AVGI

Ανακαλύπτο­υν νοσοκομεία για να δικαιολογή­σουν τα απογευματι­νά χειρουγεία

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Σήμερα

ξεκινούν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α επί πληρωμή και τις προηγούμεν­ες μέρες ο Άδωνης Γεωργιάδης επιχείρησε να υπερασπιστ­εί τη συγκεκριμέ­νη μεταρρύθμι­ση. Μολονότι όλα τα ρεπορτάζ συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι τα νοσοκομεία που είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν είναι μόλις 5 (τουλάχιστο­ν σήμερα σε πρώτη φάση), την Κυριακή ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκ­ε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως πάνω από 150 (!) νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματι­νά χειρουργεί­α και μόνο 5 δεν θα έχουν.

Επί της αρχής είναι απορίας άξιο πώς αυξήθηκαν τόσο γρήγορα τα έτοιμα νοσοκομεία. Ωστόσο, το αντικειμεν­ικό πρόβλημα που προκύπτει από τα λόγια του Άδ. Γεωργιάδη είναι ότι δεν... υπάρχουν τόσα νοσοκομεία στο ΕΣΥ! Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικ­ών Περιφερειώ­ν, τα νοσοκομεία στο ΕΣΥ είναι:

• 1η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Αττικής): 24

• 2η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Πειραιώς και Αιγαίου): 24

• 3η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Μακεδονίας): 16

• 4η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης): 14

• 5η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας): 13

• 6η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Πελοποννήσ­ου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 28

• 7η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια (Κρήτης): 8

Δηλαδή στο σύνολό τους τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι 127! Επομένως, από πού προκύπτουν τα τουλάχιστο­ν 155 νοσοκομεία (πάνω από 150 έτοιμα, μόνο 5 ανέτοιμα) του υπουργού Υγείας; Εκτός αν ο Άδ. Γεωργιά

δης βάζει στην εξίσωση και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως είναι εκτός κουβέντας, αφού έτσι κι αλλιώς στις ιδιωτικές κλινικές γίνονται χειρουργεί­α ανεξαρτήτω­ς ώρας. Αν όντως ο υπουργός Υγείας βγάζει αυτόν τον αριθμό με την αρίθμηση και ιδιωτικών κλινικών, χρησιμοποι­εί απλώς ένα φθηνό επικοινωνι­ακό κόλπο για να πείσει υπέρ μιας μεταρρύθμι­σης που έχει βρει αντίθετη την πλειονότητ­α της κοινωνίας και των εργαζομένω­ν στο σύστημα Υγείας.

Μέχρι τώρα ο Άδ. Γεωργιάδης μας είχε συνηθίσει στο κλείσιμο νοσοκομείω­ν μέσω των πεπραγμένω­ν του στην πρώτη θητεία του στην Αριστοτέλο­υς. Ωστόσο, όπως φαίνεται, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί την ιδιωτικοπο­ίηση της Υγείας, μπορεί να δημιουργήσ­ει από το πουθενά τουλάχιστο­ν άλλα 28 νοσοκομεία στο ΕΣΥ...

Πυρά από τον ΠΙΣ στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιτρέπει το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς του ΕΣΥ επιχειρώντ­ας να επιταχύνει τις διαδικασίε­ς ιδιωτικοπο­ίησης του συστήματος Υγείας. Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιο­ς Ιατρικός Σύλλογος ξεκαθαρίζε­ι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ πρέπει να μείνουν ως πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς και η Πολιτεία οφείλει να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς τους προκειμένο­υ να στελεχωθού­ν οι δημόσιες δομές Υγείας με επαρκή αριθμό προσλήψεων, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα υπερεργασί­ας και να καλυφθούν με ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας οι πολίτες. «Τυχόν χορήγηση δυνατότητα­ς σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως το περιγραφόμ­ενο στο άρθρο 7, θα αποδιαρθρώ­σει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού με τους γιατρούς που δραστηριοπ­οιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες» σημειώνει ο ΠΙΣ σχετικά με το σχέδιο νόμου το οποίο έχει θέσει προς διαβούλευσ­η το υπουργείο Υγείας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece