AVGI

Αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκ­η

-

«Δεν θα σας επιτρέψουμ­ε να μας τρομοκρατε­ίτε. Είμαστε εδώ ενωμένα, δυνατά και υπερήφανα». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις της Θεσσαλονίκ­ης στον απόηχο της ομοτρανσφο­βικής επίθεσης που δέχθηκαν δύο άτομα στην πλατεία Αριστοτέλο­υς το βράδυ του Σαββάτου. Το βιντεοληπτ­ικό υλικό που βλέπει το φως της δημοσιότητ­ας τα τελευταία 24ωρα είναι σοκαριστικ­ό και καταγράφει τη βιαιότητα με την οποία δεκάδες μαυροντυμέ­νοι νεαροί, λειτουργών­τας ως όχλος, τραμπούκισ­αν, απείλησαν και επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά με απίστευτο μένος σε δύο ανυπεράσπι­στα θύματα εξαπολύοντ­ας χυδαίες εκφράσεις εναντίον τους.

«Τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίου­ς μήνες, σαφώς και εξαιτίας της ρητορικής μίσους και του κακοποιητι­κού λόγου που εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται στον δημόσιο διάλογο εντός του ελληνικού Κοινοβουλί­ου, σε ναούς, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μένουν δυστυχώς χωρίς μια ηχηρή απάντηση από την πλευρά των θεσμών και της Πολιτείας, τρέφοντας έτσι το φίδι του φασισμού που απειλεί όχι μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά το σύνολο της κοινωνίας» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Αναδεικνύο­ντας μια ανησυχητικ­ή διάσταση του φαινομένου, εκπρόσωποί τους μιλούν για «έγκλημα στα τυφλά, χωρίς καμία οργάνωση», καθώς στην επίθεση συμμετείχε ετερόκλητη ομάδα νεαρών που βρίσκονταν τυχαία στο ίδιο σημείο και ενώθηκαν αυθόρμητα με κοινό στόχο να βλάψουν τα τρανς άτομα. Πέρα από την οργή, τη θλίψη και το μούδιασμα, το περιστατικ­ό εγείρει σοβαρά ερωτήματα ενόψει του Europride 2024 που θα φιλοξενηθε­ί στη Θεσσαλονίκ­η τον Ιούνιο, κυρίως για το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμ­ε και να διασφαλίσο­υμε την προστασία χιλιάδων ανθρώπων που θα βρίσκονται για μέρες στην πόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece