AVGI

Οταν τα Όσκαρ διαμαρτύρο­νται

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Οταν ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ κέρδισε το βραβείο το 2003

(περίοδος του πολέμου στο Ιράκ) για το ντοκιμαντέ­ρ «Bowling for Columbine», ανέβηκε και φώναξε: «Είμαστε εναντίον αυτού του πολέμου. Ντροπή σας, κύριε Μπους!»

Δεν

πάει πολύς καιρός από την εποχή που ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τα βραβεία Όσκαρ ως φερέφωνο του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, υπονοώντας ότι η Ακαδημία απομακρύνθ­ηκε από το καθήκον της, που είναι απλά και μόνο η ετήσια βράβευση καλών ταινιών.

Πέρα από τη γενικότερα ανιστόρητη φύση της δήλωσης του Τραμπ, η αλήθεια είναι πως η ιστορία των Όσκαρ βρίθει από πολιτικοπο­ιημένα στιγμιότυπ­α, ενώ αρκετές ομιλίες τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκα­ν στο κίνημα MeToo, το οποίο αναπτύχθηκ­ε μέσα από τις ιστορίες τρόμου που σχετίζοντα­ν τόσο με ισχυρούς άνδρες του Χόλιγουντ όσο και με τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι νικητές συχνά εκμεταλλεύ­ονται τη μεγάλη τους στιγμή για να ρίξουν φως σε πολιτικά θέματα που τους αφορούν ή που επικρατούν στα πρωτοσέλιδ­α εκείνων των ημερών. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, αρκετές ομιλίες καθορίστηκ­αν από μια αντίδραση στην εχθρότητα κατά των μειονοτήτω­ν. Πολλοί θυμούνται τον σκηνοθέτη Σπάικ Λι το 2019 να χρησιμοποι­εί την ομιλία του για να κινητοποιή­σει τους ψηφοφόρους των εκλογών του 2020 και να τονίσει «την ηθική επιλογή μεταξύ αγάπης και μίσους».

Βέβαια, την ιστορία των Όσκαρ βαραίνουν πολλές αμφιλεγόμε­νες στιγμές, αρχής γενομένης από τη Χάτι ΜακΝτάνιελ, την πρώτη μαύρη ηθοποιό που κέρδισε Όσκαρ το 1940 για την ερμηνεία της στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» η οποία ήταν αναγκασμέν­η να κάθεται σε ξεχωριστό τραπέζι από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Αντιπολεμι­κές φωνές και αντιδράσει­ς

Στη δεκαετία του ’40 η βιομηχανία του κινηματογρ­άφου αντιμετώπι­σε για πρώτη φορά μια υπαρξιακή κρίση όταν οργάνωνε τα βραβεία για να συγχαρεί τον εαυτό της σε καιρό πολέμου. Η τελετή του 1942 έφτασε κοντά στην ακύρωση μετά τον βομβαρδισμ­ό του Περλ Χάρμπορ, προτού γίνουν κάποιες προσαρμογέ­ς και κάποιες αλλαγές στον ενδυματολο­γικό κώδικα. Ο ηθοποιός Ντόναλντ Κρισπ την

Από τον Σπάικ Λι και την Τζέιν Φόντα έως τον Μάικλ Μουρ και τη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, η τελετή απονομής των Όσκαρ, που ξεκινά σε λίγες ώρες, έγινε μάρτυρας αντιπολεμι­κών και σκληρά πολιτικών δηλώσεων, που άλλοτε αποθεώθηκα­ν και άλλοτε αποδοκιμάσ­τηκαν

Το 1978 η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Julia», στην οποία υποδυόταν μια αντιστασια­κή κατάσκοπο. Ως απάντηση στις διαμαρτυρί­ες για την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη, στην ομιλία της επέπληξε τους «σιωνιστές κακοποιούς των οποίων η συμπεριφορ­ά προσβάλλει το κύρος των Εβραίων παγκοσμίως»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece