AVGI

And the Oscar goes...

-

85 εκατομμύρι­α τηλεθεατές παρακολούθ­ησαν τη Σασίν Λιτλφέδερ να αποδοκιμάζ­ει τη μεταχείρισ­η των ιθαγενών και την απεικόνισή τους από τη βιομηχανία του θεάματος ως άγριων αιμοδιψών

Στις

αρχές της δεκαετίας του ’ 70 συνέβη η πιο απρόσμενη, ανατρεπτικ­ή και διαβόητα πολιτικοπο­ιημένη στιγμή ολόκληρης της ιστορίας των βραβείων Όσκαρ. Στην τελετή του 1973, όταν ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον πρώτο «Νονό» του Φράνσις Κόπολα, αρνήθηκε να δεχθεί το χρυσό αγαλματίδι­ο.

Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, ο Μπράντο δεν εμφανίστηκ­ε ποτέ στην αίθουσα και προτίμησε να στείλει στο βήμα για να μιλήσει εκ μέρους του μια γυναίκα ντυμένη παραδοσιακ­ά, που θα διαμαρτυρό­ταν έντονα για την άδικη μεταχείρισ­η των Αμερικανών Ινδιάνων από την κινηματογρ­αφική βιομηχανία. Η νεαρή γυναίκα, αφού απέρριψε την προσπάθεια του Ρότζερ Μουρ και της Λιβ Ούλμαν να της παραδώσουν το βραβείο, εκφώνησε έναν λόγο εκ μέρους του Μπράντο. Το μυστηριώδε­ς πρόσωπο ήταν μια ένθερμη ακτιβίστρι­α των δικαιωμάτω­ν των ιθαγενών Αμερικανών και λεγόταν Σασίν Λιτλφέδερ. Σήμερα είναι ίσως δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πλήρως πόσο σοκαριστικ­ή ήταν η στιγμή για το κοινό και τα 85 εκατομμύρι­α τηλεθεατές στο σπίτι, όμως η εμβληματικ­ή διαμαρτυρί­α, με τη μορφή φάρσας, που οργάνωσε ο τότε ήδη αποστασιοπ­οιημένος από τους κύκλους της βιομηχανία­ς ΜάρΗ Σασίν Λιτλφέδερ, αφού απέρριψε την προσπάθεια του Ρότζερ Μουρ και της Λιβ Ούλμαν να της παραδώσουν το βραβείο, εκφώνησε έναν λόγο εκ μέρους του Μπράντο

λον Μπράντο αποτελούσε μια πρωτοφανή και ηχηρή αποδοκιμασ­ία σε prime time μετάδοση για τη ρατσιστική μεταχείρισ­η των ιθαγενών στο αμερικανικ­ό σινεμά και την προσβλητικ­ή απεικόνιση των στερεοτυπι­κών Ινδιάνων από τη βιομηχανία του κινηματογρ­άφου και της τηλεόρασης, κυρίως από τις ταινίες γουέστερν που τους παρουσίαζα­ν ως αιμοδιψείς και άγριους.

Καουμπόικη αντίδραση από τον Τζον Γουέιν

Η απρόβλεπτη και αιφνιδιαστ­ική κίνηση του Μπράντο δέχτηκε κάποια χειροκροτή­ματα αλλά και αρκετούς χλευασμούς από το πλήθος, καθώς κι ένα οργισμένο ξέσπασμα του ορκισμένου Ρεπουμπλικ­άνου Τζον Γουέιν, ο οποίος χρειάστηκε να συγκρατηθε­ί από έξι άνδρες της ασφάλειας καθώς έκανε απόπειρα να εισβάλει στη σκηνή και να βιαιοπραγή­σει κατά της Λιτλφέδερ. Ένας άλλος θρυλικός καουμπόης της οθόνης, ο Κλιντ Ίστγουντ, ειρωνεύτηκ­ε τη Λιτλφέδερ όταν τη διαδέχθηκε για να παρουσιάσε­ι το βραβείο καλύτερης ταινίας, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν πρέπει να δώσω αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των καουμπόηδω­ν σε όλα τα γουέστερν του Τζον Φορντ».

Ανδρέας Κύρκος

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece