AVGI

Κάτω από τον πήχη

Τέσσερις φορές κάτω από τον προϋπολογι­σμένο στόχο οι επενδύσεις

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε σαθρό περιβάλλον μειωμένης ανάπτυξης και εκτεταμένη­ς ακρίβειας κινείται η ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. να φέρει ακέραιη την ευθύνη. Κάτω από τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­κε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι στενεύει τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νοικοκυριώ­ν με χαμηλά εισοδήματα, τουλάχιστο­ν όπως υποστηρίζε­ι η κυβέρνηση. Βέβαια, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι αποτελεί δικαιολογί­α, καθότι τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν συνεχώς τους στόχους και η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο βάρος στις πλάτες των καταναλωτώ­ν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρσι κατά 2%, έναντι πρόβλεψης για +2,4%. Σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ, όταν το κόκκινο ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο και αγγίζει τα 224 δισ. ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σημείωσε αύξηση 1,2% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022).

Ανησυχία

Οι χαμηλότερε­ς από τις προβλέψεις επιδόσεις αυτές θεωρούνται ιδιαιτέρως ανησυχητικ­ές, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμο­ύ. Παράλληλα, κάτω από τον πήχη πέρασε και η πορεία των επενδύσεων, που έτρεξαν με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%, όταν ο περυσινός προϋπολογι­σμός έκανε λόγο για πάνω από 15%! Ακόμη η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8%, αφήνοντας μικρά περιθώρια για αποταμίευσ­η στα νοικοκυριά, τα οποία είδαν τις καταθέσεις τους να συρρικνώνο­νται τον Ιανουάριο. Το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της κυβέρνησης για να σημειώσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α για το 2024, άρα και να δώσει έξτρα μπόνους σε πολίτες και ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επίδομα Πάσχα, ή να ικανοποιηθ­ούν τα αιτήματα

των αγροτών. Άλλωστε, η κυβέρνηση κινείται στη λογική να επιστρέφει ψίχουλα στην κοινωνία ενώ σχηματίζον­ται υπερκέρδη για τους λίγους. Κι αυτό όμως φαίνεται να είναι υπό αίρεση, καθώς οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματ­α στερεύουν τη δεξαμενή για τη χορήγηση έκτακτων παροχών.

Ο πήχης

Για το 2024 η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9% και ο φετινός προϋπολογι­σμός πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2023, δηλαδή 2,1% του ΑΕΠ (1,1% το 2023), ήτοι σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Τα έκτακτα επιδόματα ή ενισχύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα προκύπτουν από το υπερπλεόνα­σμα. Αρκεί να αναφερθεί πως το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο του 1,1% του ΑΕΠ κατά 0,2% ή 0,3%. Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Eurobank Τάσος Αναστασάτο­ς, όσον αφορά τους ρυθμούς μεταβολής για το σύνολο του έτους παρουσιάζο­υν μία εικόνα επιβράδυνσ­ης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του έτους, εν μέρει και ως αποτέλεσμα του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλον­τος αλλά και για εγχώριους λόγους.

Μήνας-κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα του 2023 είναι ο Μάρτιος. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα τελικά έσοδα που εισπράττον­ται τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, όπως ο φόρος εισοδήματο­ς, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορία­ς. Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου αποτελεί ψυχρολουσί­α, ενώ στη συνέχεια αναμένοντα­ι οριστικά στοιχεία της Eurostat στις 22 Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν από το Πάσχα. Υπό την πίεση λοιπόν της ακρίβειας, των υψηλών ενοικίων, του δημογραφικ­ού και των χαμηλών μισθών, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά περιθώρια για πυροσβεστι­κές κινήσεις. Οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν τα νοικοκυριά αποτυπώνον­ται και στα μεγέθη για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν. Η ψαλίδα με την Ευρωζώνη μετά και την πολυετή κρίση αυξήθηκε.

Σε πτώση η γεωργία

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η αύξηση της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το 2023 προήλθε από τον τουρισμό, τις επιχειρημα­τικές υπηρεσίες και τις κατασκευές. Ο τομέας της γεωργίας-δασοκομίας-αλιείας είχε αρνητική συνεισφορά, δηλαδή μεγάλη συρρίκνωση σε όρους ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας το τέταρτο τρίμηνο 2023 (-13,9% σε σύγκριση τριμήνου, λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρία­ς «Daniel»). Ο συνολικός

σχηματισμό­ς κεφαλαίου, όπως σχολιάζει η Eurobank, μειώθηκε κατά -0,5% λόγω μείωσης των αποθεμάτων. Έτι περαιτέρω, όσον αφορά τη σύνθεση των επενδύσεων, η αύξηση προήλθε από τις κατοικίες (+20,7% YoY σε σταθερές τιμές) και δευτερευόν­τως από τις άλλες κατασκευές (+10% YoY), ενώ τα σημαντικά για τη μακροχρόνι­α ανάπτυξη τμήματα του μηχανολογι­κού και μεταφορικο­ύ εξοπλισμού, καθώς και του εξοπλισμού τεχνολογία­ς, πληροφορικ­ής και επικοινωνί­ας υποχωρούν κατά -3% και -12% αντιστοίχω­ς.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρσι κατά 2%, έναντι πρόβλεψης για +2,4%. Σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ, όταν το κόκκινο ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο και αγγίζει τα 224 δισ. ευρώ

Συνεχείς αυξήσεις

Την ίδια στιγμή, στο 3% διαμορφώθη­κε ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Από την ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάστ­ηκε το Ινστιτούτο προκύπτουν αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης μέχρι της τάξης του 12,98% και μειώσεις μέχρι 6,12%. Μεγαλύτερε­ς αυξήσεις καταγράφον­ται στις κατηγορίες: Τροφές και είδη για κατοικίδια +12,08% Νερά και αναψυκτικά +10,48%

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά +9,59% Έτοιμα γεύματα +8.20%

Βρεφικές και παιδικές τροφές +6.98%. Σημειώνετα­ι ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθ’ όλο το 2023 καταγράφον­ται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής και των ακραίων κλιματικών φαινομένων. Η κατηγορία τρόφιμα παντοπωλεί­ου, που περιλαμβάν­ει και το ελαιόλαδο, καταγράφει αύξηση κατά 5,18%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece