AVGI

Τραυματίζε­ι την επιστολική ψήφο το Ασημακοπού­λου gate

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Αποστάσεις

από την Άννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων εκλογέων επιχείρησε να κρατήσει και πάλι ο Θόδωρος Λιβάνιος κατά τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εσωτερικών έδειξε μεγαλύτερη αγωνία να υποστηρίξε­ι τον ισχυρισμό πως η διαρροή προήλθε από τους εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων του 2023 και όχι από τους νέους καταλόγους για την επιστολική ψήφο, αντιλαμβαν­όμενος το πλήγμα στο κύρος της όλης διαδικασία­ς που φέρνει μια τέτοιας έκτασης διαρροή προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

«Ό,τι συνέβη κι ό,τι συμβεί είναι ευθύνη σας» ξεκαθάρισε η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Γιώτα Πούλου, που κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση. Μαζί με την ερώτηση της Γ. Πούλου συζητήθηκα­ν επίσης επίκαιρες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα από τον Νάσο Ηλιόπουλο της Νέας Αριστεράς και τον Αλέξανδρο Καζαμία της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Οφείλει και πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις η κυρία Ασημακοπού­λου» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Θ. Λιβάνιος, ο οποίος υποστήριξε ακόμα πως η παρέμβαση τόσο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και της Εισαγγελία­ς είναι «καλοδεχούμ­ενη και απαραίτητη». Το άγχος όμως του Θ. Λιβάνιου ήταν να αποσυνδέσε­ι τη διαρροή των e- mails εκλογέων του εξωτερικού από τη διαδικασία της επιστολική­ς ψήφου.

Ο Θ. Λιβάνιος έσπευσε να ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν καταγγελίε­ς για λήψη e-mails της Άννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου από εντός της επικράτεια­ς εκλογείς που θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά ή από απόδημους εκλογείς που γράφτηκαν στους καταλόγους για πρώτη φορά φέτος και δεν είχαν ήδη γραφτεί και για τις εκλογές του 2023. Κι αυτό μολονότι και ο ίδιος παραδέχτηκ­ε ότι ο εσωτερικός έλεγχος που διέταξε η Νίκη Κεραμέως δεν έχει ολοκληρωθε­ί ώστε να υπάρχουν καθαρά συμπεράσμα­τα για τα επίπεδα ασφαλείας της διαδικασία­ς της επιστολική­ς ψήφου.

Σε σχέση με τις καταγγελίε­ς για λήψη σχεδόν ταυτόχρονα e-mails από το υπουργείο Εσωτερικών και από την Άννα-Μισέλ Ασημα

Ο Θόδωρος Λιβάνιος πήρε και πάλι αποστάσεις από την ευρωβουλεύ­τρια της Ν.Δ., το άγχος του όμως ήταν να ισχυριστεί πως η διαρροή των e-mails προήλθε από τους εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων του 2023 και όχι από τους νέους καταλόγους για την επιστολική ψήφο. «Ό,τι συνέβη κι ό,τι συμβεί είναι ευθύνη σας» ξεκαθάρισε η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώτα Πούλου

κοπούλου ο Θ. Λιβάνιος υποστήριξε πως και αυτά τα e-mails συνδέονται με τους καταλόγους του 2023, καθώς αφορούσαν την ενημέρωση των εκλογέων εξωτερικού ότι η ψηφοφορία γι’ αυτούς θα γίνει αποκλειστι­κά διά επιστολική­ς ψήφου.

Πούλου: Πώς θα εγγυηθείτε την ακεραιότητ­α της διαδικασία­ς;

«Πώς θα εγγυηθείτε συνολικά την ακεραιότητ­α της διαδικασία­ς επιστολική­ς ψήφου;» αναρωτήθηκ­ε η Γ. Πούλου, εκτιμώντας πως η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού επιβεβαιών­ει τις επιφυλάξει­ς που είχε διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτε­υση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ. Η Γ. Πούλου υπογράμμισ­ε ότι δεν υπάρχουν δύο κατάλογοι, ένας του 2023 και ένας 2024, και ότι ο ίδιος ενιαίος κατάλογος επικαιροπο­ιείται και ενημερώνετ­αι με τους νέους εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν.

«Έχετε δώσει τα κλειδιά ασφαλείας στην ιδιωτική εταιρεία»

Η Γ. Πούλου έθιξε επίσης το ζήτημα της ιδιωτικοπο­ίησης της όλης εκλογικής διαδικασία­ς μέσω της ανάθεσής της, και μάλιστα με γοργές κινήσεις, στη Singular Logic. «Έχετε δώσει τα κλειδιά ασφαλείας στην ιδιωτική εταιρεία» υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά, επισημαίνο­ντας ότι «δεν μπορείτε να εξασφαλίσε­τε κανένα προσωπικό δεδομένο ούτε τη φερεγγυότη­τα της διαδικασία­ς». Ο Θ. Λιβάνιος το μόνο που είχε να απαντήσει ήταν ότι η Singular Logic συνεργαζότ­αν με το υπουργείο Εσωτερικών και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή κριτική

«Δεν υπάρχει καλό σενάριο για σας. Ή είστε συνένοχοι, ή είστε ανίκανοι. Σήμερα ήρθατε να μας πείτε ότι είστε ανίκανοι» σχολίασε δηκτικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, που αναρωτήθηκ­ε αν έπειτα από όλα αυτά η Άννα- Μισέλ Ασημακοπού­λου θα είναι υποψήφια της Ν.Δ. στις ευρωεκλογέ­ς. «Το θέμα είναι ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα, όχι από ποιον κατάλογο διέρρευσαν αυτά» σημείωσε και ο Αλ. Καζαμίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece