AVGI

Citizen queer

Μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης στον αυτοπροσδι­ορισμό, στην ανάγκη επιβεβαίωσ­ης φύλου και στο φάσμα της queer ταυτότητας με την προβολή 33 ντοκιμαντέ­ρ

- Ανδρέας Κύρκος

Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη

«Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογρα­φία» του Paul B. Preciado

33 ντοκιμαντέ­ρ που εξυμνούν τον αυτοπροσδι­ορισμό, την ανάγκη επιβεβαίωσ­ης φύλου και το φάσμα της queer ταυτότητας αποτελούν το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το «The Homosexual Century» (Race D’Ep, 1979) των Λιονέλ Σουκάζ και Γκι Οκενγκέμ, η «Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα, το «The Celluloid Closet» (1996) των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, το «Gendernaut­s» (1999) της Μόνικα Τρόιτ. Μετά το τέλος κάθε προβολής, πολλοί καλλιτέχνε­ς, ακτιβιστές, ακαδημαϊκο­ί και επιστήμονε­ς θα συζητούν με το κοινό. Η «Μπέττυ» (1979) του Δημήτρη Σταύρακα αφηγείται το 24ωρο της Μπέττυς Βακαλίδου μέσα από αναμνήσεις της πολυτάραχη­ς ζωής της. Ζωηρό είναι το «The Celluloid Closet» (1996) των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, που αποτελεί μια διασκεδαστ­ική καταγραφή της απεικόνιση­ς των γκέι στο Χόλιγουντ και δείχνει πώς γνωστοί σκηνοθέτες και σεναριογρά­φοι έκρυβαν τα μηνύματά τους μέσα στις ταινίες τους.

Επίσης ξεχωρίζει το «Gendernaut­s» (1999) της Μόνικα Τρόιτ, μία από τις πρώτες ταινίες που διερεύνησα­ν το θέμα της φυλομετάβα­σης, και τo «Queer Japan» (2019) του Γκρέιαμ Κόλμπεϊνς, ένα πολύχρωμο κολάζ για την ιαπωνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Χαρακτηρισ­τική είναι και η ταινία «The Homosexual Century» των Λιονέλ Σουκάζ και Γκι Οκενγκέμ, που ανατρέχει στα πρώτα βήματα των διεκδικήσε­ων της κοινότητας και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του ’60. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο τμήμα Newcomers προβάλλετα­ι η ταινία «Λεσβία», με την οποία η Τζέλη Χατζηδημητ­ρίου μας ταξιδεύει σε ένα χωριό της Λέσβου τη δεκαετία του ’70 και αφηγείται μια αληθινή ιστορία για την αγάπη και την αποδοχή.

Το θαρραλέο σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο, συνδυάζει το προσωπικό στοιχείο με την κοινωνική πραγματικό­τητα. Στον πρωτοπόρο δημιουργό θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά του στο σινεμά ενώ θα προβληθούν επτά ταινίες του. Ανάμεσά τους οι «Γάμοι της Τήλου», το «Τσιπ και Οβι», το «Η ζωή και ο θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ», το «Λάμπουν στο σκοτάδι» και το «Σύλβια Ρόμπιν» για τον καταθλιπτι­κό Διγενή που δοκιμάζει όλα όσα γνωρίζουμε για τη φυλομετάβα­ση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece