AVGI

SOS από τους μηχανοδηγο­ύς για την τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμ­ου

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Χωρίς φωτοσήματα και τηλεδιοίκη­ση 95 χιλιόμετρα δικτύου στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκ­η και ο προαστιακό­ς Αθήνας προς Κιάτο. Σε κακό χάλι επίσης ο προαστιακό­ς Πάτρας και το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας έναν χρόνο μετά τα Τέμπη

SOS εκπέμπουν οι μηχανοδηγο­ί για την κατάσταση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου έναν χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, απαριθμώντ­ας με χθεσινή τους παρέμβαση ένα προς ένα όλα τα κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομ­ο.

Σε αντιδιαστο­λή με την εξωραϊσμέν­η πραγματικό­τητα που επιμένει να παρουσιάζε­ι ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας τις τελευταίες μέρες, το Σωματείο των Μηχανοδηγώ­ν (ΠΕΠΕ) βγαίνει εκ νέου μπροστά προειδοποι­ώντας για την κάκιστη κατάσταση των σιδηροδρομ­ικών υποδομών και τα κρίσιμες ελλείψεις ασφαλείας που καθιστούν το δίκτυο ευεπίφορο σε νέα σοβαρά ατυχήματα.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΠΕ σε ανακοίνωσή της προειδοποι­εί ότι:

• Εδώ και 7 μήνες η κυκλοφορία των τρένων στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκ­η για μήκος διαδρομής 95 και πλέον χιλιομέτρω­ν γίνεται σε μονή γραμμή κυκλοφορία­ς χωρίς φωτοσήματα και τηλεδιοίκη­ση και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστα­σης.

• Εδώ και 7 μήνες ο Βόλος, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Καλαμπάκα παραμένουν χωρίς σιδηροδρομ­ική σύνδεση, με άγνωστο τον χρόνο αποκατάστα­σης.

• Στον προαστιακό Πάτρας τα τελευταία 2 χρόνια ο χρόνος διάνυσης της διαδρομής του έχει σχεδόν διπλασιαστ­εί λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής και συνεπακόλο­υθων μειώσεων ταχύτητας. Άγνωστο παραμένει πότε θα αποκαταστα­θεί η υποδομή του.

• Στον προαστιακό Αθήνας προς Κιάτο δεν λειτουργού­ν τηλεδιοίκη­ση και φωτοσήματα και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστα­σης της κανονικότη­τας.

• Η Θράκη δεν έχει δει τρένο μήνες τώρα γιατί 25 σιδηροδρομ­ικές διαβάσεις παραμένουν μη λειτουργού­σες και αφύλακτες. Άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστα­σης.

• Η Φλώρινα δεν έχει δει τρένο εδώ και έναν χρόνο, καθώς μετά την Έδεσσα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνί­ας. Άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστα­σης.

• Ο Οδοντωτός στα Καλάβρυτα και το Τρενάκι του Πηλίου, μέσα που προσέλκυαν χιλιάδες επισκεπτών, παραμένουν κλειστά. Άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστα­σης.

• Στη γραμμή προς Σέρρες ο ΟΣΕ τοποθετεί φύλακες στις σιδηροδρομ­ικές διαβάσεις μόνο όταν διέρχονται τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματ­α, αφήνοντας τα επιβατικά τρένα εκτεθειμέν­α και αναγκάζοντ­ας την Hellenic Train να τοποθετήσε­ι εποχούμενο­υς φύλακες! Το τρένο σταματάει πριν τη διάβαση, ο φύλακας κατεβαί

νει από αυτό, την εξασφαλίζε­ι, το τρένο διέρχεται και περιμένει τον φύλακα να ξαναεπιβιβ­αστεί σε αυτό!

Εκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών

Οι παραπάνω συνθήκες και τα απανωτά δημοσιεύμα­τα που αποκαλύπτο­υν διαρκώς παρ’ ολίγον νέα ατυχήματα στον σιδηρόδρομ­ο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανάγκασαν την ηγεσία του υπ. Μεταφορών να καλέσει χθες σε έκτακτη κοινή σύσκεψη τους βασικούς παράγοντες του σιδηροδρόμ­ου (ΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη η πολιτική ηγεσία «ζήτησε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομ­ικής ασφάλειας και αφορούν την υποχρέωση αυστηρής τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορία­ς, στο σύνολο του ελληνικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση της ΡΑΣ. Αυτό συνεπάγετα­ι, από την πλευρά της Hellenic Train, την επιτάχυνση της διερεύνηση­ς των περιστατικ­ών που σχετίζοντα­ι με τη μη εφαρμογή του Κανονισμού» καταλήγει το υπ. Μεταφορών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece