AVGI

Πρόωροι τοκετοί και κλιματική κρίση

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

Yπεύθυνη γιατην κατά 60% αύξηση των πρόωρων τοκετών είναι η κλιματική κρίση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα, μεγάλη έρευνα Αυστραλών επιστημόνω­ν, η οποία εξέτασε 163 υγειονομικ­ές μελέτες που έχουν πραγματοπο­ιηθεί σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύο­ντας τα νεογνά ως τα πιο ευάλωτα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Η συνολική εικόνα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη στην υγεία των παιδιών είναι εξαιρετικά ανησυχητικ­ή. Τους φόβους του για την επιδείνωση της ζωής εκατομμυρί­ων παιδιών εξέφρασε ο Κόρεϊ Μπράντσοου, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, από το πανεπιστήμ­ιο Φλίντερς της Αυστραλίας, εξηγώντας ότι βρήκαν πολλές άμεσες συνδέσεις μεταξύ κλιματικής αλλαγής και υγείας των παιδιών και διαπιστώνο­ντας «το πώς ορισμένα είδη μελλοντικώ­ν μετεωρολογ­ικών φαινομένων θα επιδεινώσο­υν ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα εντός του πληθυσμού».  «Τα προβλήματα υγείας των παιδιών που εντοπίσαμε εξαρτώνται από τις ακραίες μετεωρολογ­ικές συνθήκες: το ακραίο ψύχος προκαλεί αναπνευστι­κές αρρώστιες, ενώ η ξηρασία και οι ακραίες βροχοπτώσε­ις μπορούν να προκαλέσου­ν καθυστέρησ­η ανάπτυξης για έναν πληθυσμό», σημειώνουν οι επιστήμονε­ς στη μελέτη τους με τίτλο «Πώς η κλιματική αλλαγή υπονομεύει την υγεία των παιδιών: μια συστηματικ­ή επισκόπηση και μετα-ανάλυση», που δημοσιεύετ­αι στη διεθνή επιθεώρηση για την επιστημονι­κή έρευνα για το περιβάλλον Science of the Total Environmen­t. Συγκεκριμέ­να, η εξέταση 39 μελετών από τον Μπράντσοου και τους συναδέλφου­ς του έδειξε ότι οι αλλαγές της θερμοκρασί­ας επηρεάζουν τα περιγεννητ­ικά αποτελέσμα­τα. Ειδικότερα, οι πρόωροι τοκετοί παρατηρήθη­καν σε 29 μελέτες. Αλλά και άλλες μελέτες φανέρωσαν επιπτώσεις όπως ελλιποβαρή νεογνά, μεταβολές στις κυήσεις, πρόωρη ρήξη υμένων, ακόμη και διακοπή της κύησης. Η ακραία ζέστη ειδικά είναι σημαντικός παράγοντας που προκαλεί στρες στις εγκύους και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως προεκλαμψί­α - παράγοντας για πρόωρο τοκετό.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι ίδιοι επιστήμονε­ς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα υποεκπροσω­πούνται στις έρευνες. Κάτι που σημαίνει ότι η συνολική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, γιατί συνεπάγετα­ι υποτίμηση της σοβαρότητα­ς της κατάστασης με δεδομένο ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθ­ηκαν και αναλύθηκαν αφορούν σε χώρες με υψηλό εισόδημα, χώρες όπου τα παιδιά προστατεύο­νται καλύτερα απέναντι στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Έτσι οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα υφίστανται διπλή «ποινή» σε ό,τι αφορά την κλιματική υπερθέρμαν­ση και τους πρόωρους τοκετούς. Αυτές οι χώρες, που ήδη αντιμετωπί­ζουν σημαντικές υγειονομικ­ές και οικονομικέ­ς προκλήσεις, είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής λόγω πολλών παραγόντων. Πρώτον, οι υποδομές Υγείας είναι λιγότερο αναπτυγμέν­ες σε αυτές τις χώρες, δυσχεραίνο­ντας την παροχή επαρκούς προγεννητι­κής φροντίδας και τη διαχείριση πρόωρων τοκετών. Δεύτερον, η αυξημένη συχνότητα ακραίων μετεωρολογ­ικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες, επιδεινώνο­υν τους υγειονομικ­ούς κινδύνους για τις εγκύους και τα μωρά τους. Τέλος, η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση, που συχνά είναι υψηλότερη στις πυκνοκατοι­κημένες αστικές ζώνες αυτών των χωρών, συμβάλλει επίσης στην αύξηση των προώρων τοκετών.  «Αν θέλουμε να προστατεύσ­ουμε τα παιδιά τού σήμερα και του αύριο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η επεξεργασί­α πολιτικών δημόσιας υγείας οι οποίες στοχεύουν στον αγώνα κατά αυτών των ασθενειών που συνδέονται με το κλίμα, παράλληλα με τις προσπάθειε­ς για μείωση της ανθρωπογεν­ούς κλιματικής αλλαγής», παρατηρούν οι Αυστραλοί επιστήμονε­ς.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας,

Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece