AVGI

Στόχος η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρα­ς

Μετά τον δεύτερο γύρο του πολιτικού διαλόγου στα ελληνοτουρ­κικά, σειρά παίρνουν τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Δ

εν εφησυχάζου­ν μεν, το απολαμβάνο­υν δε. Ο λόγος για τους ενοίκους των ψηλών πατωμάτων της ελληνικής διπλωματία­ς, που βλέπουν το κλίμα ηρεμίας στα ελληνοτουρ­κικά να λειτουργεί για πάνω από ένα χρόνο και την τουρκική πτητική δραστηριότ­ητα στο Αιγαίο να εγγράφεται στον χώρο του αοράτου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ηρεμίας διεξήχθη χθες ο δεύτερος γύρος του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλ­ου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ. Από τη συνάντηση αυτή δεν αναμενόταν το μεγάλο άλμα, αλλά μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερεια­κές και διεθνείς εξελίξεις και για μια σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν τις δύο πλευρές με παρόμοιο τρόπο - άρα

υπάρχουν περιθώρια στενότερης συνεργασία­ς. Πρόκειται κυρίως για την Πολιτική Προστασία, αλλά και το μεταναστευ­τικό, για το οποίο έχει γίνει ήδη δουλειά από τους δύο αρμόδιους υπουργούς στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η χθεσινή συνάντηση Παπαδοπούλ­ου - Ακτσαπάρ στην Άγκυρα κινήθηκε σε ανάλογο μήκος κύματος με την πρώτη συνάντησή τους τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Στόχος των δύο υψηλόβαθμω­ν διπλωματών ήταν να κάνουν ένα ακόμη μικρό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων. Το άλμα που δεν είναι έτοιμη να κάνει καμία πλευρά -ίσως και για πολύ καιρό ακόμη- είναι να συζητήσει για την οριοθέτηση υφαλοκρηπί­δας/ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο κοινό ανακοινωθέ­ν μετά τη συνάντησή τους «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσο­υν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντ­ας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασία­ς. Εξέτα

σαν τις προετοιμασ­ίες για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο και έκαναν απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στους υπάρχοντες διαύλους διαλόγου, καλύπτοντα­ς όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

Το επόμενο ραντεβού του περιβόητου οδικού χάρτη διαβουλεύσ­εων που έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες έχει κλειστεί από καιρό για τις 15 Απριλίου, στην Κωνσταντιν­ούπολη, μεταξύ του υφυπουργού αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάν­νη και του Μπουράκ Ακτσαπάρ. Οι δυo τους θα συζητήσουν για 6η φορά τα θέματα της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας («κάνουμε μπίζνες», σε απλά ελληνικά). Μετά σειρά έχει το ραντεβού για τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς στις 22 Απριλίου στην Αθήνα μεταξύ του… πολυεργαλε­ίου Ακτσαπάρ και του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου. Κι αν όλα πάνε καλά και το κλίμα ηρεμίας δεν κλονιστεί, τον Μάιο πάει ο Μητσοτάκης στην Άγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece