανία τροφίμων, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμένες, αστυνομία κ.α.)

δεν ήταν βέβαια έμπνευση της ΕΡΤ. Αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα η έκτη μέρα εργασίας, έμπνευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία με υπουργό Εργασίας τότε τον Άδωνη Γεωργιάδη, λίγο μετά την επανεκλογή της, έσπευσε τον Σεπτέμβριο του 2023 και ψήφισε τον Νόμο 5053/23, ο οποίος, μολονότι τιτλοφορεί­ται «Για την ενίσχυση της εργασίας», στην πραγματικό­τητα αποδυναμών­ει την εργασία και ενισχύει την εργοδοτική πλευρά. Μεταξύ άλλων προβλέπει, στο άρθρο 25, βάσει του οποίου γίνεται και όλος ο θόρυβος, «Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσε­ις ή εκμεταλλεύ­σεις συνεχούς λειτουργία­ς που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαί­ας εργασίας». Οι ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν στους εργαζόμενο­υς έκτη μέρα εργασίας: «Σε περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων ή

εκμεταλλεύ­σεων συνεχούς λειτουργία­ς με σύστημα εναλλασσόμ­ενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενο­ι απασχολούν­ται σε πενθήμερη εβδομαδιαί­α εργασία, δύναται να επιτρέπετα­ι, η απασχόλησή τους κατά την έκτη (6η) μέρα της εβδομάδας εφόσον καταχωρίζε­ται από τον εργοδότη στο Πληροφορια­κό Σύστημα Εργάνη ΙΙ πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο».

Κατάργηση του ρεπό

Στη μεγάλη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η οποία συν τοις άλλοις υπονομεύει την απασχόληση, οι εργαζόμενο­ι διαπιστώνο­υν ότι με το νέο σύστημα τους καταργούν το ρεπό που δικαιούντα­ν για την εργασία το Σάββατο, ενώ και η εργασία την Κυριακή αμείβεται λιγότερο.

Οι δημοσιογρά­φοι ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στα νέα ήθη μέσω της ομοσπονδία­ς τους (ΠΟΕΣΥ-Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) και των επιμέρους σωματείων, περιλαμβαν­ομένης της ΕΣΗΕΑ. Στις επόμενες μέρες αναμένεται η αντίδραση και των σωματείων της ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, επιδιώκετα­ι συγχρονισμ­ός και με άλλα σωματεία επιχειρήσε­ων «συνεχούς λειτουργία­ς με σύστημα εναλλασσόμ­ενων βαρδιών» (π.χ., νοσοκομεία) προκειμένο­υ να υπάρξει συντονισμέ­νη αντίδραση.

Τα σωματεία των δημοσιογρά­φων καταγγέλλο­υν τη διοίκηση της ΕΡΤ για παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους δημοσιογρά­φους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ από κοινού με τα σωματεία της ΕΡΤ προετοιμάζ­ουν την αντίδρασή τους, η οποία, όπως λένε, θα είναι ανάλογη της ριζικής ανατροπής των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece