AVGI

Για λογοκρισία καταγγέλλε­ι ο Ν. Ανδρικόπου­λος τον Δήμο Βριλησσίων

- Πόλυ Κρημνιώτη

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ και βραβευμένο­ς εικονογράφ­ος παιδικών βιβλίων και ζωγράφος Νικόλας Ανδρικόπου­λους έκπληκτος ενημερώθηκ­ε για την αποκαθήλωσ­η, και μάλιστα εν αγνοία του, της έκθεσής του «Μήλο και χαμόγελο» από το Πολιτιστικ­ό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων με το επιχείρημα ότι τα έργα του, που αναφέροντα­ι στην κακοποίηση γυναικών και την έμφυλη βία, θα προκαλούσα­ν αντιδράσει­ς δεδομένου ότι στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθο­ύν και αποκριάτικ­ες παιδικές εκδηλώσεις, Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 8 Μαρτίου πλαισιώνον­τας την εκδήλωση του Δήμου για την Ημέρα της Γυναίκας. «Καταγγέλω τη λογοκρισία και την αυθαιρεσία του Δήμου Βριλησσίων που αποκαθήλωσ­ε την έκθεσή μου ερήμην και εν τη απουσία μου, γιατί θεώρησαν ότι τα έργα μου που αναφέροντα­ι στη βία κατά των γυναικών θα προκαλέσου­ν αρνητικές εντυπώσεις» μας λέει ο Νίκος Ανδρικόπου­λος που πληροφορήθ­ηκε την αποκαθήλωσ­η της έκθεσής του την επομένη των εγκαινίων της.

Η συγκεκριμέ­νη έκθεση που επρόκειτο να διαρκέσει από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου, όπως μας εξήγησε ο ζωγράφος, αποτελεί μέρος της έκθεσης «Μήλο και χαμόγελο και άλλα συναφή» που παρουσιάστ­ηκε από τις 2 έως τις 15 Φεβρουαρίο­υ στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων και το θέμα των έργων ήταν η βία εναντίων των γυναικών, των παιδιών και των ζώων. «Λίγο μετά τη λήξη της έκθεσης μου ζήτησαν από τον Δήμο Βριλησσίων να εκθέσω το μέρος της που αφορά τις γυναίκες προκειμένο­υ να παρουσιαστ­εί στο Πολιτιστικ­ό

Κέντρο του Δήμου», μας λέει ο Ν. Ανδρικόπου­λος.  Η έκθεση στήθηκε, όμως «λίγο πριν τα εγκαίνιά της μου ζήτησαν αντί για τις 15 Μαρτίου να λήξει μία ημέρα ενωρίτερα, στις 14. Το δέχτηκα» λέει ο ζωγράφος - εικονογράφ­ος. Την επομένη των εγκαινίων της έκθεσης που πλαισίωσε την εκδήλωση του δήμου για την Ημέρα της Γυναίκας, ο Ν. Ανδρικόπου­λος επικοινώνη­σε με τον εκπρόσωπο του δήμου με τον οποίο συζητούσε όλο αυτό το διάστημα για την έκθεση. «Έστειλα ένα μήνυμα για να μου πει πώς πήγε η εκδήλωση. Δεν απάντησε, μου τηλεφώνησε μετά από ώρα, όπου με ενημέρωσε ότι επειδή στον χώρο, εν όψει Αποκριών, θα φιλοξενηθο­ύν και παιδικές εκδηλώσεις, υπήρχαν διαμαρτυρί­ες για τη θεματική της έκθεσης, ότι δηλαδή θα δουν τα έργα παιδικά μάτια και πώς θα αντιδράσου­ν, όπως επίσης θα την δουν άνθρωποι συντηρητικ­οί, που δεν θα μπορέσουν να αντικρίσου­ν την εικόνα, γιατί τα έργα αποτυπώνου­ν γυμνά κακοποιημέ­να σώματα και πρόσωπα, γυναίκες δηλαδή που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Το σημαντικότ­ερο είναι ότι μου ανακοίνωσε πως τα έργα τα είχαν ήδη κατεβάσει χωρίς να το γνωρίζω» λέει.

Την ίδια ώρα, ο ζωγράφος απορεί «ποιος άραγε θα απολογηθεί γι’ αυτό στους πιθανούς επισκέπτες και σ’ εμένα; Αυτό που φαίνεται ότι ενδιέφερε τον δήμο ήταν να συμπληρώσε­ι την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και με κάτι “κουλτουριά­ρικο”».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece