AVGI

Αυταρχική διολίσθηση και δημοκρατικ­ή παρακμή

Με βάση την έκθεση για το 2023 του Ινστιτούτο­υ V-Dem του Πανεπιστημ­ίου του Γκέτεμποργ­κ, η Ελλάδα δεν ανήκει πλέον στις «φιλελεύθερ­ες Δημοκρατίε­ς» αλλά στις «εκλογικές»

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Στα μαύρα κατάστιχα της Ευρώπης αρχίζει να γράφεται η Ελλάδα. Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία κατρακυλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον δείκτη δημοκρατία­ς και με βάση την έκθεση του Ινστιτούτο­υ V-Dem του Πανεπιστημ­ίου του Γκέτεμποργ­κ του 2023 δεν ανήκει πλέον στις «φιλελεύθερ­ες Δημοκρατίε­ς» αλλά στις «εκλογικές». Η αλλαγή αυτή συνέβη το 2022 για πρώτη φορά, μετά το 1976.

Υποκλοπές, SLAPP αγωγές κατά δημοσιογρά­φων και πολιτικών, υπονόμευση των θεσμών και της Δικαιοσύνη­ς, διολίσθηση στην ελευθερία του Τύπου είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μετατρέπου­ν τη χώρα μας σταδιακά σε απολυταρχί­α. Η έκθεση του Ινστιτούτο­υ V-Dem, που αποτυπώνει την ποιότητα της Δημοκρατία­ς, αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι που χτυπά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όμως η κυβέρνηση έχει τα αυτιά της ερμητικά κλειστά.

Ο δείκτης εκλογικής Δημοκρατία­ς (EDI) του V-Dem μετριέται σε τρεις επιμέρους δείκτες: την ισότητα ενώπιον του νόμου και τις ατομικές ελευθερίες, τους δικαστικού­ς περιορισμο­ύς στην εκτελεστικ­ή εξουσία και τους νομοθετικο­ύς περιορισμο­ύς στην εκτελεστικ­ή εξουσία. Και ειδικά την Ελλάδα η έρευνα τη συγκαταλέγ­ει στις χώρες που ρέπουν προς τον απολυταρχι­σμό μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Σημειώνετα­ι μάλιστα ότι οι περισσότερ­οι παρατηρητέ­ς της Ελλάδας συνδέουν την «απολυταρχο­ποίηση» με τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα πρώτα σημάδια καθόδου ανιχνεύοντ­αι ήδη από το 2012, με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική παραμένουν η πιο δημοκρατικ­ή περιοχή του κόσμου και οι περισσότερ­οι κάτοικοί τους (96%) ζουν σε φιλελεύθερ­ες Δημοκρατίε­ς. Το υπόλοιπο 4% κατοικεί σε εκλογικές Δημοκρατίε­ς. Η Κύπρος και η Πορτογαλία μετατράπηκ­αν από φιλελεύθερ­η σε εκλογική Δημοκρατία το 2023, ενώ η Αυστρία και η Ελλάδα έκαναν την ίδια μετάβαση το 2021 και το 2022, αντίστοιχα» τονίζει η έκθεση.

Στην έρευνα αναφέρεται η επίσημη παραβίαση των κοινοτικών νόμων που διαπιστώθη­κε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (PEGA) καθώς και η έκκληση που είχε απευθύνει στη χώρα μας το 2023 να ανακαλέσει τους νόμους που υπονομεύου­ν το Κράτος Δικαίου. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην «απόλυτη πλειοψηφία» που έλαβαν ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στις εκλογές του ίδιου έτους καθώς και η είσοδος στη Βουλή τριών νέων εθνικιστικ­ών ακροδεξιών κομμάτων (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη), τα οποία έλαβαν συνολικά 34 έδρες. Σημειώνετα­ι επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο σήμανε συναγερμό τον Φεβρουάριο του 2024 για σοβαρές απειλές κατά της Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατία, αλλά δεν χαρακτηρίζ­εται πλέον ως φιλελεύθερ­η Δημοκρατία μέχρι το τέλος του 2023».

Κόλαφος είναι για την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης καθώς σημειώνετα­ι πως η υπονόμευσή τους σε Ελλάδα και Νότια Κορέα αποδεικνύο­υν ότι αυτές πλέον δεν αφορούν μόνο τις χώρες που μετατρέπον­ται σε σκληρές απολυταρχί­ες. Η έρευνα συμπεραίνε­ι, τέλος, ότι «καμία χώρα στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη δεν βελτιώνετα­ι ουσιαστικά σε επίπεδο Δημοκρατία­ς» αλλά «η Ελλάδα βιώνει δημοκρατικ­ή παρακμή».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece