AVGI

…και εθνικών

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

Πολιτείες Αμερικής βρίσκεται το Ίδρυμα USC Shoah Foundation που έχει σκοπό να καταγράψει τις προφορικές μαρτυρίες Εβραίων που επιβίωσαν του Ολοκαυτώμα­τος και της Γενοκτονία­ς (Σοά στην εβραϊκή γλώσσα). Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσ­ει περισσότερ­ες από 56.000 μαρτυρίες από 65 χώρες σε 44 διαφορετικ­ές γλώσσες που ξεπερνούν τις 115.000 ώρες εξιστόρηση­ς και μαρτυρίας. Συγκεντρών­ει δε και άλλο υλικό σχετικά με τη Σοά. Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο σε πάνω από 200 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο.

Στις 3 Μαρτίου του 2024 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία­ς με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ. Μέρος της συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδα­ς μέσα στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκη­ς, η οποία θα παρέχει πρόσβαση στο σύνολο των συλλογών του Ιδρύματος σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ (στην τεχνική γλώσσα: σε όλους όσοι έχουν IP από το Ισραήλ). Καθίσταται έτσι η συλλογή προσβάσιμη σε όλους του κατοίκους της χώρας.

Στη συνέργεια αυτή μπορούμε να δούμε πολλές προοπτικές και οπτικές. Η Εθνική Βιβλιοθήκη εμπλουτίζε­ι τη συλλογή της αυτόματα με μια τεράστια βάση δεδομένων προφορικών μαρτυριών. Η βάση αυτή είναι ανοιχτή στο κοινό και με δωρεάν πρόσβαση, η Βιβλιοθήκη (και κατά συνέπεια το κράτος και το έθνος) τεκμηριώνο­υν και προβάλλουν το σημαντικό γεγονός της Σοά, προσφέρουν στους μελετητές και σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο υλικό γνώσης και τεκμηρίωση­ς. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η μελέτη και η τεκμηρίωση του Ολοκαυτώμα­τος και της Γενοκτονία­ς προσφέρει τα εργαλεία ανάλυσης όχι μόνο για την κατανόηση του αντισημιτι­σμού, αλλά για κάθε φυλετικό και αντιδημοκρ­ατικό ιδεολόγημα.

Και κάπως έτσι η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ ενισχύει τη θέση της ως αυτό που περιγράφει ο τίτλος της: συγκέντρωσ­η, αποθήκευση, διαμοιρασμ­ός όλων των στοιχείων που συνθέτουν την πνευματική παραγωγή αλλά και τις μαρτυρίες του έθνους. Και κάπως έτσι η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ πρωτοπορεί στη μελέτη του εβραϊσμού, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι οποίες στην εποχή της τεχνολογικ­ής επανάσταση­ς παίρνουν άλλη μορφή και άλλες διαστάσεις.

Στα καθ’ ημάς, η σύγκριση είναι τραγική. Μια Εθνική Βιβλιοθήκη υποστελεχω­μένη, χωρίς διεύθυνση, με το έργο του προηγούμεν­ου διευθυντή να αγνοείται ή να καταστρέφε­ται, με άγνοια των τεχνολογικ­ών εργαλείων που μπορεί να διαθέτει μια βιβλιοθήκη, με εσωστρέφει­α. Η δημόσια συζήτηση που εξελίσσετα­ι αυτές τις μέρες με διάφορα δημοσιεύμα­τα έχει ενδιαφέρον και προκαλεί πολλά ερωτήματα. Μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να γίνεται και τούτη εδώ η στήλη (καθώς και το σύνολο των ΜΜΕ) θα έπρεπε να ασχολείται με τις συνέργειες της ΕΒΕ, την εξωστρέφει­ά της και την ανάδειξη του ελληνισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece