AVGI

Σε άνοδο αμόλυβδη και πετρέλαιο

- Α.Ζ.

ΑΝΟΔΙΚΑ συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων, ιδίως της αμόλυβδης, στην εγχώρια αγορά, ενώ και η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου από τον Φεβρουάριο ξεπερνά σταθερά τα 80-81 δολάρια το βαρέλι.

Πιο συγκεκριμέ­να, η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται πλέον στα 1,908 ευρώ/λίτρο, του πετρελαίου κίνησης (diesel) στα 1,710 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,327 ευρώ/λίτρο. Η αμόλυβδη ξεπέρασε τα 2 ευρώ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (με 2,128 και 2,070 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα), ενώ σε αρκετούς άλλους νομούς η μέση τιμή ξεπερνά και τα 1,95 ευρώ/λίτρο (Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλληνία­ς, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνης, Φωκίδος). Σημειώνετα­ι ότι η χώρα μας βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά στην τρίτη θέση με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ε.Ε. μετά τις Δανία και Ολλανδία, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε. (τιμές 4/3), η τιμή είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 10% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27.

Παράλληλα, έως τα 82,43 δολάρια το βαρέλι έφτασε χθες η τιμή του πετρελαίου τύπου brent στις διεθνείς αγορές, όταν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ διαμορφωνό­ταν στα 77,33 δολάρια.

Πτώση σε αέριο και ρεύμα

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερα επίπεδα συνεχίζει να διαμορφώνε­ται η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστή­ριο αναφοράς της Ευρώπης (TTF), καθώς χθες βρέθηκε στα 24,9 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν κοντά στα 54 ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Green Tank, το πρώτο δίμηνο του 2024 η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 30,1% έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, με βασικό τροφοδότη και πάλι τη Ρωσία. Η Ελλάδα κατρακύλησ­ε στην 23η θέση στην Ε.Ε. των 27 ως προς τον εθελοντικό στόχο της μείωσης της κατανάλωση­ς αερίου κατά 15%, με υπέρβαση +5%.

Επίσης, διατηρείτα­ι η πτωτική τάση και στη μέση χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος, καθώς διαμορφώνε­ται στα 74 ευρώ/μεγαβατώρα (1-12/3), από τα 122,76 ευρώ του περσινού Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece