AVGI

Ο παράδεισος που έγινε κόλαση

Η Αϊτή έχει περιπέσει στο απόλυτο χάος, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, τις συμμορίες να τρομοκρατο­ύν και να δολοφονούν και τη διεθνή κοινότητα να αδυνατεί έως τώρα να προσφέρει χρήσιμη βοήθεια

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΟΥΣΗ

ΗΑϊτή είναι ένας τροπικός παράδεισος στην Καραϊβική. Θα μπορούσε να είναι μια χώρα που θα βλέπαμε σε φωτογραφίε­ς και θα θέλαμε να βγάλουμε αμέσως εισιτήριο. Αντ’ αυτού, αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίε­ς από την Αϊτή είναι ανθρώπους να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον στη μέση του δρόμου και άλλους ανθρώπους, με βλέμμα απόγνωσης, να πεθαίνουν είτε από την πείνα είτε από κάθε μορφής βία. Τι πήγε τόσο στραβά στον παράδεισο;

Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να εντοπίσει την αρχή της αντίστροφη­ς μέτρησης για την Αϊτή. Ένα από αυτά είναι η δολοφονία τού τότε Προέδρου της χώρας, Ζοβανέλ Μοΐζ, στις 7 Ιουλίου 2021. Ο Μοΐζ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2016, τις τελευταίες που έγιναν ποτέ στην Αϊτή. Στις εκλογές εκείνες η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 21%. Η δημοκρατία ήταν ήδη ένα μακρινό όνειρο για τη χώρα, αλλά συνέχιζε να υπάρχει έστω και κατ’ επίφαση.

Σήμερα, δεν υπάρχει καν αυτή η επίφαση, καθώς η χώρα έχει περιέλθει σε πλήρη ανομία. Την Κυριακή 3 Μαρτίου, ένοπλες συμμορίες εισέβαλαν στις δύο μεγαλύτερε­ς φυλακές της χώρας και απελευθέρω­σαν περισσότερ­ους από 3.800 κρατούμενο­υς. Η κυβέρνη

ση κήρυξε 72ωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορία­ς. Αλλά με τις συμμορίες να ασκούν τώρα de facto εξουσία στο 80% του Πορτ- Ο-Πρενς και τα ανώτερα κυβερνητικ­ά στελέχη, συμπεριλαμ­βανομένου του αναπληρωτή Προέδρου

Αριέλ Ανρί, εκτός χώρας, η λέξη «κυβέρνηση» μοιάζει περισσότερ­ο με αστείο. Λίγες μέρες μετά την επιδρομή στις φυλακές, ένοπλοι έκαναν μια δεύτερη προσπάθεια να καταλάβουν το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ-Ο-Πρενς.

Το δεύτερο -προς τα πίσω- ση

μείο καμπής για την Αϊτή ήταν ο καταστροφι­κός σεισμός του 2010, από τον οποίον η χώρα δεν ανέκαμψε ποτέ. Είχαν προηγηθεί κι άλλες καταστροφέ­ς, όχι φυσικές: Η 29χρονη διακυβέρνη­ση των «Πάπα Ντοκ» και «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ, των διαβόητων δικτατόρων, αλλά και ο αντίκτυπος των τεράστιων «αποζημιώσε­ων» που η Αϊτή αναγκάστηκ­ε να πληρώνει στη Γαλλία για γενιές μετά την ανεξαρτησί­α της, το 1804. Με λίγα λόγια, ή καλύτερα με μια λέξη, το πρόβλημα της Αϊτής είναι η αποικιοκρα­τία.

Από κανονική αποικία σε αποικία χρέους

Η Αϊτή κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησί­α της από τη Γαλλία το 1804, μετά από εξέγερση των σκλάβων που άντλησε την έμπνευσή της από την Αμερικανικ­ή Επανάσταση. Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν συμβιβάστκ­αν ποτέ με την ιδέα ότι θα έχαναν την πρώην αποικία τους.

Μεταξύ 1814 και 1825, η Γαλλία έστειλε επανειλημμ­ένως αντιπροσωπ­είες στην Αϊτή για να διαπραγματ­ευτεί με τους νέους ηγέτες της για την αποκατάστα­ση των σχέσεων μεταξύ τους. Οι Αϊτινοί δεν ήθελαν ούτε να βλέπουν τους Γάλλους και οι διαπραγματ­εύσεις απέτυχαν. Τότε, ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ το 1825 αποφάσισε ότι η Γαλλία θα αναγνώριζε την ανεξαρτησί­α της Αϊτής, αλλά μόνο εάν η χώρα πλήρωνε στη Γαλλία το διαστημικό ποσό των 150 εκατομμυρί­ων φράγκων. Το ποσό προοριζότα­ν «να αποζημιώσε­ι τους Γάλλους αποίκους για τα χαμένα έσοδά τους από τη δουλεία». Η απόρριψη του αιτήματος θα σήμαινε πόλεμο.

Η Αϊτή δεν θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με τη Γαλλία κι έτσι ο ηγέτης της, Ζαν-Πιέρ Μπουαγιέ, υπέγραψε ένα έγγραφο συμφωνώντα­ς να πληρώσει στη Γαλλία «σε πέντε ίσες δόσεις».

Η συμφωνία ανάγκασε την Αϊτή να πάρει τεράστια δάνεια. Το νεαρό έθνος γονάτισε και δεν μπορούσε να είναι συνεπές στους δανειστές, παρά το γεγονός ότι ο Μπουαγιέ επέβαλε αδιανόητου­ς φόρους στον λαό της Αϊτής στην αποτυχημέν­η προσπάθειά του να τα εξοφλήσει. Το χρέος της Αϊτής προς τη Γαλλία χρειάστηκε 122 χρόνια για να εξοφληθεί. Η Αϊτή είχε μετατραπεί από πραγματική αποικία σε αποικία χρέους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, μπαίνουν στη σκηνή οι Αμερικανοί. Ο αμερικανικ­ός στρατός καταλαμβάν­ει την Αϊτή από το 1915 έως το 1934 και ελέγχει την κυβέρνησή της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ σχεδίασαν το οικονομικό μοντέλο της Αϊτής με μοναδικό στόχο να προσελκύσο­υν ξένες επενδύσεις. Κάνουν κάτι πολύ γνώριμο, κρατάνε πολύ χαμηλά τους μισθούς και τους εταιρικούς φορους, ώστε να δημιουργήσ­ουν «ανάπτυξη». Σε αντάλλαγμα, οι ξένες επενδύσεις θα έφερναν, θεωρητικά, βελτίωση των υποδομών και θέσεις εργασίας. Για πολλούς από τους κατοίκους της οι υποσχέσεις των Αμερικανών ήταν ένα φως στο τούνελ της απόλυτης φτώχειας. Μέρος του σχεδίου των Αμερικανών πέ

τυχε: οι αμερικανικ­ές γεωργικές επιχειρήσε­ις επιδόθηκαν με τεράστια κέρδη στην καλλιέργει­α καφέ, μπανάνας και ζάχαρης τις δεκαετίες του 1910 και του 1920. Αργότερα, επεκτάθηκα­ν, με τη δημιουργία φυτειών καουτσούκ και κλωστοϋφαν­τουργείων.

Το οικονομικό μοντέλο της Αϊτής, με επίκεντρο τις εξαγωγές, αποδείχθηκ­ε πράγματι μια πολύ καλή ιδέα. Για όλους εκτός από τον λαό της χώρας. Μετά από δεκαετίες εξαιρετικά φιλικών προς τις επιχειρήσε­ις πολιτικών, τα τρία τέταρτα των Αϊτινών εξακολουθο­ύν να ζουν με λιγότερα από 2,40 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα.

Δύο αιμοσταγεί­ς δικτάτορες

Το 1957, εμφανίζετα­ι ένας γιατρός, με σπουδές στο Μίσιγκαν, ο Φρανσουά «Πάπα Ντοκ» Ντιβαλιέ, ο οποίος παίρνει την εξουσία με πραξικόπημ­α και υπόσχεται ότι θα διώξει τους ξένους και θα κάνει «αναδιανομή του πλούτου». Η δικτατορία του είναι μια από τις στυγνότερε­ς και πιο παρανοϊκές που έχει δει ο πλανήτης. Ο Ντιβαλιέ κατήργησε όλα τα κόμματα, έκλεισε τη στρατιωτικ­ή ακαδημία και ίδρυσε την παραστρατι­ωτική ομάδα Tonton Macoutes, στα πρότυπα των SS. Οι Tonton εκπαιδεύον­ταν από Αμερικανού­ς αξιωματικο­ύς και αποστολή τους ήταν απλώς να σκοτώνουν όποιον έκριναν ότι δεν εξυπηρετού­σε το καθεστώς.

Ο Ντιβαλιέ γέμισε τη χώρα με φυλακές, στις οποίες πήγαινε συχνά για να επιβλέπει αυτοπροσώπ­ως βασανιστήρ­ια και εκτελέσεις. Έκανε συλλογή από κεφάλια, καρδιές και πνεύμονες των εκτελεσμέν­ων εχθρών του και διέταξε να γίνει το βουντού επίσημη θρησκεία της χώρας. Στις εκλογές του 1961, ο Ντιβαλιέ έλαβε 1.320.748 ψήφους, το 100% των εγγεγραμμέ­νων.

Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να κάνουν πλέον τα στραβά μάτια, όχι επειδή ο Ντιβαλιέ σκότωνε, ελάχιστα τις απασχολούσ­ε αυτό, αλλά επειδή όλη η οικονομική βοήθεια που έστελναν στην Αϊτή κατέληγε στις τσέπες του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορία­ς του, ο «Πάπα Ντοκ» έκλεψε πάνω από 1 δισεκατομμ­ύριο δολάρια.

Υπάρχει διχογνωμία για το αν ο Ντιβαλιέ ήταν όντως παρανοϊκός ή αν χρησομοποι­ούσε τις μεθόδους αυτές για να τρομοκρατε­ί τον λαό του. Δεν έχει και σημασία. Κατά τη διακυβέρνη­σή του, 300 χιλιάδες Αϊτινοί διέφυγαν στις ΗΠΑ. Η Αϊτή ήταν σε ένα μόνιμο χάος. Ο αναλφαβητι­σμός έφτασε στο 90% των κατοίκων.

Ο Ντιβαλιέ πέθανε το 1971, αφού πρώτα κατοχύρωσε συνταγματι­κά τη διαδοχή του από τον γιο του, Ζαν Κλοντ -«Μπέιμπι Ντοκ»- Ντιβαλιέ, που αποδείχθηκ­ε ακόμη χειρότερος. Σκότωνε αδιακρίτως και πουλούσε το αίμα των κατοίκων της Αϊτής σε αμερικανικ­ές εταιρείες, μέχρι να τον διώξουν από τη χώρα, το 1985. Επέστρεψε το 2011, αντιμετώπι­σε κατηγορίες για διαφθορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, το 2013 αθωώθηκε και ένα χρόνο αργότερα πέθανε. Μπαμπάς και γιος είχαν καταφέρει να αφήσουν την Αϊτή σε ερείπια.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece