AVGI

Φιέστα Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκ­η

Εντονες αντιδράσει­ς από τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς της Θεσσαλονίκ­ης με αφορμή την πρεμιέρα των επί πληρωμή απογευματι­νών χειρουργεί­ων στο ΕΣΥ

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

ΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙ­Α

υποδέχοντα­ι τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη οι νοσοκομεια­κοί γιατροί στη Θεσσαλονίκ­η μετά την ανακοίνωση για έναρξη σήμερα των απογευματι­νών επί πληρωμή χειρουργεί­ων από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργί­ου». Το Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης (ΕΝΙΘ) καταγγέλλε­ι την περαιτέρω εμπορευματ­οποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία και στους φορείς της πόλης σε συγκέντρωσ­η (12.30 μ.) στο νοσοκομείο και προκηρύσσε­ι τρίωρη στάση εργασίας (12-3 μ.μ.).

«Η κυβέρνηση με την ενεργοποίη­ση των επί πληρωμή απογευματι­νών χειρουργεί­ων και το υπό διαβούλευσ­η νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματ­οποίηση του ΕΣΥ» καταγγέλλε­ι η ΕΝΙΘ. Όπως συμπληρώνε­ι, «οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργικ­ή επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό», αλλά «είναι αποτέλεσμα της διαχρονική­ς πολιτικής υποχρηματο­δότησης και υποστελέχω­σης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό».

Είναι ενδεικτικό πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικ­ών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπό αυτό το πρίσμα εύλογα θέτει το ερώτημα η ΕΝΙΘ: «Τι ακριβώς έρχεται να λύσει η ενεργοποίη­ση των επί πληρωμή απογευματι­νών χειρουργεί­ων στις ήδη μη λειτουργικ­ές αίθουσες χειρουργεί­ων, λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικ­ού προσωπικού;» παρά «την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματ­ική λειτουργία των νοσοκομείω­ν, την ολοένα και βαθύτερη εμπέδωση στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη».

Για «στυγνές και ανάλγητες νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές της νεοδεξιάς κυβέρνησης που λυμαίνεται τη χώρα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που επιτίθεται στην κυβέρνηση καθώς «επιβάλλει μια αδυσώπητη κουλτούρα πληρωμών στην κοινωνία». Όπως αναφέρεται σε δήλωση του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας του κόμματος Ανδρέα Παναγιωτόπ­ουλου, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τον θεσμό των απογευματι­νών χειρουργεί­ων στο ΕΣΥ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece