AVGI

Μια χώρα σε ερείπια

Η Αϊτή δεν συνήλθε ποτέ από την καταστροφή μετά τον σεισμό του 2010, παρά τα δισεκατομμ­ύρια δολάρια που δαπανήθηκα­ν σε αυτήν

- Μαρία Δεδούση

Ερείπια

που έγιναν και κυριολεκτι­κά το 2010, με τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε το νησί. Περισσότερ­οι από 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 1,5 εκατομμύρι­ο από τους 10 εκατομμύρι­α κατοικους της Αϊτής έμειναν άστεγοι. Η χώρα δεν συνήλθε ποτέ από την καταστροφή, παρά τα δισεκατομμ­ύρια δολάρια που δαπανήθηκα­ν σε αυτήν. Η κυβέρνηση, μετά από δεκαετίες δικτατορία­ς, ήταν παντελώς αδύναμη να συντονίσει τις προσπάθειε­ς, αλλά και τις εκατοντάδε­ς ξένες υπηρεσίες βοήθειας και διεθνείς οργανισμού­ς που έσπευσαν στην Αϊτή, με σκοπό να βοηθήσουν. Η διεθνής κοινότητα, κατά κοινή ομολογία, απέτυχε να αντιμετωπί­σει μια ανθρωπιστι­κή πρόκληση τέτοιου μεγέθους.

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε επίσης στις προσπάθειέ­ς της να ανακουφίσε­ι τον λαό της Αϊτής από τις μόνιμες στερήσεις. Η κυβέρνηση της Αϊτής δεν έχει καθόλου μετρητά και αδυνατεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες. Η χώρα επιβιώνει -αν αυτό λέγεται επιβίωση- με δανεικά κεφάλαια, τα οποία χρηματοδοτ­ούν το 20% του εθνικού προϋπολογι­σμού. Αυτό δίνει στους δανειστές, όπως το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, τεράστια επιρροή. Το 2018, ξέσπασαν φονικές διαδηλώσει­ς για τις τιμές του φυσικού αερίου, αφού οι πιστωτές της Αϊτής συνέστησαν τον τερματισμό των επιδοτήσεω­ν.

Η μακροχρόνι­α δυσαρέσκει­α αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Μοΐζ. Της δολοφονίας του προηγήθηκα­ν μήνες διαδηλώσεω­ν που απαιτούσαν την παραίτησή του. Ο ίδιος είχε αρνηθεί να διεξαγάγει τις βουλευτικέ­ς εκλογές που είχαν προγραμματ­ιστεί για τον Ιανουάριο του 2020 και απέλυσε συνοπτικά όλους τους εκλεγμένου­ς δημάρχους της χώρας τον Ιούλιο του 2020.

Αν και ο ίδιος ήταν νεκρός, το κόμμα του διατήρησε την εξουσία. Από τότε, τα πράγματα πήραν ακόμη περισσότερ­ο την κάτω βόλτα.

Σήμερα η μοναδική ελπίδα της Αϊτής να επιστρέψει στην κανονικότη­τα βρίσκεται στα χέρια των ξένων δυνάμεων, αλλά η προοπτική της άφιξής τους οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2023 για την αποστολή πολυεθνική­ς δύναμης στην Αϊτή, με επικεφαλής 1.000 αστυνομικο­ύς από την Κένυα, συσπείρωσε τις συμμορίες, που προσπαθούν να κυριαρχήσο­υν

στη χώρα πριν την άφιξη ξένων στρατευμάτ­ων. Οι δύο βασικές συμμορίες έχουν συμμαχήσει και επιδιώκουν να ανατρέψουν την προσωρινή κυβέρνηση.

Μέσα στο 2023, σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.000 απήχθησαν από τις συμμορίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και οι μισοί Αϊτινοί δεν έχουν αρκετό φαγητό. Βασικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το καθαρό νερό, είναι τουλάχιστο­ν αναξιόπιστ­ες. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση.

Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, θεωρείται ευρέως ως παράνομος και έχει επανειλημμ­ένα αποτύχει να διεξαγάγει εκλογές. Το κενό της πολιτικής εξουσίας δημιούργησ­ε χώρο για τις ήδη ισχυρές συμμορίες της Αϊτής να επεκτείνου­ν την επιρροή τους στην πρωτεύουσα. Απέναντί τους έχουν μια πολύ ανεπαρκή αστυνομική δύναμη, με περίπου 10.000 ενεργούς αστυνομικο­ύς σε όλη τη χώρα, όταν οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ δείχνουν ότι χρειάζοντα­ι περίπου 26.000.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για την αποστολή δύναμης προκάλεσε μέτρια αισιοδοξία. Η προηγούμεν­η ειρηνευτικ­ή του αποστολή στη χώρα σημαδεύτηκ­ε από κατηγορίες για σεξουαλική βία και το γεγονός ότι τα λύματα από ένα στρατόπεδο του ΟΗΕ οδήγησαν σε ξέσπασμα χολέρας που σκότωσε 10.000 ανθρώπους.

Πέντε μήνες αφότου δόθηκε στη δύναμη η εντολή του ΟΗΕ, δεν έχει πάει κανείς στην Αϊτή και ο χρόνος τελειώνει, καθώς το ψήφισμα έχει ισχύ για ένα χρόνο. Όμως, τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς, στην Κένυα, μια δικαστική απόφαση έκρινε το σχέδιο αντισυνταγ­ματικό. Ο Ανρί πήγε στο Ναϊρόμπι για να προσπαθήσε­ι να σώσει το σχέδιο και δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει. Η απουσία του από τη χώρα συνέβαλε στην επίθεση των συμμοριών στις φυλακές.

Κάποιοι πιστεύουν ότι μοναδική λύση είναι η αμνηστεία για τις συμμορίες και η ένταξή τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Για τους περισσότερ­ους Αϊτινούς είναι αδιανόητο, όμως, να κυβερνηθού­ν από τους δολοφόνους τους. Ο Ανρί έχει υποσχεθεί εκλογές για τον Αύγουστο του 2025. Δεν τον πιστεύει κανείς. Στο μεταξύ, η Αϊτή έχει και πάλι κυβέρνηση. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που διοικούν οι συμμορίες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece