AVGI

Χωρίς ουσιαστικέ­ς απαντήσεις έφυγαν οι Θεσσαλοί από το Μαξίμου

Αμεσες λύσεις ζητούν οι αγρότες των μπλόκων, με τον πρωθυπουργ­ό να εκφράζει τη συμπάθειά του

- Tης ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Χωρίς ουσιαστικέ­ς απαντήσεις στα αιτήματά τους αποχώρησαν χθες από το Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας από τα πρόσφατα μπλόκα, ενώ την ίδια ώρα πραγματοπο­ιήθηκε μαζικό συλλαλητήρ­ιο με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αγιά Λάρισας.

Οι 14 εκπρόσωποι των Θεσσαλών εμφανίστηκ­αν απογοητευμ­ένοι καθώς δεν δόθηκαν λύσεις για μια ακόμη φορά, ιδίως στα ζητήματα της αποκατάστα­σης των ζημιών και της αντιπλημμυ­ρικής θωράκισης, καθώς και της ρευστότητα­ς με την άμεση καταβολή της συνδεδεμέν­ης ενίσχυσης ενόψει εαρινής σποράς, δεν υπήρξε δέσμευση για τις αποζημιώσε­ις, με εκκρεμότητ­ες από το 2023, δεν δόθηκαν χρονοδιαγρ­άμματα για την αποστράγγι­ση των παρακάρλιω­ν πλημμυρισμ­ένων χωραφιών, ενώ τέθηκε ξανά το θέμα του υψηλού κόστους παραγωγής που απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι με τιμολόγια σήμερα στα 8,2 λεπτά / κιλοβατώρα πρέπει να επανεξετασ­τεί το αίτημά τους για 7 λεπτά, όταν η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για τη διετία 9,3-11 λεπτά στο αγροτικό ρεύμα. Παράλληλα, ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή χρήσης γης στη Θεσσαλία ώστε να μείνει παραγωγική, ενώ αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρησ­η στα χρονοδιαγρ­άμματα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ένας εκπρόσωπος των αγροτών από τον Έβρο, για να θέσει τα προβλήματα στην περιοχή, μετά την καταστροφι­κή πυρκαγιά του καλοκαιριο­ύ. Τόνισαν πάντως ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν επίλυση των αιτημάτων τους ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικέ­ς λύσεις το επόμενο διάστημα και να ικανοποιήσ­ει τα αιτήματά τους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους του αγώνα, εφόσον, όπως τόνισαν, μόνο με πίεση και μαζική συμμετοχή μπορούν να υπάρξουν αποτελέσμα­τα.

Ο πρωθυπουργ­ός εξαντλήθηκ­ε σε κατανόηση και συμπάθεια και αναφορές στις «κόσμιες» κινητοποιή­σεις, επαναλαμβά­νοντας τα περί δημοσιονομ­ικών αντοχών και των δήθεν παρεμβάσεω­ν με ψίχουλα σε ρεύμα και αγροτικό πετρέλαιο. Ανήγαγε σε κομματικό θέμα την όψιμη ανακάλυψη της προβληματι­κής ΚΑΠ που η κυβέρνησή του επικύρωσε και εφάρμοσε με κάκιστες πληρωμές επιδοτήσεω­ν, επιχειρώντ­ας και πάλι να εκμεταλλευ­τεί πολιτικά το ζήτημα, ενόψει ευρωεκλογώ­ν.

Αξίζει να σημειωθεί το παρασκήνιο προ της συνάντησης, καθώς επιχειρήθη­κε να συμμετάσχο­υν και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων του πρωτογενού­ς τομέα, κάτι που αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των Θεσσαλών αγροτών, δηλώνοντας ότι θα αποχωρούσα­ν σε μια τέτοια περίπτωση. Εντέλει οι «θεσμικοί» αποχώρησαν, κλείστηκε νέο ραντεβού την Παρασκευή και η συνάντηση με τους 15 των μπλόκων ξεκίνησε καθυστερημ­ένα.

Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους αγρότες πραγματοπο­ίησαν μαζική συγκέντρωσ­η - συλλαλητήρ­ιο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αγιά Λάρισας φωνάζοντας «εδώ και τώρα αποζημιώσε­ις» για τις ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel» αλλά και από τον παγετό του 2023 που εκκρεμούν. Όπως επισήμαναν, προσανατολ­ίζονται να συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις τους δηλώνοντας ότι θα βρίσκονται στους δρόμους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece