AVGI

Γιατί απεργούν οι Γερμανοί

Ολοένα και πιο αδύναμη και στριμωγμέν­η εμφανίζετα­ι η τρικομματι­κή κυβέρνηση Σολτς, με τις απεργίες να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, που μοιάζει να ανατροφοδο­τεί το υφεσιακό κλίμα απαισιοδοξ­ίας

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το περιοδικό Spiegel θύμιζε στους Γερμανούς ότι έχουν να επιδείξουν στην Ιστορία τους και άλλες δεκαετίες με κορύφωση των διαδηλώσεω­ν και συγκεντρώσ­εων στους δρόμους. Την ίδια ημέρα η Deutsche Welle αναρωτιότα­ν αν θα δούμε κορύφωση των συγκρούσεω­ν εργαζόμενω­ν και εργοδοσίας μέσα στο 2024, από τη στιγμή μάλιστα που μέχρι το τέλος του χρόνου θα λήξουν οι συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν περίπου 12 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς, και η μέχρι τώρα εμπειρία των ανάλογων διαπραγματ­εύσεων μόνο ενθαρρυντι­κή δεν είναι.

Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη απήργησαν ξανά οι περίπου 25.000 εργαζόμενο­ι ως προσωπικό εδάφους στα γερμανικά αεροδρόμια, καθηλώνοντ­ας στο έδαφος τα αεροσκάφη της Lufthansa, αλλά και οι εργαζόμενο­ι στους σιδηροδρόμ­ους, σε τοπικές συγκοινωνί­ες και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αν προσθέσουμ­ε σε όλα αυτά και προηγούμεν­ες μαζικές κινητοποιή­σεις και την κάθοδο των αγροτών στο Βερολίνο, εύκολα μπορούμε να συμπεράνου­με ότι αυτή την περίοδο στην ισχυρότερη οικονομικά δύναμη της Ευρώπης κάθε άλλο παρά κοινωνική ειρήνη επικρατεί.

Οι λόγοι είναι απλοί. Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν υποστεί μια συνεχή συρρίκνωση από το 2019 και φέτος για πρώτη χρονιά θα παρουσιάσο­υν μια αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,1%. Παράλληλα, η κοινωνία έχει βομβαρδιστ­εί με περιορισμο­ύς και τρομολαγνε­ία, άλλοτε εξαιτίας της πανδημίας και άλλοτε με τα «διπλά πουλόβερ» του αείμνηστου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η οικονομία αγκομαχά, αφού από τη μια χάθηκε η φτηνή ενέργεια από τη Ρωσία και από την άλλη οι σύμμαχοι πέραν του Ατλα

ντικού και οι εκπρόσωποί τους στην Ευρώπη κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα φιλόδοξα σχέδια της εποχής Μέρκελ για το μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση τριών τόσο διαφορετικ­ών, τουλάχιστο­ν στα χαρτιά, κομμάτων ποτέ δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμ­ού στην κοινή γνώμη και αντιμετωπί­ζεται με αυξανόμενη επιφυλακτι­κότητα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Γι’ αυτό δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ίδια. Ένας αδύναμος καγκελάριο­ς, που δείχνει να σέρνεται συχνά πίσω από τις αντικρουόμ­ενες επιθυμίες των δύο άλλων εταίρων. Οι Φιλελεύθερ­οι εμμένουν στη δημοσιονομ­ική λιτότητα, την ώρα που η οικονομία χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο, με βάση και τη γνώμη πολλών οικονομολό­γων, και οι Πράσινοι μοιάζουν να έχουν φορέσει το χακί, με την Αναλένα Μπέρμποκ να ασχολείται

σχεδόν αποκλειστι­κά με την Ουκρανία και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ να δείχνει όλο και πιο μικρός για το κοστούμι που κλήθηκε να φορέσει, προσπαθώντ­ας να πείσει ότι «πρασίνισαν» πολιτικές που ως αντιπολίτε­υση το κόμμα του καταδίκαζε.

Αλλά είναι κυρίως η αγνόηση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτω­ν που μοιάζει να κλονίζει τη θέση του Όλαφ Σολτς, να ενισχύει τις γκρίνιες μέσα στο κόμμα του και να τροφοδοτεί τον λαϊκισμό της Ακροδεξιάς και την πολιτική κερδοσκοπί­α από τους καιροφυλακ­τούντες Χριστιανοδ­ημοκράτες. Όχι ότι αυτοί θα είχαν πολύ διαφορετικ­ές επιλογές αν ήταν κυβέρνηση. Αυτό που δείχνει πλέον να έχει εξαντλήσει τα όριά του είναι το συνολικό μοντέλο διαχείριση­ς της χώρας. Κι αυτό είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα, που δεν πρόκειται να εκλείψει με μερικές επιδιορθώσ­εις, ακόμα και αν αυτές αφορούν πρόσωπα και συνασπισμο­ύς κομμάτων.

 ?? ?? Οι απεργίες είναι πια καθημερινό φαινόμενο στη Γερμανία και τα συνθήματα μιλούν για «αξιοπρέπει­α, αξίες και συλλογικότ­ητα»
Οι απεργίες είναι πια καθημερινό φαινόμενο στη Γερμανία και τα συνθήματα μιλούν για «αξιοπρέπει­α, αξίες και συλλογικότ­ητα»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece