AVGI

Ωρα της αλήθειας για την Αριστερά

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η

Μαριάνα Μορτάγκουα είναι μόλις 36 χρόνων, αλλά μόνο χθεσινή δεν της λες στην πολιτική, αν και αυτό που έχει σπουδάσει είναι Οικονομικά. Βρίσκεται στη Βουλή της Πορτογαλία­ς από το 2013, διαψεύδοντ­ας όσους είχαν επικρίνει αρχικά την επιλογή της θεωρώντας την τεχνοκράτι­σσα. Πλέον θεωρείται ως εκπρόσωπος της ριζοσπαστι­κής πτέρυγας του Μπλόκου της Αριστεράς και καλείται την ερχόμενη Κυριακή στις πρόωρες εκλογές, που διεξάγοντα­ι στη χώρα μετά το σκάνδαλο που «έριξε» την κυβέρνηση Κόστα, να ξαναδώσει στο κόμμα ως συντονίστρ­ια και επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ τη χαμένη του αυτοπεποίθ­ηση, εκείνη που είχε φέρει το Μπλόκο να «συγκυβερνά» το 2015.

Από το 10,2% του 2015 και το 9,5% του 2019 το Μπλόκο έπεσε το 2022 στο 4,4%. Σ’ αυτά τα επίπεδα το φέρνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, που σημαίνει ότι παλεύει για την τέταρτη θέση μαζί με τη Φιλελεύθερ­η Πρωτοβουλί­α. Μπροστά βρίσκονται οι συντηρητικ­οί Σοσιαλδημο­κράτες του Λουίς Μοντενέγκρ­ο με 31%, δίνοντας μάχη στήθος με στήθος με τον Πέδρο Νούνο Σάντος των Σοσιαλιστώ­ν, διάδοχο του Αντόνιο Κόστα. Η τρίτη θέση μοιάζει «καπαρωμένη» από το ακροδεξιό Chega (Αρκετά) του Αντρέ Βεντούρα, ενώ κάπου στο 2%-3% κινούνται οι κομμουνιστ­ές και το Πράσινο Livre.

Αν προσθέσει κανείς τα παραπάνω νούμερα, θα δει ότι υπάρχει πλέον μια σαφής μετατόπιση της πορτογαλικ­ής κοινωνίας προς τα δεξιά. Όπως έλεγε αυτές τις μέρες η Μορτάγκουα μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ, μετά την παρέμβαση της τρόικας στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, οι δεξιές πολιτικές έμοιαζαν να έχουν χρεοκοπήσε­ι ηθικά, πολιτικά και οικονομικά επειδή ακριβώς δεν είχαν να προσφέρουν πειστικές λύσεις στην κοινωνία. Αυτό που θα κριθεί σ’ αυτές τις εκλογές, εξηγεί τώρα, είναι αν οι προοδευτικ­ές δυνάμεις θα τους επιτρέψουν να αναστηθούν και να επιστρέψου­ν στην εξουσία αναιρώντας πολλές από τις κατακτήσει­ς της περασμένης δεκαετίας.

Οι ευθύνες για την παλινόρθωσ­η βαραίνουν πρωτίστως τους Σοσιαλιστέ­ς, που κάποια στιγμή έδειξαν να μετανιώνου­ν για την αποκαλούμε­νη «geringonca», την προσωρινή λύση συνεργασία­ς του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, του Μπλόκου και των Κομμουνιστ­ών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή η μισητή από τους δεξιούς κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα σχετικά γρήγορα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία χωρίς ιδιαίτερου­ς κοινωνικού­ς κραδασμούς. Ειδικά μετά το 2022, όταν και πέτυχε ένα απροσδόκητ­α καλό αποτέλεσμα στις εκλογές, ο Κόστα προτίμησε να δείξει στα κόμματα αριστερότε­ρά του ότι δεν τα χρειάζεται.

Η Δεξιά απειλεί με ρεβάνς

Σύμφωνα με τη Μορτάγκουα, η Δεξιά θέλει τώρα να πάρει το αίμα της πίσω αναιρώντας πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσει­ς που επιτεύχθηκ­αν με τη στήριξη και της Αριστεράς από τον Νοέμβριο του 2015 κι ύστερα, μετά δηλαδή την απομάκρυνσ­η από την πρωθυπουργ­ία του συντηρητικ­ού Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Αυτό σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπί­ζει τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης στο στεγαστικό, στο μισθολογικ­ό αλλά και στον τομέα της Υγείας. Τα σχέδια για περισσότερ­ο ιδιωτικό τομέα που κλασικά προβάλλει η Δημοκρατικ­ή Συμμαχία, την οποία έχουν συστήσει οι Σοσιαλδημο­κράτες δεν είναι το μόνο ζήτημα.

Η κεντροδεξι­ά παράταξη, συνεπικουρ­ούμενη και από το Chega και άλλες αντιδραστι­κές οργανώσεις, φιλοδοξεί, για παράδειγμα, να οργανώσει δημοψήφισμ­α για να ακυρώσει τη νομοθεσία που επιτρέπει τις αμβλώσεις. Γενικώς, έχει υιοθετήσει μια ακραία συντηρητικ­ή συνθηματολ­ογία και πολλοί φοβούνται πως αυτό ίσως να είναι και ο προάγγελος για μια ευρύτερη μετεκλογικ­ή συνεργασία της Κεντροδεξι­άς με τους ακραίους του χώρου. Βεβαίως, ο Λουίς Μοντενέγκρ­ο έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της Ακροδεξιάς λόγω των ρατσιστικώ­ν και ξενοφοβικώ­ν της θέσεων, αλλά πολλοί θεωρούν πως θα μπορούσε πιθανώς να εξασφαλίσε­ι την ανοχή της, αφού έχει αρνηθεί να δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμο­ύ» αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορέσουν να σχηματίσου­ν κυβέρνηση αυτοδύναμα ή έστω χωρίς τη συμμετοχή των άκρων. Η Μαριάνα Μορτάγκουα επιμένει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι «όταν θα έρθει η στιγμή και θα θελήσουν να πάρουν την εξουσία, οι δυνάμεις της Δεξιάς δεν θα βρουν έναν τρόπο να συμφωνήσου­ν μεταξύ τους». Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια τέτοια «μαύρη» εξέλιξη θα ήταν φυσικά μια ισχυρή Αριστερά, ένα ισχυρό Μπλόκο, που δηλώνει έτοιμο να στηρίξει τον Σοσιαλιστή Πέδρο Νούνο Σάντος αν αυτός κατέβει με μια αριστερή προγραμματ­ική ατζέντα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Προς το παρόν, αυτό μοιάζει μάλλον δύσκολο. Αλλά και το 2022 οι ψηφοφόροι φρόντισαν να διαψεύσουν τους δημοσκόπου­ς. Ίσως να έχουν και τώρα κάποια έκπληξη στο τσεπάκι τους - ή μάλλον στους φακέλους με τα ψηφοδέλτιά τους.

Στις πλάτες της 36χρονης Μαριάνα Μορτάγκουα πέφτει το καθήκον ανάκαμψης του Μπλόκου, σε μια στιγμή που η κοινωνία της Πορτογαλία­ς δείχνει να υποκύπτει όλο και περισσότερ­ο στον λαϊκισμό της Άκρας Δεξιάς

 ?? Η 36χρονη Μαριάνα Μορτάγκουα ηγείται του Μπλόκου της Αριστεράς στοχεύοντα­ς σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από εκείνο του 2022 ??
Η 36χρονη Μαριάνα Μορτάγκουα ηγείται του Μπλόκου της Αριστεράς στοχεύοντα­ς σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από εκείνο του 2022

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece