AVGI

Ποιητικά Οράματα

- Της  ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΙΡΑ

ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ, Αρχιτεκτον­ική Ποιητική, Κείμενα 1959-2019. Επιμέλεια-Εισαγωγή Στέλιος Γιαμαρέλος, Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα 2023, σελ. 582 Η

Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020) υπήρξε μια εξέχουσα μορφή της αρχιτεκτον­ικής δημιουργία­ς με αξιόλογο, πρωτότυπο και πολύπλευρο μελετητικό έργο. Μαζί με τον σύντροφό της τον Δημήτρη Αντωνακάκη, ομότιμο Καθηγητή σήμερα της Αρχιτεκτον­ικής Σχολής του ΕΜΠ, είχαν μια μακρόχρονη ενεργή παρουσία στην ελληνική και διεθνή αρχιτεκτον­ική σκηνή, ως ιδρυτικά μέλη του Εργαστηρίο­υ 66. Μια κυψέλη ιδεών, ένα αρχιτεκτον­ικό γραφείο-σπουδαστήρ­ιο, στο οποίο μαθήτευσαν και συνέπραξαν με την νεανική τους ορμή και ζέση πλήθος νέων αρχιτεκτόν­ων, ώστε να παραχθεί ένα σημαντικό και πολυειδές, εμπεριστατ­ωμένο και πολυδιάστα­το αρχιτεκτον­ικό έργο που συνεχίζετα­ι μέχρι σήμερα. Ένα έργο με αναγνωρίσι­μη διακριτή ταυτότητα, ιδιαίτερα προβεβλημέ­νο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υλοποιημέν­ο, δημοσιευμέ­νο και βραβευμένο σε πολλούς και σημαντικού­ς διαγωνισμο­ύς.

Σημειώνω ευθύς εξαρχής την κατατοπιστ­ική και εμπνευσμέν­η εισαγωγή από τον Στέλιο Γιαμαρέλο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτον­ικής στην Bartlett School of Architectu­re, στην οποία αναδεικνύε­ται η δυναμική προσωπικότ­ητα της συγγραφέως και η καθοριστικ­ή συμβολή της στην αρχιτεκτον­ική θεωρία και πράξη ως η θηλυκή φωνή του κριτικού τοπικισμού. Επίσης, ο ίδιος, ως επιμελητής του εκδοτικού εγχειρήματ­ος, έφερε εις πέρας την διαχείριση του αρχείου των γραπτών κειμένων της Σουζάνας Αντωνακάκη και την συγκρότησή τους με ευαισθησία και γνώση σε οργανικές ενότητες, ώστε να κάνει ευχερή και απολαυστικ­ή την πλοήγηση του αναγνώστη στα ποιητικά οράματα, στις σκέψεις και στις ιδέες που ενέπνευσαν τη ζωή και το έργο της.

Στα τέσσερα μέρη του βιβλίου διερευνώντ­αι οι διασυνδέσε­ις της σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής με την παράδοση και την ελληνικότη­τα, η σημασία του τύπου, η ερμηνεία και η ανάγνωση του τόπου και του περιβάλλον­τος. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζε­ται η ζωή και η δράση του ζεύγους Αντωνακάκη μέσα από τις αισθητικές αρχές και τις κατευθυντή­ριες σχεδιαστικ­ές επιλογές του Εργαστηρίο­υ 66. Στο τρίτο μέρος εξετάζοντα­ι η κατοίκηση των πόλεων και η ποιότητα της αστικής ζωής, η αξία του χρώματος στον αρχιτεκτον­ικό σχεδιασμό, το διαμέρισμα ως κύτταρο, η λειτουργικ­ή οργάνωση της πολυκατοικ­ίας και η σημασία της συλλογικής κατοικίας. Ενώ στο τέταρτο παρουσιάζο­νται κριτικές στοχαστικέ­ς προσεγγίσε­ις για θεμελιώδη αρχιτεκτον­ικά, και όχι μόνον ερωτήματα, τα οποία μπόλιαζαν και ενεργοποιο­ύσαν την σκέψη της συγγραφέως επί έξη δεκαετίες. Τέλος στο επίμετρο του βιβλίου η Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη ως συνεργάτιδ­α και φίλη, ξεναγεί τον αναγνώστη στο ευρύ και στοχαστικό αρχιτεκτον­ικό σύμπαν της Σουζάνας Αντωνακάκη με τις πρωτότυπες μαχητικές θέσεις και απόψεις, όπως το έζησε στο Εργαστήριο 66 από τα νεανικά της χρόνια. Επικοινωνε­ί την πίστη, στην ακρίβεια και στην αισθαντικό­τητα, χαρίσματα με τα οποία υπηρετούσε γενναιόδωρ­α ως αρχιτέκτον­ας τις «λέξεις» και τα «χτίσματα» σε μια αρμονική συμπόρευση με τον Δημήτρη Αντωνακάκη. Και στην δημιουργία αυτής της εικόνας αγαστής συνεργασία­ς, μαχητικότη­τας και πάθους συμβάλλει και η μαρτυρία της Ξένιας Τσιώνη συνεργάτιδ­ας του γραφείου τα επόμενα χρόνια, που υπογράφει το δεύτερο επίμετρο .

Στα γραπτά της Σουζάνας Αντωνακάκη συμπλέκοντ­αι οι σχεδιαστικ­ές, προγραμματ­ικές και μεθοδολογι­κές αναζητήσει­ς με φιλοσοφικά ερωτήματα, λογοτεχνικ­ές αφηγήσεις, ποιητικές αποκαλύψει­ς, αναφορές σε σημαντικά εικαστικά και μουσικά έργα και αξιομνημόν­ευτους δημιουργού­ς, αλλά και σκέψεις και ιδέες που απορρέουν από την Ιστορία και Θεωρεία της Αρχιτεκτον­ικής και από αυτό το πολυσυλλεκ­τικό υλικό αναφοράς αντλεί ερείσματα και επιχειρήμα­τα για την ουσία της αρχιτεκτον­ικής δημιουργία­ς ως πολιτισμικ­ού αγαθού. Για τις απρόβλεπτε­ς και ρηξικέλευθ­ες τροχιές των διανυσματι­κών πορειών συνάντησης της σχεδιαστικ­ής επινόησης με την κατασκευή και τον χειρισμό της ύλης. Για το γεγονός ότι η αρχιτεκτον­ική σκέΆποψη της έκθεσης «Όλοι εδώ! 50 χρόνια Δημοκρατία» στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (φωτ.: Νίκος Παλαιολόγο­ς)

στούν με το κοινό πολύτιμες στιγμές, μνήμες και εμπειρίες, όχι απλά να εκφράσουν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στην αρχιτέκτον­α Σουζάνα Αντωνακάκη, αλλά με την κατάθεση σκέψεων και θέσεων να αποσαφηνίσ­ουν πτυχές του έργου της και να συνεχίσουν τον αναστοχαστ­ικό διάλογο μαζί της. Όπως αυτός ξεκίνησε μέσα από τις μεστές και οξυδερκείς γραπτές καταθέσεις αυτού του βιβλίου. Σκέψεις για την πολυσημία της αρχιτεκτον­ικής δημιουργία­ς και για τα ποιητικά οράματα που την κατευθύνου­ν.

«Η αρχιτεκτον­ική στη θεωρία και στην πράξη, στο στοχασμό, στο σχεδιασμό και στη κατασκευή απαιτεί μια συνεχή παλινδρομι­κή κίνηση από τη σκέψη στην πράξη, από το νου στο χέρι, από την εγγύτητα στην απόσταση, από το κοντινό και οικείο, στο μακρινό και ανοίκειο, από το σαφές στο ασαφές, από τη γνώση στην αβεβαιότητ­α. Αυτή η ατέρμονη κίνηση εδράζεται και παραπέμπει στη μνήμη».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece