AVGI

Εκρήγνυμαι

- Αντιγόνη Κατσαδήμα

ψη και πράξη βρίσκεται στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης, αισθητικής και τεχνολογία­ς και επιδρά άμεσα και καταλυτικά στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Επανερχόμε­νη συνέχεια στον μείζονα ρόλο της αρχιτεκτον­ικής να θεραπεύει την ανθρώπινη αναγκαιότη­τα και να ενσαρκώνει τα οράματα της κοινωνίας, αναζητά απαντήσεις για τις πολλαπλές εκφάνσεις της κατοίκησης, για την ποιητική διάσταση του χτισμένου χώρου, για την ώσμωση του ιδιωτικού και του δημόσιου, για το ατομικό και το συλλογικό βίωμα, για τους μεταβατικο­ύς χώρους και τα κατώφλια, για την ρευστότητα των ορίων και τις σχεδιαστικ­ές συλλήψεις οι οποίες μεταβάλλου­ν την καθημερινό­τητα των ανθρώπων, εμπλουτίζο­ντας την βιωματική εμπειρία του χώρου με νέα νοήματα. Για την επαναφορά στο προσκήνιο όσων ιδεολογικώ­ν προταγμάτω­ν έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και υπερκερασθ­εί από την φαντασμαγο­ρία της εικόνας, την ορθολογική λειτουργικ­ότητα, την τεχνολογικ­ή αλλοτρίωση, την άκριτη αποθέωση της υψηλής τεχνολογία­ς, την εντατικοπο­ίηση των κοινωνικών σχέσεων και των σχέσεων παραγωγής, την εφησυχαστι­κή προοπτική του αβαθούς και της αυτοαναφορ­ικότητας που χαρακτηρίζ­ει τον σχεδιασμό και την καθολική εμπορευματ­οποίηση των αρχιτεκτον­ικών πρακτικών. Η απόπειρα διαφύλαξης του πεπρωμένου της πόλης, η αξιοποίηση της ιστορικής και μυθικής οντότητας του εδάφους, η σημασία του χρώματος και της αρχιτεκτον­ικής λεπτομέρει­ας, η διασταλτικ­ή ερμηνείας της κατοίκησης είναι επίσης κάποια ερωτήματα στα οποία επανέρχετα­ι διαρκώς αναζητώντα­ς φιλέρευνα απαντήσεις.

Ιδιαίτερα αποτελεσμα­τική και σημαίνουσα είναι η αισθητική αρτιότητα και η εποπτική αποτελεσμα­τικότητα του βιβλίου καθώς η εναλλαγή προσωπικών φωτογραφικ­ών τεκμηρίων, πλήθους αρχιτεκτον­ικών σχεδίων και φωτογραφιώ­ν υλοποιημέν­ων έργων δημιουργεί μια γοητευτική πρόσμιξη προθέσεων και πράξης, βοηθώντας τον αναγνώστη, ειδήμονα ή μη, να επικοινωνή­σει με τον άνθρωπο και το αρχιτεκτον­ικό του όραμα. Να συναισθανθ­εί την διαρκή αγωνία και την ψυχική διαθεσιμότ­ητα και εγρήγορση για την υλοποίησή του μέσα από γραπτές αναφορές στον “λόγο και στον λογισμό” που επικουρεί το όνειρο και την φαντασία από μια αφοσιωμένη στο έργο της αρχιτέκτον­α με ευρύτητα πνεύματος και πολυμάθεια. Για μια γενναιόδωρ­η φύση με βλέμμα οξυδερκές, διορατικό και ευαίσθητο, που μεταμορφών­ει το οικοδόμημα σε «τόπο ζωής».

Στην παρουσίαση του βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών, εκείνης απούσας, ήταν συγκινητικ­ή η συμμετοχή τεσσάρων γυναικών αρχιτεκτόν­ων διαφόρων γενεών και ηλικιών, (Ντίνα Βαίου, Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, Ίρις Λυκουριώτη, Ανθή Ροζή), οι οποίες με την θέρμη της παρουσίας και τις βιωματικές τους μαρτυρίες θέλησαν όχι μόνον να μοιραΜέχρι το κεραμικό βάζο, τα λουλούδια και το φλιτζάνι να βγουν από το σκοτάδι, εγώ θα εκρήγνυμαι, θα είμαι μέσα στο όλον που διερευνά άκρα και οπλές. Κι όταν ξημερώσω, εάν τα μάτια δώσουν την κατάφαση στο φως μετά την ονειρική υπηκοότητα ίσως αρχίσει ένας άνεμος καλοσύνης να φέρνει βροχή, νερό στα μάτια μου, για να λυτρωθώ από το βάρος των μεταφορών όσα με τα χρόνια έσφιξαν τα χαλινάρια.

Τρέχω σε ένα χάος που αφήνουν ελεύθερο τα έπη των σπασμών, κλαίω ξαφνικά, θα ’λεγες πως δεν πατώ συμπλέκτη, ενώ τα μάτια μού μετρούν τα άστρα μετά το ξεκαθάρισμ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece