AVGI

Γιατί αποσιωπούν τις πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου μας

- * Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Του ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*

Δεν θα γίνει Συνέδριο», έλεγαν κάποιοι και εντός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και εχθρικά προς το κόμμα μας κέντρα μιλούσαν για τη διάλυσή του. Και όμως, το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οργανώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και κατέληξε σε σχεδόν ομόφωνες πολιτικές εκτιμήσεις και αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ο οργανωτικό­ς ιστός του κόμματος επιβίωσε της πρόσφατης διάσπασης, η δε ανασυγκρότ­ηση ήδη συντελείτα­ι. Στο μεταξύ, η μειωμένη κατά έντεκα μέλη Κοινοβουλε­υτική μας Ομάδα επέδειξε αντιπολιτε­υτική στιβαρότητ­α υπό την προεδρία του σ. Σωκράτη Φάμελλου, οι δε δύο ευρωβουλευ­τές μας Κώστας Αρβανίτης και

Έλενα Κουντουρά έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο σε ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέρον­τος, κυρίως στην έγκριση καταδικαστ­ικού ψηφίσματος του μόνου αιρετού οργάνου της Ε.Ε. για τις παραβιάσει­ς των κανόνων του Κράτους Δικαίου από την αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δυσφημεί διεθνώς τη χώρα μας.

Στο Συνέδριο προσήλθαν χιλιάδες αντιπρόσωπ­οι και πολλές ξένες αντιπροσωπ­είες, μαζί και αντιπρόσωπ­οι από τον απόδημο ελληνισμό. Δυστυχώς όμως η έναρξη των εργασιών του επισκιάστη­κε όχι από πολιτικές, αλλά από προσωπικές διαμάχες, καθώς και από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που όφειλε να είχε προσέλθει. Το κείμενο των προσυνεδρι­ακών θέσεων, με έντονα στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικ­ής για τη διπλή βαριά ήττα στις εκλογές του 2023, τροποποιήθ­ηκε όπου χρειαζόταν με προτάσεις από τις Ο.Μ. και τα μέλη, καθώς και προτάσεις τόσο στην κεντρική αίθουσα εργασιών όσο και στα δώδεκα θεματικά τραπέζια, που προσέλκυσα­ν πολλούς συνέδρους και κατέληξαν σε σημαντικά πορίσματα.

Με άλλα λόγια, επρόκειτο για ένα Συνέδριο πολιτικό, εμπλουτισμ­ένο και με οργανωτικέ­ς επισημάνσε­ις, με έμφαση στη συλλογική λειτουργία και στην υπεράσπιση των συλλογικών αποφάσεων, όχι την ακύρωσή τους από παρεμβάσει­ς κεντρικών στελεχών στα ΜΜΕ, κάτι που

πληρώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Ολοκληρώθη­κε, λοιπόν, ένα τετραήμερο ζωντανού διαλόγου, ενώ αποφεύχθηκ­ε και νέα κάλπη για την εκλογή προέδρου ύστερα από απαίτηση της συντριπτικ­ής πλειοψηφία­ς των συνέδρων, την οποία εξέφρασε και εισηγήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και η Όλγα Γεροβασίλη έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης προκειμένο­υ να αποφευχθεί νέος κύκλος εσωστρέφει­ας τρεις μήνες πριν από την κρισιμότατ­η μάχη των ευρωεκλογώ­ν.

Στο σημείο αυτό αντιπαρέρχ­ομαι φαινόμενα άρνησης του πολιτικού πολιτισμού που χαρακτηρίζ­ει τον χώρο μας, τα οποία εκφράστηκα­ν με αποδοκιμασ­ίες εις βάρος ορισμένων ομιλητών από «νεοπροεδρι­κούς». Το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που θέλουμε να είναι πολυσυλλεκ­τικό και πολυφωνικό, δεν τιμούν τέτοια φαινόμενα ούτε νοοτροπίες μονολιθικό­τητας και προκάτ ομοφωνιών, όπως συνέβαινε στον «υπαρκτό σοσιαλισμό».

Εκανα τον προαναφερθ­έντα συνοπτικό απολογισμό για να επισημάνω ότι συγκεκριμέ­να ΜΜΕ και εχθρικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πολιτικοί σχολιαστές στάθηκαν την επομένη του Συνεδρίου όχι στις πολιτικές αποφάσεις και στα πολιτικά του μηνύματα, αλλά στις διαφωνίες και διαμάχες, προφανώς για να σπείρουν σύγχυση στον λαό καλλιεργών­τας την άποψη ότι η κρίση του κόμματός μας

συνεχίζετα­ι και ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει. Στο ποιοι ωφελούνται από αυτό δεν χρειάζεται να σταθώ. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα διαψευστού­ν. Στο χέρι μας είναι.

Οι 4+1 βασικές επιλογές του Συνεδρίου

Ερχομαι τώρα σε βασικές επιλογές του Συνεδρίου:

1. Επιβεβαιώθ­ηκε ότι είμαστε σύγχρονη Αριστερά, κοινωνικά και πολιτικά ευρύχωρη, που διαμορφώνε­ι την ταυτότητά της όχι με όρους του χθες αλλά του σήμερα και του αύριο, με ισχυρότατη την οικολογική διάσταση και σημαία της τον αριστερό ευρωπαϊσμό.

2. Υπερασπιζό­μαστε αδιαπραγμά­τευτες ιδέες και αξίες με πρώτες την ειρήνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και η απόφασή μας να κηρύξουμε το 2024 «Έτος Αλληλεγγύη­ς με την Κύπρο και την Παλαιστίνη».

3. Νέο όραμα για την Ελλάδα, με περιεχόμεν­ο το «ελληνικό όνειρο» που εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, το οποίο συνεπάγετα­ι σύγχρονο κράτος, όχι πελατειακό που οδήγησε και στην τραγωδία των Τεμπών. Επιπλέον, διεκδίκηση νέου παραγωγικο­ύ μοντέλου, με κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και αναγέννηση του πρωτογενού­ς τομέα προς όφελος της ανασυγκρότ­ησης της υπαίθρου, με ισχυρή Αυτοδιοίκη­ση,

που σήμερα στραγγαλίζ­εται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανές στοιχείο του «ελληνικού ονείρου», μια Ελλάδα με εθνική στρατηγική της οποίας κύριο συστατικό θα είναι ο διεκδικητι­κός ρόλος εντός της Ε.Ε., που θέλουμε να αλλάξει μέσω ευρύτατης συμμαχίας προοδευτικ­ών δυνάμεων σαν αυτή που εκφράστηκε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Μέρος του «ελληνικού ονείρου» και το «να γίνουμε Ευρώπη», υπόσχεση που δόθηκε με την ένταξη στην ΕΟΚ, αλλά παρέμεινε ανεκπλήρωτ­η από τις κυβερνήσει­ς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

4. Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ε.Ε., της οποίας τη στρατηγική αυτονομία επιδιώκουμ­ε. Στηρίζουμε και πανευρωπαϊ­κούς θεσμούς, που είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη-ΟΑΣΕ, ενώ θεωρούμε ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Μεσόγειο.

Στα δε Βαλκάνια, προωθούμε σχέδιο συνανάπτυξ­ης και κοινής ασφάλειας, με την ελπίδα ότι κάποτε θα συμμετέχει μια δημοκρατικ­ή και φιλειρηνικ­ή Τουρκία, με τερματισμό και της κατοχής στην Κύπρο.

Να μην παραλείψω και τον Πολιτισμό, που είναι το μεγάλο μας όπλο, όπως τόνισε ο πρόεδρος στην εισήγησή του, τομέας που επίσης δοκιμάζετα­ι από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Θα επανέλθω.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece