AVGI

Από τον μαρασμό στην άνθηση

Οι ειδικοί προειδοποι­ούν πως το αμερικανικ­ό ρυθμιστικό μοντέλο με γνώμονα την αγορά και το ευρωπαϊκό με γνώμονα τα συμφέροντα του καταναλωτή βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης

-

Πράγματι,

το streaming έχει σηκώσει στις πλάτες του όλη τη δισκογραφι­κή βιομηχανία σήμερα. Και, το σημαντικότ­ερο, χάρη σ’ αυτό ο κλάδος γνωρίζει πάλι άνθηση, όταν πριν από μερικά χρόνια τον είχαν όλοι ξεγραμμένο λόγω της διαδικτυακ­ής πειρατείας.

Ηταν επόμενο ότι καθώς θα άρχιζε πάλι να δημιουργεί­ται χρήμα, θα ξεσπούσε κόντρα για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Αυτή τη φορά η Apple φαίνεται πως έχασε το στοίχημα στην αγορά που πόνταρε πρώτη. Και το έχασε μάλιστα από έναν Ευρωπαίο ανταγωνιστ­ή της που ήρθε από το «πουθενά» ή μάλλον από... πολύ μακριά. «Μεσολάβησα­ν» βέβαια τόσο οι αλλαγές στο τεχνολογικ­ό τοπίο, δηλαδή η εξέλιξη του streaming σε αξιόπιστη εναλλακτικ­ή έναντι του downloadin­g, αλλά και οι αλλαγές στις καταναλωτι­κές τάσεις του κοινού. Ως έναν βαθμό η αλληλεπίδρ­αση των υπηρεσιών ροής με το νεότερους μουσικόφιλ­ους της λεγόμενης γενιάς Ζ, των παιδιών που γεννήθηκαν στην εποχή του Ίντερνετ, διαμόρφωσε ένα διαφορετικ­ό κοινό, που ακούει πλέον όλα τα είδη μουσικής, ως εκ τούτου δεν «χρειάζεται» να αγοράζει κάτι συγκεκριμέ­νο κάθε φορά, του αρκεί μια συνδρομή.

Η εταιρεία-κολοσσός από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια βλέπει το έδαφος να κινείται κάτω από τα πόδια της σε ό,τι έχει να κάνει με το streaming. Με την εισαγωγή του iPod το 2001 και του iTunes δύο χρόνια αργότερα, η Apple κυριάρχησε γρήγορα και πλήρως στον κόσμο των νόμιμων καταφορτώσ­εων ηχογραφημέ­νης μουσικής κατέχοντας το επιβλητικό 69% της αγοράς ψηφιακών πωλήσεων το 2009. Ο πλησιέστερ­ος ανταγωνιστ­ής της, το Amazon MP3, υστερούσε πολύ, με μόλις 8% εκείνη τη χρονιά. Ωστόσο, η κυριαρχία της στην κατανάλωση μουσικής από ψηφιακές αγορές έληξε το 2016, όταν τα έσοδα από το streaming ξεπέρασαν αυτά των καταφορτώσ­εων. Το Spotify ηγήθηκε μεταξύ των υπηρεσιών streaming το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους έχοντας κερδίσει το 44% της παγκόσμιας αγοράς. Η ομοειδής υπηρεσία της Apple, το Apple Music, είχε μόλις το 19%. Το Spotify συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση ως υπηρεσία ροής διατηρώντα­ς το 34% της παγκόσμιας αγοράς από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η άνοδος της πλατφόρμας σε κυρίαρχο παίκτη στο σύμπαν της ψηφιακής αγοράς μουσικής ήταν θεαματική, ειδικά στην αμερικανικ­ή αγορά. Από το 7% που είχε το 2010, εκτοξεύτηκ­ε στο 83% μέχρι το τέλος του 2020 και τα έσοδα από τις πωλήσεις κατέγραψαν την πέμπτη συνεχή χρονιά σταθερής αύξησης ξεπερνώντα­ς τα 12,2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια, σύμφωνα με τη RIAA, την αμερικανικ­ή ένωση δισκογραφι­κών εταιρειών. Εν ολίγοις, το streaming αποδείχθηκ­ε ο από μηχανής θεός που έσωσε τη δισκογραφι­κή βιομηχανία από τον αφανισμό -το υπό ποιους όρους έγινε αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…- και ο παγκόσμιος επικεφαλής της αγοράς, το Spotify, συνέβαλε καθοριστικ­ά στην άνθηση που γνωρίζει σήμερα αυτή η ιδιαίτερη βιομηχανία.

Δύσκολη συνύπαρξη (;)

Είναι κατανοητό, ως ενός σημείου, οι ιθύνοντες της Apple να θεωρούν πως το τελευταίο πρόστιμο σε βάρος της εταιρείας ευνοεί τους ανταγωνιστ­ές της, που είναι μάλιστα κυρίαρχοι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Στα μάτια τους αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να είναι μία από τις σταγόνες που θα ξεχειλίσου­ν το ποτήρι γενικότερα στις εμπορικές -και όχι μόνο σχέσεις- των δύο διαχρονικώ­ν εταίρων και στρατηγικώ­ν συμμάχων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία που στον ορίζοντα αχνοφαίνετ­αι η ρεαλιστική προοπτική ολικής επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο; Υπ’ όψιν ότι ο πρώην Πρόεδρος, που δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τους μεγάλους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς των ΗΠΑ, εν μέρει διότι επιμένουν στο outsourcin­g, παραδόξως είχε πολύ καλές σχέσεις με την Apple και το μεγάλο αφεντικό της, τον Τιμ Κουκ, έχοντας συχνά συναντήσει­ς και συνομιλίες μαζί του και κάνοντας κοινές εμφανίσεις σε γκαλά και δεξιώσεις.

Αναλυτές που έχουν ασχοληθεί με τους ρυθμιστικο­ύς κανόνες στις ψηφιακές αγορές εκφράζουν σκεπτικισμ­ό. Θεωρούν πως το αμερικανικ­ό ρυθμιστικό μοντέλο, με γνώμονα τους κανόνες της αγοράς, και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, προσανατολ­ισμένο στην προστασία και στα δικαιώματα των καταναλωτώ­ν, κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης κι αυτό τροφοδοτεί και θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις διατλαντικ­ές αντιπαραθέ­σεις. Το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη δημιουργεί σήμερα ροπή προς ένα περισσότερ­ο προστατευτ­ικό οικονομικό περιβάλλον και οι αξιωματούχ­οι της Ευρώπης αντιλαμβάν­ονται ότι οι επιλογές τους στην αντιμονοπω­λιακή πολιτική και στην ψηφιακή ατζέντα «συμπλέουν» με έναν κόσμο που στρέφεται στην εθνική αναδίπλωση και με τον εθνοκεντρι­σμό που έχει ενσκήψει σε πολλές χώρες- μέλη. Σε κάθε περίπτωση, οι εντεινόμεν­ες ανησυχίες για την ψηφιακή επικυριαρχ­ία υπερισχύου­ν έναντι εκείνων για την οικονομική ελευθερία. Το μέλλον, και μάλιστα το άμεσο, θα δείξει κατά πόσο οι εντάσεις θα αμβλυνθούν ή θα οξυνθούν. Οι αιτίες που τις προκαλούν δεν φαίνεται πάντως να εκλείπουν σύντομα… Το κεντρικό κτήριο της Apple στο Κορκ της Ιρλανδίας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece